«Одного разу у мене вийшов конфлікт з головним тренером»: як українець підкорював чемпіонат Англії

Переглядів 574
Данило Моісеєнков Данило Моісеєнков
1 голос
«Одного разу у мене вийшов конфлікт з головним тренером»: як українець підкорював чемпіонат Англії
Олексій Чередник. Фото: Саутгемптон
Легендарний гравець Дніпра Олексій Чередник, який також грав у Саутгемптоні, розповів про англійський етап своєї кар'єри та назвав суму, яку отримував в той час.

Колишній футболіст Дніпра та Саутгемптона Олексій Чередник розповів про те, як потрапив до клубу із чемпіонату Англії, за який виступав з 1990-го по 1994 роки, а також назвав суму, яку отримали дніпряни за цей трансфер.

«На 15-25 серпня 1989 року ми транзитом через Англію вирушили в турне містами США. Мабуть, моя гра сподобалася представникам Саутгемптона. Незабаром вони мене запросили на перегляд, який завершився підписанням трирічного контракту.

Скільки заплатили за перехід? 600 тисяч фунтів (які мали виплачуватися Дніпру протягом трьох років – прим. «УФ»)».

Окрім цього, Чередник розповів, в чому полягає відміність у підходах до футболістів в Англії та Україні.

«В Англії тренер ні з ким із гравців не буде носитися, як заведено в нас. З тобою він навіть говорити не стане. Закінчилося тренування, тренер пішов і все. Другий тренер міг прийти і щось пояснити, підказати, розповісти».

Також легенда Дніпра згадала про конфлікт із тодішнім головним тренером Саутгемптона Крісом Ніколлом та сказала причому тут Алан Маклафлін, якого купили за один мільйон фунтів.

«Одного разу у мене вийшов конфлікт з головним тренером. Граємо ми на виїзді з Астон Віллою. Я перекриваю фланг гравцеві, який атакує, але він віддає передачу в центр, і нам звідти забивають. Горим - 0:1.

Потім ігровий епізод: я проходжу краєм, прибираю захисника, входжу в штрафний і кочу м'яч уздовж лінії воротарського. І тут цей гравець, куплений за мільйон, з кількох метрів б'є повз ворота».

Ексхавбек розповів, що сказав тренеру після тієї гри.

«Ми програли той матч. Заходимо в роздягальню, і Ніколл робить мені зауваження. Каже, що я зайняв не ту позицію, не так зіграв, коли нам забивали гол. Робить він це в присутності всієї команди.

Тут я йому і висловив. Сказав, щоб він краще запитав у гравця вартістю в мільйон, чому той не може забити в порожні ворота з кількох метрів».

Також Чередник згадав про наслідки конфлікту із Ніколлом.

«Я продовжував грати. Ми посіли підсумкове 7 місце. Чемпіонат закінчився, у нас відпустка. Я поїхав додому, в Україну.

І раптом вранці дзвінок з Англії, сказали, що в нас змінився тренер, що мені треба на тиждень раніше приїхати в розташування команди».

Накінець він розповів про свої враження від чемпіонату Англії та зарплату, яку тоді отримував.

«Так, це моє середовище. Там усі бійці, хоча менталітет інший. Хлопці в команді прийняли мене дружелюбно, але я все ж відчував, що тут чужий. Гроші? Згідно з моїм першим контрактом, отримував 300-350 фунтів на місяць.

Потім зарплату збільшили на 50 фунтів, а потім ще. В останній рік отримував – 500. Мінус податки – 50 %. Але я потім дізнався, що вони повинні вираховувати з мене набагато менше – 25%, і мені все повернули», – сказав Чередник для сайту FanDay.net.

  • Чередник виступав за Дніпро з 1983-го по 1990 роки: 183 матчі та вісім голів.
  • У Саутгемптоні за чотири роки Олексій зіграв 39 матчів за даними порталу Transfermarkt.
  • За свою кар'єру він виграв чемпіонат (1987/1988) та кубок СРСР (1988/1989), а також золото Олімпійських ігор у 1988 році.
  • Також Чередник працював на посаді селекціонера Дніпра з січня 2000 по грудень 2001 року і Шахтаря з 2001-го по 2023-й.