Олімпійська більшість

Переглядів 205
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Наприкінці року редакція «УФ» склала символічну збірну першого кола в першій лізі

Передмова

Вашій увазі пропонуємо одинадцятку найкращих гравців першої ліги. Варто розуміти, що такий список не претендує на об’єктивність, а спрямований радше на виокремлення найяскравіших виконавців у своїх командах і лізі за версією нашої газети. А кількість представників клубів у цьому списку така: «Олімпік» — чотири, «Буковина» — три, «Десна» — два, «Миколаїв», «Олександрія» та «Нафтовик-Укрнафта» — по одному. Виглядає все достатньо логічно, зважаючи на перше місце «Олімпіка», героїчні виступи «Буковини» та вдалий дебют «Десни». Відтак розглянемо кожного особисто.

ГОЛКІПЕР

  • Богдан КОГУТ («Буковина»)

Питання, кого поставити на місце головного кіпера півріччя, відпаде зразу, якщо подивитись у статистику турнірної таблиці. «Буковина», в особі Богдана, кот­рий не має альтернативи у своєму клубі, пропустила найменше — 14 м’ячів. Додамо лише: не взяли до уваги матч із «Сталлю», за який чернівчанам зарахували технічну поразку. Щодо характеристик Когута, то він виокремлюється атлетичною статурою, яка допомагає кіперу без проблем брати верхові подачі та безстрашно перехоплювати м’яч у ногах форвардів опонента. Слабкі сторони знайти складно, адже з реакцією в Богдана теж усе в порядку.

ЗАХИСНИКИ

  • Олександр ВЕЧТОМОВ («Буковина»)

Саша й раніше вважався авторитетним футболістом, утім за останні місяці став ще й справжнім лідером колективу. Вечтомов практично безпомилково відпрацював на своїй бровці, а також чимало допомагав колегам, підстраховуючи центральну зону. Хоча підключення до атаки ніколи не вважалося козирем Олександра, в першій частині вже траплялося, що саме його постріл забезпечував перемогу клубові.

  • Вадим МЕЛЬНИК («Десна»)

Стрижневий чинник захисного потенціалу «Десни». Досвідчений оборонець у свої 33 продовжує виконувати великий об’єм роботи у відборі, причому заслужив лише три жовті картки. До того ж, цього півріччя він єдиний футболіст у команді, хто відіграв усі матчі без заміни. Друга команда за пропущеними м’ячами — заслуга, котру також можна зарахувати до активу Вадима. Цікаво: попри вік, оборонець чернігівців не забуває про напад, адже розпочинав кар’єру Мельник на позиції таранного бомбардира.

  • Олексій ДИТЯТЬЄВ («Буковина»/«Олімпік»)

На позиції центрбека важливо мати відповідні дані, підозрюємо, що антропометричні показники в Олексія, напевне, найбільші в лізі. Розпочинав же сезон він на Заході, де приєднався до буковинської команди з «Кримтеплиці». Далі після кадрових пертурбацій влітку в Чернівцях, у напрямку Донецька вирушили двоє гравців — Дорош і Дитятьєв, однак одразу влитись у колектив і забронювати за собою місце у старті вийшло лише в останнього. Захисник на тлі решти виокремлюється зростом і, найголовніше, вмінням його використовувати, відтак має на рахунку три голи.

  • Олег КЕРЧУ («Буковина»)

Жива легенда та нинішній капітан буковинського ФК. Гравець, який провів у чернівецькому клубі практично всю кар’єру, вже третій рік поспіль є одним із найкращих оборонців ліги на своєму фланзі. Завдяки багаторічному досвіду, Олег легко розбирається зі своїми візаві, атакувальне ж минуле допомагає йому робити швидкі рейди та виводити партнерів на ударні позиції. Роль пенальтиста та виконавця більшості стандартних положень також за гвардійцем «жовто-чорних».

ПІВОБОРОНЦІ

  • Сергій СТАРЕНЬКИЙ («Олександрія»)

Після невдалих спроб закріпитися в якомусь прем’єр-лігівському ФК Сергій вирішив повернутися до своєї колишньої команди та, мабуть, знову спробувати вийти до вищого дивізіону. Вінгер олександрійців, попри прізвище, достатньо активний на своєму фланзі та любить стрімголов підключатися до атак. Креативність Сергія в завершальній фазі часто приносила очікуваний результат. Старенький нині найкращий бомбардир «Олександрії» та один із ключових «розпасувальників» команди Шарана.

