Ребров і Ярмоленко в ОАЕ: Аль-Айн лише четвертий у чемпіонаті, програв конкурентам – що чекає на українців?

Переглядів 66131
Артем Жилінський Артем Жилінський
4 голоси
Ребров і Ярмоленко в ОАЕ: Аль-Айн лише четвертий у чемпіонаті, програв конкурентам – що чекає на українців?
Сайт «УФ» розібрався, чому пробуксував Аль-Айн із Ребровим і Ярмоленком, а також спрогнозував, які перспективи у наших зірок у змаганнях ОАЕ.

Наш ресурс «Український футбол» пильно стежить за виступами всіх українців за кордоном. Що вже говорити про такі особистості, як Сергій Ребров і Андрій Ярмоленко. 

Після того, як Ярмоленко перейшов в Аль-Айн, кількість уваги до цього клубу з боку українців збільшилася в рази. Не потрібно забувати, що головний тренер цієї команди українець Сергій Ребров, який вже довів свій тренерський геній в минулому сезоні, ставши чемпіоном ОАЕ з цим колективом. Попри результативний старт капітана збірної України, Аль-Айн невдало почав новий сезон.

Забили багато, проте йдуть лише четвертими

Останнім часом Сергія Реброва та його Аль-Айн переслідують невдачі. Хоча підопічні Реброва виграли минулий чемпіонат ОАЕ з відривом у десять очок, у нинішньому сезоні вони посідають всього лише четверте місце, в половині матчів втративши очки. 

І це при тому, що чинний чемпіон ‒ найбільш результативна команда та має найдорожчих гравця та тренера чемпіонату. Після шести зіграних турів Аль-Айн набрав десять очок. І це при тому, що поки що чемпіон ОАЕ грає лише на внутрішній арені! 

Чемпіонат ОАЕ відбувається у форматі осінь-весна, а єврокубки навпаки ‒ весна-осінь. У поточному розіграші Азійської Ліги Чемпіонів команда Реброва участі не бере. Проте дебют у континентальному азійському турнірі для українського тренера відбудеться весною. Завдяки перемозі у минулому Чемпіонаті ОАЕ, Аль-Айн розпочне одразу в групі. Тобто, коли чемпіонат буде закінчуватися, то стартуватиме Ліга Чемпіонів АФК.

Ярмоленко в ОАЕ: одна з головних зірок, в якої поки тільки два голи

Андрій Ярмоленко безкоштовно цього літа перейшов у команду Реброва. Чутки пов’язували капітана збірної України з Динамо, адже це була б красива історія повернутися в столичний клуб та закінчити в ньому кар’єру. 

Проте Ярмоленко обрав більш екзотичний варіант і перейшов у Аль-Айн. Як сам пояснював українець, в головним критерієм була безпека. Також у цьому переході є важливий плюс, адже Ярмоленко отримає вдосталь ігрового часу і буде перебувати під керівництвом українського тренера, тому адаптація повинна пройти швидко. Тим паче, Ребров вже був головним тренером українського вінгера, коли той був в Динамо.

Ярмоленко ‒ залізний гравець стартового складу Аль-Айну. В усіх шести матчах Чемпіонату ОАЕ Андрій з’являвся у стартовому складі та у трьох з них дограв до фінального свистка. Український вінгер продуктивний на полі. Лише у двох із шести ігор Ярмоленко не відзначився результативними діями. На своєму рахунку півзахисник має два голи та три гольові передачі. 

За підрахунками Transfermarkt, Андрій – 11-й в списку найкращих бомбардирів і шостий за таблицею «гол+пас». І, звісно, від гравця, запрошеного з АПЛ, очікують значно більшого. 

