Маркіян КЛЮЧКОВСЬКИЙ: «Дозвіл на участь у іншій лізі мають дати чотири інстанції»

Переглядів 203
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Відомий міжнародний юрист запевняє, що законодавство ФІФА неможливо розуміти «двояко»

— Насамперед, хочу зауважити, що в пункті ФІФА про членство, як і в решті параграфів Статуту цієї організації, немає двозначності, «обхідних моментів». Отож, відповідно до 84-ї статті даного документа, клуб із однієї країни може брати участь у офіційних змаганнях іншої країни у виняткових моментах, і тільки за згоди чотирьох зацікавлених сторін — у нашій оказії йдеться про ФІФА, УЄФА, ФФУ та РФС.

Так, умовні «Таврія» та «Севастополь» можуть піти іншими шляхами, наприклад, вийти з національної Федерації чи взагалі пройти повторну юридичну реєстрацію, попередньо припинивши нинішню. Проте все це — гіпотетичні моменти, ми поки можемо тільки гадати та припускати… Пригадую, кілька років тому абхазькі ФК захотіли взяти участь у російській першості, проте грузини збурили галас, обґрунтувавши, що, у випадку, коли таке станеться, РФС має бути виключений із ФІФА, і це подіяло. Ми, в разі чого, можемо й мусимо діяти аналогічно…

Повірте, в міжнародних організаціях із цим дуже суворо: припустімо, торік, коли влітку пройшов т.зв. «об’єднаний» турнір, його клубам-учасникам загрожувало виключення з лав УЄФА, бо буквально до останнього моменту наша Федерація не мала жодних документів про змагання. А то ж були просто товариські матчі!

…Я, чесне слово, не знаю, як розвиватиметься ситуація надалі. Можливо, кримські клуби захочуть брати участь у чисто регіональній лізі. Можливо, нам доведеться пережити варіант Молдови, в національному чемпіонаті якої беруть участь ФК із формально самостійного Придністров’я. Розумієте, таких прецедентів по всьому світу було мало, тож із висновками поки не поспішатиму.

Володимир БАНЯС.