  • Сергій АРТЮХ («Нафтовик-Укрнафта»)

Незмінний плеймейкер охтирців, од якого цього сезону багато чого залежить у побудові гри. Організатор атак переважно починає свої дії з глибини поля, адже володіє довгим точним пасом, яким постачає своїх партнерів. Окрім уміння асистувати, Сергій не має проблем із ударом, що чотири рази знаходив свою ціль. Відтак Артюх займає провідні місця у списку гравців за системою «гол+пас». Усе могло би бути й краще для півоборонця «чорно-жовтих» і для «Нафтовика» загалом, якби не довга дискваліфікація, отримана в Миколаєві.

  • Кирило ДОРОШЕНКО («Олімпік»)

Коли велику роль відіграють стандартні положення, не менш важливим стає їхній виконавець. Можна сміливо заявити, що Кирило із цією функцією впорався на відмінно, позаяк центрхав «олімпійців» став співавтором великої кількості забитих м’ячів свого клубу. Досяг успіху Дорошенко й у реалізації ударів з 11-метрової позначки: шість забитих м’ячів — найбільше з-поміж інших виконавців пенальті цьогоріч. Тому вихованець «Шахтаря» може лише радіти, що свого часу не підійшов запорізькому «Металургу», в якому, скоріше за все, протирав би шорти.

  • Єгор КАРТУШОВ («Десна»)

Екс-гравець чинного чемпіона, «Зорі» та «Іллічівця» у чернігівській «Десні» зумів трансформувати кар’єру. У чинному сезоні Єгор чимало сприяв тому, щоби його клуб став найкращим із дебютантів. Якщо раніше Рябоконь використовував Картушова більше в задній лінії, то відтепер півзахисник сіверців займає місце на бровці атаки, де став одним із найкращих у лізі на своїй позиції. Вінгер чернігівців — найкращий голеадор колективу, точні удари якого частенько стають вирішальними та допомог­ли «Десні» продовжити боротьбу в Кубку України.

НАПАДНИКИ

  • Михайло СЕРГІЙЧУК («Миколаїв»)

Найкращий бомбардир і відкриття першості. Приєднався до «корабелів», виступаючи до цього в командах другої ліги, Але Михайло зразу взявся поповнювати доробок результативними ударами. Більше того, роль Сергійчука для нинішнього «Миколаєва» складно переоцінити, адже в його активі майже половина загальнокомандних улучень колективу. Футболіст миколаївців — яскравий приклад сучасного нападника. Михайло володіє реактивною швидкістю та вмінням грати корпусом, навіть попри свій невеликий зріст.

  • Олександр СИТНИК («Олімпік»)

Головна ударна сила третього донецького ФК. Після повернення з казахстанського «Кайсару» Олександр знову знайшов себе в українському клубі. Він чудово грає у чужому штрафному майданчику, підстерігаючи гравців суперника. Володіє поставленим ударом, що теж приносить дивіденди. Усі вісім м’ячів Ситник забив винятково з гри, тому з гідністю йтиме на зимовий антракт в якості другого голеадора чемпіонату.

ГОЛОВНИЙ ТРЕНЕР

  • Роман САНЖАР («Олімпік»)

Коли Роман Миколайович (до речі, наймолодший фахівець у лізі) очолив «Олімпік», було складно уявити, що в наступному сезоні він зможе зробити з команди лідера змагань. Санжар після вдалої літньої селекції зумів створити колектив, який одноосібно забронював за собою перше місце та реально претендує на прем’єр-лігу. Приємно, що такі прагнення підкріплюються як грою, так і матеріально-фінансовою базою. Наставник «олімпійців» став відкриттям першої ліги в тренерському цеху. Сподіватимемося, що нинішні аванси його підопічні зможуть виправдати, а про самого Романа Санжара заговорять як про одного з найперспективніших тренерів України.

Євген ДЕМЯН.

X