Про Крим, РФС, Євро-2020, бази для збірних і дещо інше

Переглядів 162
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Очільники ФФУ провели закриту зустріч із журналістами

На засекречену зустріч очільників ФФУ з пресою кореспондент «УФ» потрапив випадково. Нас не запрошували. Як виявилося, запросили тільки «обраних». Проте спокуса почути думки Анатолія Конькова з приводу останніх подій довкола кримських клубів була настільки великою, що автор цих рядків правдами й неправдами таки потрапив на Черепанову гору. Узагалі дивно все це. Особливо після того, як президент ФФУ неодноразово заявляв, що один із його головних пріоритетів у роботі зі ЗМІ — відкритість і прозорість. На жаль, цим поки що й не пахне. А про рівень відповідей Анатолія Дмитровича на запитання журналістів зайве говорити не будемо — всі все давно знають. Проте сентенція про те, що кошти замість Євро-2020 колишній президент країни переадресував «на дітей», усе одно «уміляєт»…

«Інтереси й права українського футболу відстоюватимемо до кінця»

Ледь за «круглим столом» зібралися журналісти та, власне, ініціатори зустрічі в особі Анатолія Конькова, Анатолія Попова, Андрія Павелка та Віталія Пилипенка, акули пера й мікрофона взялися штурмувати запитаннями голову ФФУ. Найперше їх цікавили балачки довкола нібито включення кримських клубів до другого дивізіону Росії зони «Південь».

Із відповіддю Анатолій Коньков не забарився, відзначивши, що позиція ФФУ щодо кримських клубів залишається незмінною: «Які би там на сьогодні РФС не ухвалював рішення, ми свою позицію відстоюємо. Якось у ЗМІ довелося прочитати, що начебто ФФУ ініціювала зустріч із РФС із приводу кримського питання. Це — неправда! Жодних перемовин і зустрічей щодо кримських клубів бути не може. Наша позиція щодо кримських колективів чітка й однозначна. Ми її виклали офіційно та відіслали до ФІФА та УЄФА. Інтереси й права українського футболу, а Крим, безумовно, є частиною України, відстоюватимемо до кінця. У нас є прямі контакти з Миколою Толстих. Ми з ним спілкуємося, але в нього є «верхівка», котра фактично й визначає політику російського футболу. Чи буде через це дискваліфікований РФС? Не можу відповідати за ФІФА та УЄФА. ФФУ буде вимагати того, що у межах нашої компетенції та можливостей. Ми можемо висловлювати прохання й пропозиції. Окрім того, в нас є сильна зброя — віце-президент УЄФА Григорій Суркіс. Ми з ним контактуємо по мірі можливості й необхідності. Попри всі нюанси, ми продовжуємо підтримувати кримський футбол, перераховуємо їм фінанси. Щоби потім ніхто нам не робив закидів із приводу того, що ми залишили місцеві федерації напризволяще».

Ні для кого не секрет, що й на чемпіонаті світу, й у внутрішній першості Росії тамтешні вболівальники дозволяють собі виставляти заборонені прапори терористичних організацій ДНР та ЛНР. Отож Анатолій Дмитрович розповів, що з цього приводу думають у ФАРЕ: «Комітет із безпеки ФФУ під керівництвом Ланя тісно співпрацює з усіма організаціями, зокрема й з ФАРЕ. Ми сповіщаємо цій організації, що прапори подібної символіки мають місце на російських стадіонах».

Одним із актуальних питань було те, чому все ж таки Україна відмовилася від заявки на Євро-2020: «Хто хоче дискредитувати ФФУ, той згадує про Євро-2020. Чимало провідних країн із числа тих, хто раніше проводив континентальні першості, як Франція чи Австрія, теж залишилися осторонь. Погодьтеся, ми не найсильніша футбольна держава, яка може собі дозволити щоразу претендувати на проведення таких турнірів. Заявку ми подавали, але в останню мить, коли йшлося про виділення фінансів, тодішні президент і уряд вирішили відмовитися від проекту і спрямувати гроші, скажімо, на потреби дітей», — зазначив президент ФФУ.

«Для збірних команд України база вже є»

Запитали в Анатолія Дмитровича також і про те, наскільки реальні шанси, щоби ФІФА відібрала в Росії право на проведення ЧС-2018: «Я ж політикою не займаюся, тож прогнозувати щось на довготривалу перспективу не буду. Це питання потрібно адресувати не нам, а ФІФА, адже це не ми проводили тендери й визначили Росію країною-господаркою мундіалю. Ми повинні рухатися поступово й реагувати на кожну подію адекватно».

Відкрив карти очільник Федерації і щодо будівництва нової бази для національних команд України, адже, як відомо, цю ідею вже намагаються реалізувати не один десяток років. Але, як стало зрозуміло, зрушення у цьому напрямі є, але доволі незначні: «Питання з Гореничами навіть не розглядається. Були також пропозиції по Конча-Заспі. Але база вже є, й ми про неї розповімо», — сказав Анатолій Дмитрович. Дану тему продовжив Віталій Пилипенко: «У Бородянці ми побудували сучасний футбольний комплекс, і я вирішив подарувати ці поля Федерації. Безкоштовно, в дарунок. Юнацька збірна до 19-ти років уже проводила там збори. Плануємо, що там готуватимуться всі збірні, крім національної. За рік побудуємо там готель на 60 місць, у якому гравці мешкатимуть безкоштовно. Окрім того, наразі реалізуємо план будівництва ультрасучасного манежу у Вишгороді. Це буде комплекс на півтори тисячі місць із штучним покриттям сьомого покоління. Можливо, кількість місць збільшимо до чотирьох тисяч. Також біля манежу ще буде одне футбольне поле. У майбутньому плануємо, якщо нам виділять земельну ділянку, побудувати там готель та іще кілька полів, що, у підсумку, стане базою для національної команди. Але наразі мовиться тільки про будівництво манежу, котре плануємо завершити в грудні 2015 року».

Дещо прояснилася ситуація з приводу ранніх початків матчів в УПЛ, що за сильної спеки не йде на користь ні футболістам, ні вболівальникам: «Таке питання вже підіймалося. У відомих футбольних країнах матчі теж проводяться в обідню пору. Але це не виправдання. Найголовніше — це здоров’я футболістів. Ми вже ведемо переговори з телеканалами-трансляторами, щоби перенести час проведення матчів на пізніше. За денної спеки зараз грати справді непросто», — підсумував Анатолій Попов.

Не оминули стороною й інцидент, котрий стався на матчі Ліги чемпіонів між «Дніпром» і «Копенгагеном». Тоді, як відомо, в перерві українські фани напали на гостьовий сектор, через що другий тайм розпочався із значною затримкою: «Реакції УЄФА на події на «Олімпійському» ще не було, але вона обов’язково буде. Ми від неї нікуди не дінемося. ФФУ постійно контактує з уболівальниками, проводимо з ними зустрічі, однак якогось ефекту наразі немає», — підкреслив Анатолій Коньков.

Роман КИРІЄНКО.

X