Перші ластівки чвертьфіналу

Переглядів 201
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
«Атлетико», «Баварія», ПСЖ і «Барселона» оформили вихід до наступного раунду турніру

«АТЛЕТИКО» — «МІЛАН» — 4:1 (перший матч — 1:0)

Арбітр: Марк Клатенбург (Англія).

«Атлетико»: Куртуа, Хуанфран, Міранда, Годін, Філіпе Луїс, Коке (Дієго, 81), Маріо Суарес, Габі, Туран (Крістіан Родрігес, 78), Рауль Гарсія (Соса, 72), Дієго Коста. Тренер: Дієго Сімеоне.

«Мілан»: Абб’яті, Абате, Рамі, Бонера, Емануельсон, де Йонг (Мунтарі, 79), Ессьєн (Пацціні, 69), Таарабт (Робіньо, 46), Полі, Кака, Балотеллі. Тренер: Кларенс Зеєдорф.

Голи: Дієго Коста (3, 85), Туран (41), Рауль Гарсія (71) — Кака (27).

Ще за день до матчу-відповіді обидва наставники на прес-конференції говорили, як зазвичай для таких поєдинків, досить банальні речі — про важливість гри, її унікальність та повагу до свого суперника.

Якщо ж усі козирі напередодні гри були саме в руках команди Сімеоне, то от за рахунок чого збирався перемагати Зеєдорф та його «Мілан», було повною загадкою. Перший матч чітко продемонстрував, що італійський клуб повністю програє своєму суперникові у швидкості та мобільності. Саме тому першочерговим завданням нідерландського тренера у Мадриді було нейтралізувати активну гру «матрацників» у середині поля, через яку і будувались усі атаки іспанців. Проте, мабуть, і сам Кларенс не розумів до кінця, у який футбол потрібно грати його команді того вечора… Застосувавши ту ж саму тактику, що й у матчі в Мілані, гості загнали у глухий кут самих себе.

Уже на третій хвилині звітної зустрічі «Атлетико» зайвий раз довів, що нинішньому «Мілану» ще далеко до найкращих команд Європи. Черговий провал у центрі оборони — і Коста безперешкодно у стрибку замикає чудову передачу із флангу. Можна сказати, що інтрига протистояння на цьому моменті майже вщухла. Повернути її намагався Кака, який ледь не у першій обдуманій атаці свого клубу у середині тайму зумів пробити кіпера мадридців Куртуа. Однак навіть після цього гола завдання для італійців залишалось складним.

Усі сумніви розвіяв під завісу першої половини гри Туран, який поцілив із далекої відстані у верхній кут воріт Абб’яті. Здавалось, що після цього гола «Мілан» прагнув якнайшвидше закінчити гру. На перерву ж команди пішли за мінімальної перемоги господарів.

Одверто кажучи, після антракту Зеєдорфу вже не було чого втрачати, тому він вирішив робити заміни. Спрацювала (якщо так взагалі можна сказати) лише одна із них — Робіньо, який вийшов замість Таарабта, створив другий небезпечний момент біля володінь Куртуа, проте цього разу бельгійського стража воріт виручила поперечина. Все, більше нічим гості так і не запам’ятались.

«Атлетико», у свою чергу, продов­жував грати на куражі та доводити свою перевагу у рахунку до розгромної. Спочатку Гарсія переграв після стандарту знову всіх захисників на другому поверсі, збільшивши тим самим цифри на табло до 3:1. Крапку у розгромі «Мілана» поставив все той же Коста, який, скориставшись чудовим пасом від орендованого гравця «Металіста» Хосе Соси, зумів більярдним ударом загнати круглого у нижню «лузу». 4:1 — італійський гранд із тріском провалює чергову європейську кампанію, але, вочевидь, і це зараз не головне для команди Зеєдорфа. Нідерландському наставнику потрібно створювати, по суті, нову команду, адже нинішній склад вже вчергове довів, що повністю себе вичерпав.

А щодо команди Дієго Сімеоне, то вона чекає вже на жеребкування наступного раунду Ліги чемпіонів, де її суперникові, хто б ним не став, легкої прогулянки не передбачається.

«БАВАРІЯ» — «АРСЕНАЛ» — 1:1 (перший матч — 2:0)

Арбітр: Свен Моен (Норвегія).

