Тимощуку — 44: екс-капітан збірної України, який проміняв батьківщину за гроші

Переглядів 1014
Артем Жилінський Артем Жилінський
2 голоси
Тимощуку — 44: екс-капітан збірної України, який проміняв батьківщину за гроші
Анатолій Тимощук. Фото: Google
Сьогодні колишньому капітанові збірної України Анатолію Тимощуку, який проміняв батьківщину на довгий дерев'яний (як і він сам) рубль, виповнилося 44 роки.

Майбутній зрадник України народився 30 березня 1979 року у Луцьку. Перші кроки у футболі робив дитячо-юнацькій школі Волині, після чого продовжив навчання у київському спортивному інтернаті. У дорослому футболі дебютував у сезоні-1995/96. За вісім хвилин до закінчення матчу Волинь – Кремінь – 2:0 замінив Володимира Дикого. У тому ж сезоні забив перший гол в елітному дивізіоні, влучивши у ворота тернопільської Ниви (2:1).

Виступаючи за «гірників», рудоволосий опорник отримає дебютний виклик до збірної України, зросте до капітана команди та стане триразовим чемпіоном України.

Загалом Толік зіграв за «оранжево-чорних» 326 матчів, у яких забив 39 голів, та завоював сім трофеїв.

Взимку 2007-го на столі Ахметова лежали пропозиції від Ювентуса, Роми, Селтіка та Фейєноорда, але Тимощук перейшов до Зеніту. Так захотів сам гравець, так було вигідніше клубу. "Газпром" заплатив за цей трансфер 14,5 млн. євро, що стало новим рекордом для переходів усередині колишніх союзних республік.

Два з половиною роки у Пітері подружжю Тимощуком виявилося достатньо, щоби захотіти більшого. Влітку 2009-го Баварія заплатить за капітана збірної України 11 млн євро.

У Німеччині українець провів чотири роки. Починав як залізний гравець стартового складу, потім міцно сідав на лаву запасних, повертався в основу через травми лідерів, і знову грів «банку».

Фінал Ліги чемпіонів-2011/12 Тимощук провів від дзвінка до дзвінка, ось тільки Баварія у серії пенальті поступилася Челсі. Через рік мюнхенці знову дісталися вирішального поєдинку і відсвяткували перемогу над Боруссією Клоппа.

144 матчі, проведені Тимощуком за збірну України, тривалий час залишалися орієнтиром для всіх наших футболістів. Проте минулого року УАФ справедливо анулювала статистичні досягнення зрадника. Чинним рекордсменом є Андрій Ярмоленко (112 ігор).

Незважаючи на те, що у 2017 році під Авдіївкою, захищаючи рідну землю від російських окупантів, загинув зведений брат дружини Тимощука Максим Грінчишин, а батько Анатолія у перші дні повномасштабної війни вступив у луцьку тероборону, сам Толік продовжує працювати в Росії та вишивати на травневих демонстраціях з георгіївською стрічкою.

У Росії Тимоха одружився вдруге. Його новою обраницею стала колишня співробітниця Зеніту Анастасія Клімова, яка народила йому двох дітей.