Нехай решта арбітрів беруть приклад із Абдули

Переглядів 173
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Мирослав СТУПАР, екс-арбітр ФІФА.

«Шахтар» — «Дніпро». Приємно, що в такому поєдинку про арбітрів майже не згадували, а лише тоді, коли Анатолій Абдула вживав справедливі дисциплінарні санкції. Добре, що судді не давали підстав говорити про себе з негативного боку. До позитиву можна віднести, що Абдула відпрацював достатньо виважено, і, як на мене, такий рівень суддівства влаштовує будь-які команди прем’єр-ліги. Важливо, що арбітр із перших хвилин не дав розгулятися пристрастям, фіксував незначні фоли, що в матчі з таким високим градусом, мабуть, доречно, адже стримує футболістів, у яких енергія б’є через край, від конфронтації. На рівні були й асистенти, які прекрасно впоралися зі своєю роботою. Згадаємо незарахований гол у виконанні Луїса Адріано, коли Сергій Беккер чітко зафіксував офсайд у бразильського нападника, який на півкорпусу був ближче до воріт, аніж опонент. Дехто стверджує, що положення поза грою було мізерним, але це все одно — положення поза грою! Асистент уловив цей момент, і впевнено просигналізував Абдулі. У епізоді з першим голом «Дніпра» асистент Олександр Войтюк також чітко розібрався: хтось із гравців «Дніпра» перебував на межі офсайду, тоді як Артем Федецький вибігав із глибини й був у правильному положенні. Нехай решта арбітрів беруть приклад із Абдули.

Чи можна стверджувати, що в нас народився новий арбітр високого європейського класу? Не стану співати дифірамби, але Абдула працює спокійно, впевнено, майже не помиляється. Футболісти вірять таким арбітрам, не вступають у зайві суперечки. У матчі в Донецьку попередження отримали й Даріо Срна, й Ярослав Ракицький. Останній був покараний за чергову апеляцію до арбітра. Першого разу Абдула усно попередив центрального захисника «Шахтаря», а потім уже показав «гірчичник». Так поводитися, як дозволяють собі деякі футболісти, неприпустимо.

На мій погляд, суддівська бригада Абдули на сьогодні — одна з найкращих у країні.

«Чорноморець» — «Таврія». Олександр Іванов упорався з грою. У принципі, суперечливих моментів не було. Добре, коли немає претензій до арбітрів.

«Динамо» — «Металург» Зп. Один із досвідчених арбітрів прем’єр-ліги Юрій Мосейчук успішно провів цей матч.

«Зоря» — «Металург» Д. Великий рахунок може наштовхнути на думку, що момент на першій хвилині ніби не вплинув на результат. Не можу із цим погодитися: Василь Прийма умисно, як голкіпер, зіграв рукою, зірвав голевий момент. Яннік Болі — швидкісний футболіст, мав усі шанси втекти на «побачення» з голкіпером. У цьому епізоді арбітр Віталій Романов повинен був нагородити захисника «Металурга» червоною карткою. У такій ситуації шанси «Зорі» помітно би зросли. Потім сталося справедливе вилучення Олександра Грицая, який зіграв не в м’яч, а у суперника з ризиком завдати травму. Проте питання по першому моменту — серйозне. Думаю, арбітр помилився, й ми бачили цілком виправдані апеляції керманича луганців Юрія Вернидуба.

На одному з телеканалів сказали, що є негласне правило арбітрів, не вилучати футболістів до сьомої хвилини. Нічого подібного. Не має значення, на першій або на останній хвилині порушені правила гри. Арбітр завжди повинен дотримуватися букви закону. Якщо захисники у центрі поля почнуть грати як воротарі, й арбітри будуть обмежуватися жовтою карткою — діла не буде.

Після перерви був ще момент із незарахованим голом Жуніора Мораєса, але у цьому моменті бригада арбітрів правильно розібралася.

Прикро, що Романов знову не впорався зі своєю роботою, такий, значить, його рівень. Видно, в нього ще не сформувалося чітке бачення боротьби й трактування правил.

«Волинь» — «Ворскла». Жодних питань до Сергія Лисенчука. Причому, кожна з команд сфолила по 22 рази, арбітр же показав лише одне попередження. І вважаю, що правильно вчинив, адже порушення не мали відвертої грубості.

«Говерла» — «Карпати». Юрій Вакс — досвідчений арбітр, але в моменті з Валерієм Федорчуком помилився. Півзахисник «Карпат» прикрив м’яч корпусом, а захисник «Говерли» порушив проти нього правила. На жаль, замість того, щоби призначити 11-метровий, Вакс нагородив Федорчука попередженням.

X