Пахне смаленим: активи почесного президента Ворскли заарештовано

Переглядів 778
Віктор Глухенький Віктор Глухенький
1 голос
Пахне смаленим: активи почесного президента Ворскли заарештовано
Костянтин Жеваго. Фото: Google
Швейцарія заарештувала активи мільярдера Костянтина Жеваго на понад 113 млн доларів. Зараз ведеться робота щодо повернення коштів в Україну.

Рахунки компаній, кінцевим бенефіціарним власником яких є екснардеп, акціонер банку АТ «Банк «Фінанси та Кредит», почесний президент футбольного клубу Ворскла (Полтава) Костянтин Жеваго, а йдеться про суму в понад 113 мильйонів доларів США, заарештовано в Швейцарії, - повідомляє Державне бюро розслідувань у своєму релізі.

Костянтина Жеваго підозрюють у причетності до схеми розтрати 2,5 млрд грн банку «Фінанси та Кредит». За даними ДБР, офшорна компанія в 2007–2014 роках відкрила кредитні лінії в іноземних банках, а «Фінанси та Кредит» поручився за цю компанію на суму понад 113 мільйонів доларів.

Після того як офшорна компанія не виконала договірні зобов’язання, іноземні банки стягнули заставне майно поручителя, зокрема списали 113 мільйонів доларів з рахунків українського банку. Внаслідок цього український банк оголосили неплатоспроможним у 2015 році.

У липні 2021-го Інтерпол оголосив Жеваго в міжнародний розшук за запитом ДБР. Жеваго вже три роки не зʼявляється в Україні. Останні роки бізнесмен живе між Лондоном та Дубаєм.

При цьому 30 березня слідча палата Апеляційного суду Шамбері відмовила в екстрадиції Жеваго до України.