«Сказав Лобановському: «Дамо суму як Кувейт на рік вперед»: як культовий тренер міг очолити інший клуб з Києва

Переглядів 5209
Данило Моісеєнков Данило Моісеєнков
1 голос
«Сказав Лобановському: «Дамо суму як Кувейт на рік вперед»: як культовий тренер міг очолити інший клуб з Києва
Валерій Лобановський. Фото: Google
Ігор Ковалевич, який був одним із керівників клубу ЦСКА-Борисфен, розповів історію про те, як він та Михайло Ошемков намагалися запросити на посаду головного тренера команди Валерія Лобановського.

Один із керівників ЦСКА-Борисфену у 90-х Ігор Ковалевич розповів в інтерв’ю сайту «Український футбол» про те, як Валерій Лобановський міг очолити команду ще коли вона була у Другій Лізі України і яку роль у цьому грав Михайло Ошемков – багаторічний асистент «метра».

«Він саме повернувся з ОАЕ і Ошемков запросив його до нас. Лобановський приїжджає до нашого офісу в готелі «Русь». Пам'ятаю, у готелі було багато іноземців, і коли вони побачили Лобановського, то встали і почали аплодувати».

Ковалевич згадав, яку пропозицію робив легендарному тренеру Динамо.

«Я спочатку навіть не впізнав Лобановського, після Еміратів він дуже набрав вагу. Ми сиділи та розмовляли три години, розповіли все про наш проект.

У той час Лобановський вже мав пропозицію від Кувейту, але контракт ще не був підписаний. Я сказав прямо: «Валерію Васильовичу, ми дамо вам таку саму суму, що пропонує Кувейт, і виплатимо відразу на рік вперед».

Валерій Лобановський. Фото: Динамо

Також він розповів, як очікував відповіді разом із Дмитром Злобенком – другом дитинства та співзасновником клубу.

«Лобановський узяв паузу і наступного дня запросив нас зі Злобенком до себе додому. Ми три дні до нього їздили і розмовляли, його дружина тільки й встигала заварювати чай. А Валерій Васильович не говорив ні «так», ні «ні».

Потім я говорю Злобенку: «Дімо, Лобановському просто незручно нам відмовити, він не очолить Борисфен. Це глиба, він всього досяг у футболі. Він не піде до команди Другої ліги, яка лише вчора з'явилася на світ».

Відповідь тренера була дуже неочікуваною.

«Лобановський запропонував Злобенку несподіваний варіант: «Давайте я піду до Леоніда Кравчука та запропоную вас у президенти Динамо замість Безверхого».

Це була наша остання розмова. У результаті Валерій Васильович поїхав до Кувейту, а через якийсь час до Динамо прийшли брати Суркіси», – розповів Ковалевич для «УФ».

  • ЦСКА-Борисфен прогримів у сезоні 1995-96, зайнявши четверте місце у чемпіонаті України.
  • Вже у наступному році ЦСКА-Борисфен розпався.
  • Лобановський тренував збірну Кувейту з 1994-го по 1996 роки.
  • Також у 1990-92-х роках він очолював збірну ОАЕ.
  • У 1997 році Валерій Васильович повернувся в Україну і був призначений головним тренером Динамо, в якому пропрацював до своєї смерті 2002-го року.