Проте Ліга ОАЕ останнім часом значно збагатилася на гучні імена. Причому, якщо Аль-Айн підписав, крім Ярмоленка, тільки кількох маловідомих легіонерів, то конкуренти включилися в «гонку озброєнь» по повній. Шарджа підписала таких зірок, як 29-річний екс-форвард Барси, Валенсії та дортмундської Борусії Пако Алькасер із Вільярреалу, 32-річний півзахисник Міралем П'янич із Барси і 31-річний оборонець Костас Манолас після Роми, Наполі та Олімпіакоса. 31-річний бразильський півзахисник Аллан після Наполі та Евертона вибрав спокійне благополуччя в Аль-Вахді. 27-річний бельгійський захисник Ліона Джейсон Денайєр уклав угоду з Аль-Шабабом. Екс-гравець Манчестер Сіті, Селтіка, Галатасарая та Ліона взагалі вибрав клуб-середняк Шабаб із Дубаю.

До слова, далеко не всі з найгучшінших імен Ліги ОАЕ виправдовують вкладені в них мільйони. А от Ярмоленко, безпосередньо причетний до шести із 16-ти голів своєї команди, наспрадві чудово вписався в колектив і одразу почав приносити користь команді. Результативний старт сезону відкриває гарні перспективи перед українським вінгером. Головне ‒ не зупинятися та продовжувати запалювати, як на старті сезону.

Проблеми Реброва

Після вдалого останнього чемпіонського сезону ми звикли чути, що Ребров постійно перемагає в номінаціях «тренер туру», «тренер місяця». Але так не може продовжуватися вічно. Тяжкий старт почав тиснути на команду українського тренера. У перших трьох турах підопічні Реброва втратили п’ять пунктів, що Сергій Станіславович змушений був пояснювати пресі та вболівальникам.

«Наша проблема полягала в тому, що ми не показали свого сильного характеру в останній грі. Ми програли матч Аль-Джазірі (1:2), яка заслуговувала на перемогу в цьому матчі, тому, що ми не продемонстрували свій справжній потенціал. Я вважаю, що гравцям завжди важко грати в матчах чемпіонату, коли вони повертаються до команди після матчів збірних», — сказав Ребров на післяматчевій прес-конференції. 

Терпіння власника Аль-Айну: президент проявляє мудрість

Президентом клубу від 1979 року Аль-Айн є Шейх Мохамед бін Заїд Султан Аль Нахайян. У травні цього року він став президентом ОАЕ. Нам зі сторони важко судити, наскільки терплячий з нього політик, а от президент клубу – далеко не найспокійніший.

За останні 12 років у команди було десять тренерів. Найдовше в Аль-Айні працював Златко Далич, який пропрацював три роки ‒ в 2014–2017. Що цікаво, відтоді він тренує збірну Хорватії, яку привів до звання віце-чемпіона світу. Чудовий приклад і пророче знамення для Сергія Станіславовича?

Але Ребров має кредит довіри, адже в дебютному сезоні в ОАЕ він виграв золото чемпіонату вперше з 2018 року. Також не потрібно забувати про вболівальників, український тренер має повну підтримку з боку фанатів. І нині, відстаючи від першого місця всього на чотири очки, він аж ніяк ще не втратив нічого в цьому сезоні.

За Аль-Айном уважно стежать з України

Найбільш зацікавленими спостерігачами Аль-Айну за кордоном є, напевно, топ-менеджери офісу УАФ. Адже чутки пов’язують Реброва з національною збірною України не перший рік. Якщо українця все-таки приберуть з посади головного тренера Аль-Айну, то цілком імовірно, що стілець почне хитатися під нинішнім наставником збірної Петраковим. Коли ми згадаємо, як Петраков очолив збірну, то тоді, як запевняють інсайдери, УАФ не змогла домовитися з Аль-Айном стосовно розриву контракту Реброва. Саме після цього асоціація серйозно почала розглядати кандидатуру Петракова, який і прийняв головну команду країни після завершення контракту Шевченка.

Невдалий старт у чемпіонаті ОАЕ не призведе до звільнення українського тренера, якщо ситуація не стане більш критичною. Наразі команда перебуває не в оптимальній формі, але по ходу сезону ніхто не скасовував того, що Аль-Айн збереться та поверне собі чемпіонську ходу.

Команда Реброва має нестабільні результати. Але це тільки початок сезону, Аль-Айн може ще розігнатися та набрати форму по ходу турніру. Шанси на чемпіонство абсолютно не втрачені, адже зараз відставання від першого місця ‒ лише чотири пункти.

X