Сергій КОВАЛЕЦЬ: «Торік переглянули 52 футболістів»

Переглядів 263
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
У ексклюзивному інтерв’ю Коуч молодіжної збірної України розповів про підготовку до Кубка Співдружності

Сергію Івановичу, востаннє молодіжна збірна збиралася практично 2 місяці тому. Скучили за хлопцями, за роботою?

— Ви маєте слушність, адже в минулому році ми усього 6 разів скликали хлопців, й провели разом 54 дні. Тому, звісно, скучили за ними, раді знову їх бачити у розташуванні нашої команди. Також приємно й те, що всі вони приїжджають у гарному настрої й хочуть продемонструвати свої найкращі якості.

Після напруженого та нервового сезону встигли відпочити?

— У принципі, сезон видався цікавим, продуктивним. Відтак за час відпустки, гадаю, тренерський штаб і гравці непогано відпочили, набралися сил й готові трудитися на благо хорошого результату та хорошої гри.

Наразі УПЛ перебуває у «зимовій сплячці», тож за якими чемпіонатами найбільше слідкуєте?

— У першу чергу — це англійський чемпіонат, який проходить в інтенсивному ключі. Про нього можна сказати, що він створений саме для глядача, адже матчі відбуваються практично безперервно. Там присутня й справжня чоловіча боротьба, високі швидкості та напруження протягом усіх 90 хвилин. Хоча поки в українському футболі триває пауза, ми переглядаємо не тільки чемпіонат Англії, але також звертаємо увагу на іспанську та італійську першості.

Нинішній збір молодіжки присвячений майбутньому Кубку Співдружності, котрий незабаром розпочнеться у Санкт-Петербурзі. До його участі ви залучили 23-х гравців, серед яких багато дебютантів. Вирішили перевірити найближчий резерв?

— Так, вирішили дати хлопцям шанс, тим паче, у Кубку Співдружності мають право брати участь футболісти, не старші 1993/1994 років народження. Ми стежили за цими гравцями, адже більшість з них зіграли достатньо матчів за юніорські збірні команди України, тобто завжди були у полі зору тренерського штабу. Сподіватимемося, що вони зможуть продемонструвати свої найкращі якості й покажуть себе тільки з найкращого боку як в ігровому, так і в людському плані.

До розширеного списку узагалі потрапило 38 гравців. Чому так багато?

— Це абсолютно нормальний процес. Наприклад, 2013-го нам вдалося переглянути 52 футболістів. У нас є певний список гравців, котрі виступають як за молодіжні склади команд, так і в клубах прем’єр-ліги, першого та другого дивізіону. Відтак по можливості необхідно перевірити максимальну кількість кандидатів до лав молодіжної збірної.

Запрошення до команди представників 1 та 2 ліг — Махарадзе, Дяченка та Фаворова — це певний аванс футболістам чи вони своєю грою дійсно заслужили виклику до складу молодіжки?

— Розумієте, кожному пот­рібно давати шанс розкритися, спробувати перевірити себе на іншому рівні, особливо якщо вони дійсно цього заслужили. Візьміть хоча б приклад Сергія Болбата, який за рік доріс із «Шахтаря-3» до основного виконавця донець­кого «Металурга». В Україні хлопці дуже обдаровані, надзвичайно талановиті, відтак є виконавці, на яких варто звернути увагу. На жаль, у нас замало часу, є тільки 6 дат ФІФА, коли ми офіційно можемо зібратися, а ще при цьому потрібно показати результат.

У груповій стадії вам доведеться зіграти проти Киргизії, Естонії та Таджикистану. Щось знаєте про ці колективи?

— Ми знаємо, що це хороші команди, які готуються вдало виступити на Кубку Співдружності. Тому кожна гра матиме принциповий характер й потребуватиме максимальної концентрації та стовідсоткової самовіддачі футболістів.

Представники азійського футболу чимось відрізняються від європейського?

— Насправді дуже добре, що у нас є можливість зіграти з командами, котрі виховуються дещо за іншими принципами, й у них відповідно інша філософія футболу. Відтак у цьому компоненті на турнірі у Санкт-Петербурзі наша команда отримає неоціненний досвід.

Як гадаєте, минулорічне «срібло» на цьогорічне «золото» поміняти зможете?

— Насамперед ми розглядаємо Кубок Співдружності як підготовчий етап до відбіркових матчів ЧЄ-2015. Найголовніший результат для нас — показати хорошу, змістовну гру та поборотися за титул.

Роман КИРІЄНКО.