Своїм й стіни допомагають?

Переглядів 186
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
«УФ» робить екскурс в історію, виокремлюючи матчі за участю клубів елітного дивізіону, які з різних причин грали домашні поєдинки чемпіонату не на власному полі

Нинішня складна ситуація в Україні не могла не позначитись і на нашому футболі. Чесно кажучи, дуже прикро, що гра № 1, яка покликана саме об’єднувати усіх, страждає зараз ледь не найбільше. Із поновленням чемпіонату не абияк гостро постала проблема проведення домашніх поєдинків для кількох команд…

А якщо конкретно — то одразу два представники прем’єр-ліги, які географічно представляють Крим, поки що змушені грати свої домашні матчі у чужих для себе містах та стадіонах. Перш за все, йдеться про сімферопольську «Таврію», яка мала б у 21-му турі першості на своєму рідному «Локомотиві» приймати київське «Динамо».

Як відомо, на прохання самих сімферопольців до прем’єр-ліги, в якому йшлося, що клуб не може забезпечити повну безпеку учасникам поєдинку, керівництво ПЛ вирішило перенести цю зустріч саме до столиці України — на НСК «Олімпійський».

Виявляється, це далеко не перший випадок, коли клуб із найвищого дивізіону вимушений був грати «домашній» поєдинок саме на полі свого прямого суперника.

Тож давайте згадаємо, коли ще були подібні ситуації в новітній історії України.

«ЗОРЯ» — «МЕТАЛУРГ» Д

На початку 2011 року поєдинок 26 туру національного чемпіонату між луганською та донецькою командами було перенесено із домашнього стадіону «Зорі» саме до Донецька, на поле тамтешнього «Олімпійського». Причина: домашня арена «Зорі», а точніше, поле стадіону «Авангард» після зимової паузи було у незадовільному стані. Примітно, що та зустріч була дуже важливою для обох команд, адже і «Зоря», і «Металург» перебували у нижній частині турнірної таблиці, ризикуючи вилетіти до першої ліги. Тодішній півзахисник луганчан Тарас Лазарович недаремно зазначав напередодні гри: «Чи відчувається нестача рідного стадіону? Так, відчувається. Звичайно, приємніше було б грати на «Авангарді», знаючи, що тебе підтримують тисячі вболівальників. Сподіваюся, що незабаром поле буде реконструйовано і ми повернемося в рідні стіни».

Вочевидь, саме фактор більш звичної для себе обстановки та підтримка рідних вболівальників відіграли суттєву роль — донеччани повністю контролювали перебіг подій на полі, створюючи небезпечні моменти біля воріт номінальних господарів. Як результат, «Металург» зумів впевнено перемогти своїх опонентів із рахунком 2:0.

«СЕВАСТОПОЛЬ» — «ТАВРІЯ»

Той самий 2011 рік, той самий сезон, а точніше, його завершення. Поєдинок останнього туру чемпіонату — кримське дербі, яке для номінальних господарів було матчем за життя в еліті. Лише у 30-му турі визначалось, хто саме — «Севастополь» чи «Іллічівець» — має вилетіти до першої ліги. Саме через неготовність ще на той момент свого власного домашнього стадіону (реконструкція), команда Ангела Червенкова була змушена грати цей доленосний для себе поєдинок саме у лігві сімферопольців — на «Локомотиві». До слова, «Таврії» не звикати грати ось такі «переносні» поєдинки. За свою історію кримський клуб двічі брав участь у подібних поєдинках (про ще один читайте нижче), а третій буде саме цими вихідними проти «Динамо» у Києві.

Тодішній же двобій у Сімферополі підопічні Червенкова програли із мінімальним рахунком 0:1. Однак навіть такий негативний результат міг би зберегти їм прописку в еліті, якби не подвиг іншого претендента на виліт — «Іллічівця». Маріупольці у рідних стінах того ж дня створили справжню сенсацію, зумівши обіграти не кого-небудь, а столичне «Динамо» — 3:2.

Вже після поєдинку у столиці Криму наставник «Севастополя» Ангел Червенков з приводу «домашньої» арени сказав: «Наші вболівальники зробили все, щоб ми відчували себе нормально, але домашнє поле — це домашнє. Це два різних міста. Нам приємно було в Сімферополі, але, на жаль, це не домашній стадіон. У нас арена ще не готова, і я впевнений, все склалося б по-іншому».

Таким чином, у підсумковій турнірній таблиці сезону саме маріупольці випередили севастопольців лише на одне очко, що дозволило першим залишитись серед найсильніших і на наступний сезон.

«АРСЕНАЛ» — «ТАВРІЯ»

А це вже рік 2013-й. І знову «перенесений» поєдинок за участю «Таврії». Цього разу сімферопольці люб’язно погодились провести свій виїзний поєдинок проти столичного «Арсеналу» у себе ж вдома. Причина: несприятливі погодні умови, які на той час панували у Києві. Логічно, що за таких умов ініціативою на полі володіла саме команда Олега Лужного. Кримчани не нехтували нагодами перевіряти кіпера «канонірів» із дальньої дистанції. Найбільш активними діями запам’ятався Сергій Назаренко, який мав кілька чудових моментів для взяття воріт Реви. Природно, що за таких обставин «Арсенал» аж ніяк себе не відчував господарем поля, навіть попри офіційний статус номінальних хазяїв. Зайвим буде, напевно, і говорити про вболівальницьку підтримку на «Локомотиві», яка була за кримським колективом. Саме тому ще більш дивним було те, що саме «Арсенал» міг виграти цей матч — під завісу гри столичному клубові вдалось реалізувати 11-й удар. Здавалось, вперше команда, яка проводила свій «домашній» матч на полі суперника, зможе нареш­ті виграти. Проте вже у доданий час Гаджиєв шаленим ударом зі штрафного зумів принести «Таврії» нічию — 1:1.

Після тієї гри асистент головного тренера столичного «Арсеналу» Віталій Шпанюк, відповідаючи на запитання, де його команда проведе свій наступний поєдинок, заявив: «Питання дуже цікаве. Хлопці в роздягальні говорять, що наступна гра буде на «Сантьяго Бернабеу». А якщо серйозно, то є керівники клубу, у яких повинна боліти голова за це. У нас свої завдання. Думаю, наступну гру, швидше за все, зіграємо на «Динамо». Ми люди маленькі, нам сказали грати в Сімферополі — ми граємо в Сімферополі».

Таким чином, як бачимо зі статистики, ще жодного разу номінальним господарям у таких «перенесених» матчах не вдавалось святкувати перемогу.

Проте вже колишні причини зміни місця проведення зустрічі не можливо порівняти із нинішнім форс-мажором, який трапився в Україні. Можливо, саме питання футболу зараз є другорядним. Але якщо говорити про конкретний поєдинок у Києві цієї неділі, то постає логічне запитання: чи вдасться «Таврії» здобути взагалі очки у цьому протистоянні, зважаючи на те, що «домашній» для них стадіон буде заповнений саме вболівальниками «Динамо», а столичний гранд, зважаючи на останні тенденції легіонерів в Україні, зберіг свій оптимальний склад.

Володимир БОБИР.

X