Олександр ГЛАДКИЙ: «Моє місце у старті не заброньоване»

Переглядів 159
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Нападник «Карпат» зупинився на підсумках першої частини змагань, взаєминах із очільником колективу та ранній відпустці

— Олександре, втішилися, якщо це так можна назвати, що через дискваліфікацію «Арсеналу» вам доведеться раніше вийти у відпустку?

— Та ні, навпаки, всі розчарувались, адже хотіли зіграти у цьому матчі. Проте, якщо все так вирішилось із «канонірами», то з нашого боку вже нічого не можна вдіяти. А те, що раніше у відпустку вийшли, то не дуже ощасливлює: 50 днів — більше, ніж удосталь, аби відпочити.

— Фізичних можливостей та наснаги вистачило би для ще одного туру цьогоріч?

— Звичайно, в нас були бажання та сили вийти цьогоріч ще раз у офіційному поєдинку. Так уже склалося, що киян зняли з першості прем’єр-ліги. Шкода, звісно, хороша була команда…

— Останній матч «Карпат» із донецьким «Металургом» провели на гідному рівні, майже всі фахівці віддали вам належне. Чому лише під завершення літньо-осінньої частини турніру змогли продемонструвати свої найкращі якості?

— Не сказав би, що гра з «металургами» стала для мене найкращою у сезоні, в кінці якого, як ви сказали, продемонстрував свої найкращі якості. І до цього були хороші поєдинки, однак не завжди вдавалося відзначитись — ось головна причина, чому всі говорять про мій останній матч. Якби частіше забивав, тоді би побільшало вдалих виступів.

— Можете виокремити, поєдинок, котрий став для вас оптимальним? Можливо, гра проти «Шахтаря»?

— Були матчі хороші, а був — із «гірниками». Тоді колективу вдалося здивувати донеччан. Пощастило також проводити хороші контратаки, та, визначальне, — завершувати їх. Хоча на момент завершення основного часу я вже був замінений, все одно хвилювався за позитивний рахунок. Із «Металістом» теж непогано грали, проте забракло забитих м’ячів для кращого підсумку.

— Якщо говорити про командні та особисті виступи, то не оминути питання: задоволені отриманим результатом? Олександр Севидов, до прикладу, свою роботу оцінив у три бали, колективу — четвіркою.

— Думаю, що немає такого гравця та команди, котрі би задовольнялись отриманим. «Карпати» могли й повинні домагатися більшого. Були чинники, котрі не дали нам краще виступити. Улітку прийшло багато нових виконавців, потрібно було певний час приділити для того, щоби повністю зігратися. Після дебюту першості все ж зуміли знайти свою гру, демонструючи непоганий результат. Надалі є до чого прагнути, а нині найголовніше — зробити правильні висновки за тривалу перерву та підійти до другої частини в бойовій готовності.

Не знаю, мені складно коментувати слова Олександра Володимировича, в якого свій погляд на це питання. У «Карпатах» не я тренер, тож, якщо Севидов отак сказав, значить так воно й є. Хоча його чотири бали колектив, гадаю, справді заслужив.

— П’ять забитих м’ячів задовольнили ваші амбіції нападника?

— Ні, безумовно. Якщо реалізував бодай половину своїх реальних можливостей забити, займав би значно вище місце у списку голеадорів чемпіонату.

— Також нагадаю, що на початку чемпіонату ви провели 200-у зустріч у найсильнішій українській лізі. Якось відзначали такий ювілей?

— Це взагалі нічого для мене не означає, тому не надавав несподіваному ювілею великої ваги в моєму житті. Для мене, що перший матч, що сотий, що двохсотий… За статистикою не слідкую, водночас, для мене важливо тільки те, щоби постійно мав змогу виходити на поле.

— Упродовж останніх півроку місце у старті практично заброньоване за вами. Вірогідно, не відчуваєте сильної конкуренції з боку партнерів по амплуа?