«Баварія»: Нойєр, Лам, Хаві Мартінес, Данте, Алаба, Швайнштайгер, Алькантара, Роббен, Гьотце (Кроос, 60), Рібері (Мюллер, 85), Манджукіч. Тренер: Хосеп Гвардіола.

«Арсенал»: Фабіанскі, Санья, Мертезакер, Косельні, Вермален, Артета (Гнабрі, 77), Окслейд-Чемберлен (Фламіні, 84), Касорла, Озіл (Росіцкі, 46), Подолскі, Жиру. Тренер: Арсен Венгер.

Голи: Швайнштайгер (54) — Подолскі (57).

Лондонський «Арсенал» за останні кілька років вже привчив своїх вболівальників, що чекати якогось дива від свого клубу у плей-оф Ліги чемпіонів проти грізного суперника не доводиться. Так було й цього разу.

Програвши за всіма показниками перший матч вдома мюнхенцям, Арсен Венгер та його хлопці, до їх честі, не склали зброї і продов­жити боротись. Проте гідних бійців, аби протистояти баварцям, у «канонірів» не виявилося. Ремсі, Уїлшир, Уолкот — всі вони пропускали матч через травми. І це найбільше позначилося на швидкісних діях англійського клубу. Навіть тримаючи м’яча у центрі поля, «Арсенал» не міг як слід розігнати свої атаки, а одних спроб Оксенд-Чемберлена було замало.

«Баварія», у свою чергу, не квапила події, чекаючи, коли англійці будуть «розкриватись». Власне, перша половина зустрічі у Мюнхені минула у спокійному, і навіть нудному темпі. До слова, одного разу господарям таки вдалось відзначитись у воротах польського кіпера «Арсеналу», однак рефері скасував цей гол через явний офсайд. «Арсенал» же виглядав безініціативно.

Друга половина зустрічі вже куди більш була схожа на матч рівня 1/8 фіналу. Більш гостріші атаки обох команд і, як результат, почали виникати моменти біля воріт обох клубів. Першим зняти «засуху» вдалось німцям — Швайнштайгер, після багатоходової комбінації, залишив у дурнях захист лондонців і спокійно переправив м’яча у кут воріт Фабіанскі.

Як не дивно, але «Арсенал» відповів майже миттєво — Подолскі до кінця поборовся у штрафному мюнхенців із Ламом і, забравши круглого, пробив Нойєра у ближньому бою.

Решта часу залишала мінімальну інтригу, проте «Баварії» вдалось «вгамувати» усі атаки гостей, довів­ши матч до переможного для себе рахунку за сумою двох зустрічей.

ПСЖ — «БАЙЄР» — 2:1 (перший матч — 4:0)

Арбітр: Іван Бебек (Хорватія).

ПСЖ: Сірігу, Тіаго Сілва, Маркіньос, Дінь, Жалле, Кабайє, Рабіо, Пасторе, Кавані (Камара, 85), Ібрагимович (Менез, 72), Лавессі (Моура, 62). Тренер: Лоран Блан.

«Байєр»: Лено, Волльшайд, Гуардадо, Топрак, Донаті, Райнартц (Вагенер, 78), Рольфес, Джан, Сем (Брандт, 67), Кастро (Сон, 67), Дердійок. Тренер: Самі Хююпя.

Голи: Маркіньос (13), Лавессі (53) — Сем (6).

Даруйте за банальну фразу, але «тренування з підвищеною відповідальністю» — це саме те, що можна сказати про матч-відповідь у Парижі. Ще після першого поєдинку в Леверкузені ми говорили, що підопічні Самі Хююпя можуть їхати на другу зустріч тільки з метою екскурсії містом світової моди. Із іншого боку, «аптекарі» могли спокійно грати у свій футбол і захищати ім’я клубу, не зважаючи на підсумковий результат. Власне, про це й говорив фінський наставник «Байєра» напередодні гри, нагадуючи всім, що такий величезний гандикап ще не вдавалося відіграти нікому.

Варто також відзначити і наставника парижан Лорана Блана, який не випустив на цю гру дублюючий склад, адже всі зірки ПСЖ були у старті з перших хвилин, що обнадіювало глядачів — забиті м’ячі неод­мінно мали бути того вечора.

