Не бачу передумов, що Бойко зробив це навмисно

Переглядів 364
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Мирослав СТУПАР, екс-арбітр ФІФА:

— Головне запитання у ситуації із сутичкою Дениса Бойка й Олега Гусєва: хто винен? Якщо пофазно розділити дії голкіпера «Дніпра», людини, яка має зріст під два метри й вагу під 90 кг, і півзахисника «Динамо», в якого середні габарити, то не можу стверджувати, що це був упереджений вчинок. Можливо, знаючи Бойка, чи він якийсь агресивний чи ні, можна робити якісь припущення, що він міг зм’якшити цей удар Гусєву. Але для того, щоб його виправдати, треба знати устрій рухового апарату та принцип його дії, тобто біомеханіку рухів. Тут, власне, треба враховувати біологічну природу тіла. У людини, яка відштовхується однією ногою, друга в неї махова. Не можна зробити півмаху. І так вийшло, що Бойко зробив повний мах у той момент, коли до нього підбирався Гусєв.

На відеоповторах чітко видно, що динамівець і дніпрянин акцентували увагу на польоті м’яча, й лише мимохідь дивилися один за одним. Бойко пішов на м’яч, відштовхнувся, права нога пішла уверх, і тут запитання до голкіпера: чи міг він зробити так, щоб уникнути цього жахливого зіткнення, чи ні? Не можу щось однозначно стверджувати. Але факт, що відбувся контакт, залишається фактом. Проте не бачу передумов, що Бойко зробив це навмисно. І добре, що хлопці, які були поруч, зокрема Джаба Канкава, кинулися на допомогу. Дай, Боже, здоров’я грузинському легіонеру, що не марнував час і врятував свого колегу. І Гусєву якнайшвидшого одужання, щоб і надалі радував уболівальників своєю грою.

Щодо безпосередньо завданої травми, це, звичайно, нещастя, але, чесно кажучи, злого наміру, що воротар навмисно виставляв ногу, я не побачив. Тим більше, що навіть після контакту Денис не стояв на місці, а одразу, за інерцією, побіг уводити м’яч у гру, не усвідомлюючи, що сталося. Не думаю, що у цій ситуації можна бути на чийсь стороні, й казати, як дехто, що арбітр мав дати Бойку червону картку та призначити 11-метровий удар.

Я був у Севільї на півфінальному матчі чемпіонату світу 1982 року (ФРН — Франція), коли Баттістон увійшов у штрафний майданчик, перекинув м’яч через голкіпера німців Тоні Шумахера, а той врізався у суперника, але всі глядачі дивилися не на те, що сталося з Баттістоном, а на м’яч, який помалу прокотився повз ворота. У той час француз знепритомнів, отримав струс мозку й два вибитих зуба. Арбітр голландець Чарльз Корвер призначив удар од воріт, і навіть жовтої картки не показав. Ось це була очевидна помилка судді. А у зіткненні Бойка та Гусєва не можна однозначно стверджувати, що мало місце якесь порушення, тож суддя Юрій Можаровський, на мій погляд, правильно вчинив, що не дав ні картки, ні пенальті.

X