— Не хочу говорити, що моє місце у старті заброньоване, адже такого в принципі не може бути. За час мого перебування в «Карпатах» змінилось три тренери, кожному з яких потрібно було доводити на тренуваннях своє місце серед 11-ки найкращих.

— Як ставитеся до того, що практично після кожного матчу вашу гру оцінюють передусім?

— Моє діло виходити на поле та грати у футбол. Те, що постійно про мене згадують, акцентуючи на моїй грі, — справа журналістів. Я ж не звертаю на це уваги, проте, зрозуміло, працюю над собою. Приємно, коли говорять щось позитивне, однак коли навпаки, то виникає бажання показати всім, що вони помиляються.

— Олександр Севидов також часто коментує ваші дії на полі. Часом не ображають слова головного тренера, що потрібно вам таки забивати з метра, чи ваші виходи на поле — вимушений хід через відсутність інших форвардів?

— Гравець атакувальної ланки зобов’язаний забивати. Тим більше, партнери по команді мені створюють багато моментів. Відтак можу лише погодитись із тренером. Про образи теж не може бути й мови. Мене це все більше стимулює до прогресу.

— Якщо правильно зрозумів, то на запитання про вашу самовіддачу Севидов пожартував, що бу­вають гравці, котрі показують хорошу гру на початку сезону, коли їх лише взяли, та наприкінці, щоби не вигнали. Наставник має рацію стосовно вас?

— У футболі такий вислів існує, але не можу мовити, що це — про мене. Я з тих виконавців, які максимально віддаються щоматчу. Погоджуся, що не завжди виходить старання трансформувати в результат. Іноді серйозно підводив колектив, адже мав серію зустрічей, в яких не міг відзначитись. Однак намагався не опускати руки, а продовжувати працювати над собою.

— Думали, що, можливо, такими частими згадуваннями коуч намагається вас по спортивному розлютити чи додати мотивації, спростувати таке, часом неприємне, обговорення?

— Не відкидаю такого. Слова нас­тавника мене не ображають, адже самовдосконалення — вічна справа. Якщо в тебе вірять, на тебе розрахо­вують, хочеться віддячувати своєю грою та голами, а не словами.

— Через усе вищезгадане подекуди не виникає конфліктів?

— Конфлікти? Їм немає місця в нашому колективі. Можу лише подякувати Олександру Володимировичу, котрий завжди підтримує мене, довіряє місце в основі. Потрібно розуміти, що існують певні вимоги, які стоять перед виконавцями. Зосередження на помилках — робочий процес.

— Наразі «Карпати» займають десяту позицію, але наступного уїк-енду львів’ян можуть посунути із цієї сходинки. Із цікавістю спостерігатимете за заключним туром у прем’єр-лізі?

— Ще поки не поїхав відпочивати, перебуваю із сім’єю у Львові. Безперечно, слідкуватиму за перебігом протистоянь у останньому турі: цікаво, на якому місці завершимо цьогорічні змагання. Хоча не забувайте: попереду ще 11 турів, під час яких маємо шанс покращити підсумкове місце.

— Значить, серйозно налаштовані на другу частину чемпіонату?

— На майбутнє «Карпат» дивлюся лише з позитивом. Усі пересвідчилися, що нині у Львові молода перспективна команда, котра прогресує та ще може додати. На мою особисту думку, з кожним двобоєм наше взаєморозуміння та гра покращуються. Із таким амбіційним тренером, як Олександр Севидов, результат не змусить себе довго чекати.

— Отож команда отримала відпустку до 9 січня. Уже запланували собі, чим більше місяця займатимете вільний час?

— Наразі якраз цим займаюсь, обов’язково потрібно поїхати кудись, відпочити. Маю намір левову частину відпустки провести з близькими. Про футбол, очевидно, не встигну забути: потрібно тримати себе у формі. Це — наша професія, тому завжди необхідно слідкувати за собою.

Євген ДЕМЯН.