Підсумкова турнірна таблиця УПЛ: хто представить Україну в єврокубках, які команди зіграють у стикових матчах

Переглядів 19299
Владислав Лютостанський Владислав Лютостанський
4 голоси
Підсумкова турнірна таблиця УПЛ: хто представить Україну в єврокубках, які команди зіграють у стикових матчах
Шахтар – Дніпро-1. Фото: ФК Шахтар
У неділю, 4 червня, закінчився 15-й сезон української Прем'єр-ліги. Чемпіоном першого воєнного сезону став донецький Шахтар, який обійшов СК Дніпро-1.

У неділю, 4 червня, пройшли останні матчу чемпіонату України 2022/23. Команди визначили між собою чемпіона, учасників єврокубків, тих, хто боротиметься за прописку в елітному дивізіоні в перехідних матчах та тих, хто в наступному сезоні УПЛ вже точно не зіграє.

Чемпіон

Доля золотих медалей вирішувалась у грі 29-го туру між Шахтарем та Дніпром-1. В очному протистоянні підопічні Ігора Йовічевича розгромили дніпрян і здобули для клубу 14 чемпіонський трофей в історії.

Донеччани набрали 72 бали у 30 матчах, різниця забитих та пропущених м'ячів склала +48. Наступного сезону Шахтар зіграє в груповому етапі Ліги чемпіонів.

Ліга чемпіонів

Крім донеччан у Лізі чемпіонів у наступному сезоні зіграє Дніпро-1. Для дніпровської команди це буде перша в історії участь в найпрестижнішому європейському турнірі.

Дніпро-1 розпочне свій шлях з другого кваліфікаційного раунду до Ліги чемпіонів. Якщо команда зазнає поразки у цьому раунді, то потрапить у кваліфікацію до Ліги Європи, якщо ж невдача спіткатиме дніпрян і там, то на них чекатиме кваліфікація Ліги конференцій.

У разі поразки у відборі до цього турніру команда Кучера може залишитися без єврокубків.  

Ліга Європи

Луганська Зоря до останнього туру претендувала на срібло чемпіонату України. Підопічні Патріка Ван Леувена наступного сезону зіграють у плей-оф раунді кваліфікації до Ліги Європи. Якщо ж луганці зазнають поразки у відборі, то отримають гарантоване місце в групі Ліги конференцій.


Минай – Зоря. Фото: УПЛ

Ліга конференцій

Олександрія Руслана Ротаня не зуміла переграти Рух в останньому турі та втратила п'ятку сходинку, яка давала путівку у кваліфікацію до Ліги конференцій, яка відійшла полтавській Ворсклі. Підопічні Віктор Скрипника розпочнуть свій шлях в цьому турнірі з другого відбіркового раунду.

Крім полтавців до Ліги конференцій потрапило і київське Динамо. Біло-сині, які зайняли четверте місце в УПЛ, розпочнуть свій шлях у новому для себе турнірі з третього кваліфікаційного раунду.

Перехідні матчі

У зоні перехідних матчів опинилися рівненський Верес та петровський Інгулець, які зайняли 13 та 14 місце в УПЛ відповідно. Вже 10 червня відбудуться перші матчі за місце в елітному українському дивізіоні. Інгулець прийматиме вдома черкаський ЛНЗ, а Верес поїде в гості до запорізького Металурга.

Матчі-відповіді заплановані на 14 червня.

10 червня

  • Інгулець – ЛНЗ
  • Металург – Верес 

14 червня

  • ЛНЗ – Інгулець
  • Верес – Металург

Вилетіли з УПЛ

Найгіршою командою сезону 2022/23 став ФК Львів. Команда здобула усього три перемоги, чотири рази зіграла внічию та 23 рази поступалася супернику. Підопічні Анатолія Безсмертного закінчили чемпіонат на 16 місці з 13 очками в активі. 

Передостаннім клубом цього розіграшу УПЛ став харківський Металіст. Команда Періци Огненовича набрала 22 залікові пункти в 30 матчах. Харків'яни мають на власному рахунку усього п'ять перемог та сім нічиїх проти 18 поразок.

Підсумкова таблиця чемпіонату України 2022/23

Підсумкова таблиця УПЛ 2022/23. Фото: УПЛ

Найкращий бомбардир та асистент УПЛ

Нападник Дніпра-1 Артем Довбик був близьким до того, щоб побити рекорд результативності за один сезон в чемпіонаті України, який постав Генріх Мхітарян (25 м'яів). Форварду не вистачило одного голу, аби повторити досягнення ексгравця Шахтаря.

Проте, з 24 забитими голами він став найкращим бомбардиром української Прем'єр-ліги в сезоні 2022/23.

Після Довбика йдуть гравці, які забили по 12 голів за турнір: Владислав Ванат, Віталій Буяльський (обидва Динамо) та Таулян Сефері (Ворскла).

Найкращим асистентом чемпіонату України цього сезону став півзахисник Дніпра-1 Олександр Піхальонок. На рахунку хавбека дніпрян 10 гольових передач. Найближчий переслідвач Сергій Булеца має вісім.