Цю тезу майже зразу підтримали саме гості, які вже на шостій хвилині розпечатали ворота Сірігу в двох матчах. Ідеальний навіс із флангу, відтак Сем вправніше за всіх грає на другому поверсі — 0:1 на користь гостей. Хтось заговорив, можливо, про відродження інтриги… але всього на кілька хвилин. Господарі вирішили не відкладати справу в довгий ящик, вирішивши остаточно всі питання зразу. Чи не в наступній уже атаці парижани заробили кутовий, який завершився голом. Маркіньос вистрибнув вище за всіх, зумівши переправити м’яч у ворота леверкузенців. Після цього стало остаточно зрозуміло, що ПСЖ — учасник чвертьфіналу. Одразу ж міг забити й Ібрагимович, однак поцілив у поперечину. Було помітно, що господарі грають надто статечно й академічно, без потрібної для таких матчів концентрації. Та навіть цього їм було достатньо, щоби не дати «Байєру» шансів бодай якось загрожувати воротам Сірігу. Під завісу першого тайму гості мали чудову нагоду вийти наперед, проте Рольфес не зумів реалізувати пенальті.

Друга половина гри вже була, хіба що, для статистики, адже все було вирішено. Навіть у такому неспішному темпі ПСЖ удалося забити м’яч зусиллями Лавессі. «Байєр» бажав бодай якось відповісти, проте клас команди Блана був на порядок вищий, що й позначилося на підсумковому результаті за сумою двох матчів — 5:1, і ПСЖ йде далі.

«БАРСЕЛОНА» — «МАНЧЕСТЕР СІТІ» — 2:1 (перший матч — 2:0)

Арбітр: Стефан Ланнуа (Франція).

«Барселона»: Вальдес, Піке, Маскерано, Альба, Алвеш, Фабрегас (Роберто, 86), Хаві, Іньєста, Бускетс, Мессі, Неймар (Санчес, 80). Тренер: Херардо Мартіно.

«Манчестер Сіті»: Харт, Компані, Сабалета, Лескотт, Коларов, Мілнер, Насрі (Навас, 74), Сілва (Негредо, 72), Фернандіньо, Туре, Агуеро (Джеко, 46). Тренер: Мануе­ле Пеллегріні.

Голи: Мессі (67), Алвеш (90+1) — Компані (89).

Зазначимо зразу, що головний матч вечора середи повністю виправдав очікування. Купа голевих моментів, забиті голи та неймовірні емоції, але про все почергово.

Напередодні гри наставник МС мав вирішити проблему — як нейтралізувати дії півзахисту «Барселони»? Адже саме через конт­роль м’яча Іньєстою та компанією виникали всі небезпечні моменти в першому поєдинку в Манчестері. Якнайкраще для реалізації цього завдання було повернення до складу Фернандіньо, який разом із Туре та Мілнером мали створити у центрі непереборну перешкоду для каталонців. Також великі надії покладались і на нападника Агуеро, який пропускав минулий матч через травму. Забігаючи наперед, скажемо, що аргентинський форвард через брак ігрової практики виглядав доволі мляво. А ось його колеги з перших хвилин почали буквально фолити на кожному кроці на футболістах Херардо Мартіно, який виставив найоптимальніший склад.

Саме тому нікого не здивувала тотальна перевага «Барселони» з перших хвилин — Пеллегріні знову не вдалося зіграти першим номером, як він звик виступати в англійській прем’єр-лізі. Мессі та Неймар щоразу були близькі до того, щоби вже до перерви пов­ністю розвіяти інтригу в протистоянні, проте їм на заваді ставав Харт. «Сіті» прокинувся вже ближче до завершення першого тайму, коли Сілва та Насрі мали дві хороші нагоди забити.

Друга половина гри розпочалась за сценарієм першого тайму — каталонці продовжували вести гру та створювати моменти біля воріт МС. Зрештою, такий перебіг подій дав свої результати — черговий провал по центру від Лескота, й Мессі спокійно перекинув м’яч через Харта. У «Манчестер Сіті» залишалося майже півгодини, щоби створити подвиг. Трохи пожвавив гру гостей Джеко, який вийшов в другому таймі та мав кілька хороших нагод. Єдине, що вдалось англійцям, це — гол Компані після кутового за хвилину до фінального свистка. Коли вже глядачі приготувалися вітати «Барселону» з виходом до наступного раунду, самі каталонці зробили подарунок своїм прихильникам: у доданий час, після чергової чудової комбінації за участю Іньєсти, відзначився Алвеш. Команда Херардо Мартіно перемагає опонента вдруге пос­піль і цілком заслужено виходить до чвертьфіналу турніру.

Володимир БОБИР.

X