Шовковський чи Пятов: українські тренери поставили крапку у питанні найкращого воротаря в історії України

Переглядів 23734
Ілля Деулін Ілля Деулін
12 голосів
Шовковський чи Пятов: українські тренери поставили крапку у питанні найкращого воротаря в історії України
Олександр Шовковський та Андрій Пятов. Фото: УПЛ
Одні з екстренерів вже колишнього воротаря Андрія Пятова розповіли про конкуренцію їх підопічного з легендарним голкіпером Олександром Шовковським за звання найкращого у національній збірній.

Іван Шарій та Олександр Єжаков, які працювали разом з Андрієм Пятовим у часи виступи воротаря у полтавській Ворсклі, розповіли «Українському футболу» про боротьбу їх колишнього підопічного з Олександром Шовковським. 

Саме між цими двома гравцями виникають суперечки за звання найкращого воротаря у історії національної збірної.

Першим свою думку висловив Шарій:

«Перший воротар збірної, як ніяк. Був у нього такий період. Андрій і тут більшість матчів провів на дуже високому рівні».

Втім, Єжаков з ним не погоджується:

«В матчах відбору до Євро-2020 з Португалією, а особливо у домашньому, Пятов правильно оборону вибудовував, хоч і не кричить сильно, але в своєму стилі спокійно підказує. Нормально ми тоді засушили гру. Не можу сказати, що він перевершив Шовковського. Для мене це два великих воротарі». 

  • Пятов у 102 матчах за національну команду в період з 2006 по 2022 роки пропустив 83 голи, що в середньому складає 0,81 пропущених м'ячів за гру.
  • У Шовковського цей показник трошки вище, 0,83 пропущених голів за матч. Загалом Олександр пропустив 76 м'ячів за 92 гри у період з 1994 по 2012 роки.
  • Також ці воротарі ділять між собою першість за кількістю сухих матчів у збірній: 47 у Пятова проти 46 у Шовковського.
  • У відсотковому відношенні перевага за Олександром: кожен другий матч Шовковський відігравав «на нуль», тоді як у Пятова лише 46% матчів без пропущених голів.
  • Пятов - перший за кількістю проведених матчів за національну команду серед воротарів, Шовковський - другий.
  • Третє місце у рейтину голкіперів за зіграними іграми займає Георгій Бущан - 15 матчів.