Лівий берег, Олімпік, Краматорськ на паузі через війну. Чи зіграють вони в Першій лізі наступного сезону?

Переглядів 3135
Андрій Каплун Андрій Каплун
3 голоси
Лівий берег, Олімпік, Краматорськ на паузі через війну. Чи зіграють вони в Першій лізі наступного сезону?
Фото: ПФЛ
«УФ» провів ексклюзивне опитування представників клубів Першої та Другої ліг чемпіонату України, що не вийшли на старт цього сезону через війну в нашій країні.

Після початку повномасштабної війни в Україні багато клубів Першої та Другої ліг прийняли рішення не брати участь у розіграші національного чемпіонату цього сезону. За кожним із них ПФЛ зберегла місце у тому дивізіоні, в якому вони виступали на початок військової агресії росії.

Журналіст сайту «Український футбол» поспілкувався із представниками цих клубів та спробував з'ясувати, хто з них буде готовий повернутися до виступів з нового сезону.

Агробізнес (Волочиськ)

Як стало відомо з власних джерел сайту «Український футбол», клуб подав документи на атестацію до ПФЛ та планує виступати наступного сезону в Першій лізі чемпіонату України. Керівництво та тренерський штаб залишилися на своїх місцях. В клубі функціонує дитячо-юнацька школа, працівники доглядають за клубною інфраструктурою.

Альянс (Липова Долина)

Анатолій Бойко (виконавчий директор)

– Такої команди, як Альянс, більше не існує. Якби не почалася війна, ми мали б догравати чемпіонат Альянсом. Але після запровадження воєнного стану ми припинили діяльність. Взимку у нас змінився інвестор. У новому чемпіонаті ми могли виступити під назвою Вікторія (Суми).

Ми об'єдналися з клубом Вікторія із Сумської області та маємо намір наступного сезону взяти участь у чемпіонаті Першої ліги.

Зі складом розуміння поки що немає. Наші футболісти пішли у Верес (брати Шарай, Лебеденко), Минай (Рогозинський). Деякі гравці розірвали контракти та виїхали за кордон. Якщо в Україні все буде добре, то почнемо формувати команду з нуля. За нами залишилося право заявитись до Першої ліги. Плануємо зробити це вже під назвою Вікторія.

Балкани (Зоря)

Анатолій Узунов (виконавчий директор)

– Ми подали офіційну заявку на проходження атестації. Якщо все складеться так, як потрібно, плануємо пройти її, щоб мати підстави прийняти участь в чемпіонаті наступного сезону відповідно до вимог ргеламенту. Збираємось заявитись в Другу лігу.

Якщо будуть сприяти обставини в нашій країні, то ми будемо приймати участь в чемпіонаті. Якщо ж ні – то будемо дивитись. 

Наші футболісти працевлаштовані в інших клубах, подекуди навіть за кордоном. Будемо комплектувати новий склад. Будемо раді, якщо наші вихованці повернуться до нас, але якщо ні, то будемо якимось чином формуватися з нуля, однак це не є проблемою.

Тренери в нас є, вони акредитовані та готові до роботи. Це Денис Колчін, Анатолій Опря та Геннадій Альтман. 

Вікторія (Миколаївка)

Геннадій Ткаленко (виконавчий директор)

– На даний момент плануємо повернутись до змагань наступного сезону, але все залежить від ситуації в країні. Подали заяву на атестацію для участі в Першій лізі під назвою Вікторія (Суми).

Футболістів ми розпустили – дехто в оренді, дехто пішов як вільний агент. Президент нікому з них не хотів ставити палки в колеса в складній ситуації. Існують домовленості з деякими гравцями, що вони повернуться до нас. Тренерський штаб в команді залишився той, що і був.

Ми знаходимось в небезпечному регіоні, тому будемо дивитись на ситуацію. Грати на заході України не хочеться, бо футбол має бути для своїх вболівальників.

ВПК-Агро (Вишневе)

Юрій Макодзеба (прес-аташе)

– Зараз досить важко сказати, чи плануємо ми виступати в чемпіонаті України наступного сезону. Наскільки мені відомо, власник нашого клубу навіть жалкує, що не заявив команду на поточний сезон. Тренером команди мав бути Олександр Поклонський.

Взагалі плани повернутись до виступів є, але конкретно про наступний сезон говорити поки зарано. Наші футболісти зараз розбіглися хто куди, тому склад будемо набирати фактично з нуля. Можливо, будемо співпрацювати з СК Дніпро-1, який допоможе нам гравцями зі своєї академії. 

Дніпро (Черкаси)

Юрій Гончаров (директор клубу)

– Хто зараз може точно сказати стосовно планів? Впевнено не можемо сказати «так» або «ні». Кошти в бюджеті в нас є, але зараз ми дивимось, яка ситуація буде в країні. 

Футболісти в нас теж є. Команда складається з гравців U-19 та навіть продовжує тренуватись під керівництвом головного тренера Богдана Жало. Якщо все буде добре, то наступного сезону можемо повернутись до виступів в чемпіонаті.

В нашому клубі не тільки футбольна команда – є ще чоловіча та жіноча волейбольні команди, які зараз грають в чемпіонаті України. Приймають участь в змаганнях і наші футзальні команди. 

Енергія (Нова Каховка)

Едуард Хавров (головний тренер)

– Енергія була розформована навесні. Зараз, на жаль, ніякої інформації, що команда може знову бути зібрана, в мене немає. Нова Каховка знаходиться під окупацією. Все керівництво клубу виїхало з міста.

