Магія Пірло та подвиг «Севільї»

Переглядів 217
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
«УФ» ВИОКРЕМЛЮЄ НАЙЦІКАВІШІ МОМЕНТИ ПОВТОРНИХ МАТЧІВ 1/8 ФІНАЛУ

«ФІОРЕНТИНА» — «ЮВЕНТУС» — 0:1 (перший матч — 1:1)

«Фіорентина»: Нето, Родрігес, Савич, Томович, Валеро, Куадрадо, Варгас, Аквілані, Пісарро (Амброзіні, 47), Ілічич (Ронкалья, 72), Гомес (Матрі, 63). Тренер: Віченцо Монтелла.

«Ювентус»: Буффон, Бонуччі, Касерес, К’єлліні, Ісла (Ліхтштайнер, 76), Асамоа, Відаль, Погба, Пірло, Тевес, Льоренте (Освальдо, 87). Тренер: Антоніо Конте.

Гол: Пірло (71).

Тримаючи в думках результат першого матчу в Турині, підопічні Віченцо Монтелли вирішили діяти прагматично. Хоча саме вони, точніше, Гомес могли вже на початку зустрічі вивести «фіалок» наперед. Однак, пробив німець повз ворота. По суті, цей момент залишився єдиним голевим для господарів за весь двобій.

«Ювентус» швидко перебрав контроль над м’ячем, де головну скрипку відігравав нестаріючий Андреа Пірло, який, у підсумку, став головним героєм туринців. Перша половина гри за моментами залишилася за командою Конте. Відчуваючи, що потрібно зміцнювати захисну ланку команди, Монтелла на другий тайм випустив досвідченого Амброзіні, але якісних змін це не додало. «Ювентус» продов­жував накочувати хвилі атак на ворота Нето, розуміючи, що ось-ось зможе добитися бажаного — гола на виїзді. Власне, таку нагоду вони отримали після штрафного (й вилучення Родрігеса), який магічним ударом укотре за сезон реалізував Пірло. Справді: найкращий гравець «синьори» за останні кілька років! У час, що залишився, гості могли й подвоїти перевагу, але Нето справно виручав свою команду. Зрештою, «Ювентус» довів матч до переможного рахунку, зайвий раз засвідчивши, що Конте переграв Монтеллу насамперед тактично.

«БЕНФІКА» — «ТОТТЕНХЕМ» — 2:2 (перший матч — 3:1)

«Бенфіка»: Облак, Максі, Луїзао, Гарай, Сікейра, Аморім, Андре Гомеш, Джурічіч (Перес, 71), Сулеймані (Марковіч, 90+2), Сальвіо, Кардосо (Ліма, 76). Тренер: Жорже Жезуш.

«Тоттенхем»: Фрідель, Нотон, Сандро, Фрайєрс, Роуз, Бенталеб, Леннон, Сігурдс­сон, Чадлі, Таунсенд (Еріксен 76), Солдадо (Кейн, 72). Тренер: Тім Шервуд.

Голи: Гарай (34), Ліма (90+4, пен.) — Чадлі (78, 79).

Зазнавши розгромної поразки в першому домашньому матчі, наставник «Тоттенхема» Тім Шервуд вирішив повністю переключитися на внутрішній чемпіонат, де лондонці прагнуть потрапити до топ-четвірки за підсумками сезону. Саме через це на гру в Лісабоні вийшов наполовину дублюючий склад. Однак навіть поява першого резерву команди ніяк не позначилася на видовищності протистояння.

Тренер португальців Жезуш також не відмовився від зміни кадрів, давши можливість показати себе тим, хто впродовж сезону отримує менше ігрової практики. Примітно, що від таких тренерських рішень ця дуель лише виграла, бо команди з перших хвилин запропонували глядачам відкритий футбол. Першими відзначилися господарі — гол на рахунку захисника Гарая. Вочевидь, будучи впевненими у своїй вікторії, в другому таймі португальці вирішили подарувати дозу адреналіну своїм уболівальникам, дозволивши півзахиснику «шпор» Чадлі відзначитися двічі впродовж двох хвилин. Це ледве не перевернуло все догори дригом, адже ще один гол — і на всіх очікував би додатковий час. І «Тоттенхем» був дуже близький, аби створити сенсацію, та Еріксену з компанією не вистачало буквально півкроку. Захопившись під завісу гри атаками, лондонці пропустили випад на свої ворота. Ліма вдало підставився під фол у чужому штрафному, й, як наслідок, уміло реалізував пенальті — 2:2. «Бенфіка», полоскотавши нерви багатьом шанувальникам, таки проходить далі.