Наш клуб курирував мер Нової Каховки Володимир Іванович Коваленко. Він зараз знаходиться на підконтрольній Україні території. У нього в мріях є відродження футболу на Херсонщині. Як це буде виглядати та коли станеться – ніхто не знає. Коваленко завжди знаходив можливості та спонсорів, щоб команда в місті існувала. 

Як тільки війна закінчиться – сподіваюсь, що ми повернемось до футболу з новими ідеями та новими думками.

Карпати (Галич)

Володимир Магаль (президент клубу)

– Плануємо повернутись до виступів у Другій лізі наступного сезону, але головне, щоб у країні все було добре. Зараз ціль одна – перемога у війні, а далі вже будемо дивитись. Документи на атестацію ми вже подали. 

Наші футболісти грають зараз, хто де може. Будемо збирати склад з нуля.

ФК Краматорськ (Краматорськ)

Карен Заргарян (голова клубу)

– Планумо повернутись до виступів одразу після перемоги у війні. За нами залишилось місце в Першій лізі. Але все буде вирішуватись після закінчення війни.

Командуу в нас розформовано, з адміністративного персоналу залишилось зовсім небагато людей. За стадіоном у Краматорську ми доглядаємо, газон знаходиться у відмінному стані. Але все залежить від того, як буде складатись ситуація на фронті.

Лівий Берег (Київ)

Олег Єгоров (виконавчий директор)

– Згідно нашої останньої офіційної заяви, в нас є плани повернутись до виступів в чемпіонаті України наступного сезону. Ми ведемо над цим роботу, але поки що без якихось конкретних деталей. 

У нас є певне бачення по складу. Ведемо роботу над його оновленням. Сподіваюсь, що в нас все вийде.

Любомир (Ставище)

Андрій Твердохліб (керівник клубу)

– Ми написали листа на атестацію клубу. Плануємо заявлятись для участі в чемпіонаті України наступного сезону. Футболісти та тренери в нас є, хоча поки склад не повний. З фінансуванням клубу все добре.

Олімпік (Донецьк)

Андрій Горельцев (президент клубу)

– Поки що не можу сказати щось конкретне. Будемо дивитись вже після Нового року. На сьогодні в клубі нема ані футболістів, ані тренерів. Вся команда розпущена. Але надія на те, що ми можемо повернутись до виступів, існує.

Поділля (Хмельницький)

Євген Бейдерман (президент клубу)

– Ми плануємо виступати в наступному чемпіонаті України. Працюємо над атестацією клубу. Стосовно складу – поки тяжко сказати. Деякі наші футболісти зараз грають в інших клубах. Тренерський штаб в нас залишився, головним тренером буде Віталій Костишин. З фінансуванням все має бути добре.

Поділля – це не просто команда, ми – клуб. Нам тяжко просто взяти и зникнути. В нас працює дитячо-юнацька школа, всі команди від U-16 до U-19 зараз беруть участь в змаганнях.

ФК Тростянець (Тростянець)

Богдан Єсип (директор клубу)

– ФК Тростянець планує заявлятись на сезон 2023/2024 у Другу лігу чемпіонату України. Місце в лізі за нами збереглось. Документи на атестацію ми вже подали. 

Всіх гравців ми відпустили, надали статус вільних агентів, оскільки призупиняли діяльність на рік. Ми провели відеоконференцію за участю футболістів, тренерів та мера міста, на якій пообіцялим всім хлопцям та тренерському штабу, що всі, у кого буде бажання, зможе повернутись до ФК Тростянець.

Базуватись плануємо в Тростянці. В нас є своя база, шість полів на стадіоні, є всі умови. 

ФК Ужгород (Ужгород)

Вадим Дьордь (директор клубу)

– Засновники та керівництво ФК Ужгород з початком повномасштабної війни прийняли рішення призупинити участь в чемпіонаті, тому що зараз не на часі грати в футбол. Це їхня позиція, вона має право на життя. Клуб працює, допомагає дитячо-юнацькій спортивній школі міста Ужгорода. Ми закуповуєм м’ячі та необхідний інвентар згідно домовленостей. 

Стосовно наших гравців – контролюємо, де вони грають, перебуваємо з ними на зв’язку. Коли війна закінчиться – плануємо поновити виступи, якщо це нам дозволить керівництво ПФЛ. Зараз Перша ліга поповнилась клубами Другої ліги, тому поки що невідомо, як воно далі буде. Але нам пообіцяли, що наше місце залишається.

Клуб працює – керівники, головний бухгалтер на своїх посадах. Гравці та тренери написали заяви про звільнення, бо тренувального процесу нема. 

Що стосується атестації – керівництво ПФЛ та УАФ мають розуміти ситуацію. Ми можемо подати якийсь мінімальний пакет документів. Я вважаю, що керівництво ПФЛ має піти клубам на зустріч та відтермінувати проходження атестації. Впевнений, що клуби Другої ліги, які поповнили Першу лігу в цьому сезоні, не проходили атестацію взимку. Так сталося, що їх долучили, і правильно зробили.

Якщо за півроку все буде добре – ми так само влітку за місяць пройдемо цю атестацію. В нас є база, є хороший стадіон, який зараз приймає матчі українськой Прем’єр-ліги, є дитяча школа. А набрати склад футболістів та тренерів – для нас це не буде проблемою. Тому зараз не на часі вимагати від клубів, що призупинили діяльність, проходження атестації. 

X