«БЕТИС» — «СЕВІЛЬЯ» — 0:2, по пен. — 3:4 (перший матч — 2:0)

«Бетис»: Адан, Хуанфран, Амайа, Перкі (Ноно, 15), Фігерас, Ндіайє, Хуан Карлос, Л. Рейєс (Моліна, 90+2), Седрік, Рубен, Баптістао (Севілья, 73). Тренер: Габріель Кальдерон.

«Севілья»: Бету, Фаціо, Фігейраш, Морено, Пареха, Мбіа (Вітоло, 76), Марін, Ракітіч, Х. Рейєс (Коке, 89), Бакка (Сампреріо, 105+1), Гамейро. Тренер: Унаї Емері.

Голи: Х. Рейєс (20), Бакка (75).

Найдраматичніший матч-дербі четверга відбувся у Севільї. Перемігши комфортно в першому двобої команду Унаї Емері, саме «Бетис» уважався наступним учасником чвертьфіналу.

Проте друга дуель знову довела, що у футболі можливо все. На полі суперника «червоно-білі» з перших хвилин узялися за справу, зумівши відкрити рахунок уже на 20-й хвилині. Голевим пасом захисника Морено скористався Рейєс. Такий перебіг подій вимагав од гостей негайно відповісти влучним ударом, аби зняти інтригу, яка зростала мов снігова куля.

Але, як виявилося згодом, у основний час це зробити команді Кальдерона не вдалося. Навпаки, вона ще раз пропустила вже під кінець зустрічі. Фінальні хвилини засвідчили, що на всіх чекає додатковий час. У наступні півгодини гості також мали перевагу, тож могли виграти, але їм на заваді ставав кіпер «Бетису».

У післяматчевій серії пенальті влучнішими були гравці «Севільї», які вирішили архіскладну задачу — перемогли давнього суперника в його лігві, відтак пройшли до чвертьфіналу.

«НАПОЛІ» — «ПОРТУ» — 2:2 (перший матч — 0:1)

«Наполі»: Рейна, Фернандес, Гулам, Альбіоль, Енріке, Берамі, Інлер, Мертенс (Кальєхон, 84), Пандєв (Гамшик, 68), Інсіньє, Ігуаїн (Сапата, 79). Тренер: Рафаель Бенітес.

«Порту»: Фабіано, Рейєс, Даніло, Мангала, Едуардо (Жозуе, 63), Фернандо, Дефур, Куарежма (Ліка, 81), Варела (Гілас, 66), Перейра, Мартінес. Тренер: Луїш Каштру.

Голи: Пандєв (21), Сапата (90+2) — Гілас (69), Куарежма (76).

Другий матч невикористаних можливостей — саме так можна сказати про гру «Наполі» проти португальського клубу. Команда Рафаеля Бенітеса з перших хвилин затисла опонентів, бажаючи повернути боржок за першу зустріч у Порту. Гості, у свою чергу, навіть і не думали про атаку. Основ­не завдання, яке було помітно неозброєним оком, це втримати захист, що провалюється ледве не в кожному матчі, та зіграти на контратаці.

Але господарям таки вдалося досягти свого вже у середині тайму: Пандєв скористався нерозторопністю захисту португальців, вийшов сам на сам і переграв кіпера Фабіано. Здавалося, що після цього гола «Порту» не уникнути розгрому, адже команда мала повністю безпорадний вигляд. Проте свою роль відіграла й тактика «Наполі» — італійці чомусь збавили темп, дозволили, як у боксі, отямитися своєму суперникові вже до кінця першої 45-хвилинки.

У другому таймі, попри те, що «Наполі» знову буквально «висів» на воротах гостей, «драконам» таки вдалося спіймати неаполітанців на контратаці. Гілас чудово реалізував вихід сам на сам. Що далі? Італійцям залишалося лише йти ва-банк, але «Порту» вдалося забити й удруге. Куарежма на класі прибрав захисників і поцілив у дев’ятку воріт Рейни. Гру фактично було зроблено. «Наполі» вдалося лише вибороти нічию, забивши в доданий час. Але це вже не мало значення — португальці святкують вихід до 1/4.

Серед інших матчів відзначимо локальну перемогу «Вікторії» над «Ліоном» — 2:1, але саме французький клуб за підсумками двох протистоянь йде далі. Учасником наступного раунду є також і АЗ, який здобув вигідну нічию — 0:0 — із «Анжи». Натомість удруге перемогла «Валенсія», яка зупинила болгарську сенсацію під назвою «Лудогорець» — 1:0. Останнім учасником чвертьфіналу став «Базель», який, проявивши характер, зумів переграти на виїзді «Зальцбург» — 2:1.

 

Таким чином, у 1/4 зустрінуться:

«Базель»

«Валенсія»

«Порту»

«Севілья»

«Ліон»

«Ювентус»

АЗ

«Бенфіка»

Перші зустрічі відбудуться 3 квітня, а матчі-відповіді — 10 квітня.

Володимир БОБИР.