Треба боротись із засиллям легіонерів

Переглядів 109
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Юрій ДЯЧУК-СТАВИЦЬКИЙ, директор академії ФК «Карпати»:

— Зараз молодим хлопцям дуже складно не лише дебютувати у вищому дивізіоні, а й закріпитися у складах своїх команд. Перспективних гравців, які стабільно виступають у основних складах елітних колективів, можна перерахувати на пальцях однієї руки.

Проте позитивні зрушення є. Візьмемо футболістів 1994/93/92 років народження. У нас, у «Карпатах», достатньо стабільно грають Володимир Костевич, Вадим Страшкевич, сім матчів у основі зіграв голкіпер Роман Підківка, стукає в двері першої команди Євген Бохашвілі, в нашу молодіжку викликають Дениса Мірошниченка й Тараса Пучковського. Чому? Тому що «Карпати» практично відмовились од легіонерів і почали працювати на базі своєї школи. Скажу, що наш клуб делегував дуже багато футболістів, майже 15, у різні збірні — це й команда до 17 років, у яку систематично викликають п’ятьох наших гравців, у команду U-18 також викликають 4–5 наших хлопців.

Стосовно інших молодих футболістів, виокремлю Віталія Буяльського з «Говерли». Хлопець не мав досвіду виступів у прем’єр-лізі, але в осінній частині сезону дуже добре себе проявив. У «Шахтарі» виступає Едуард Соболь, який також уже пограв у вищому дивізіоні. У «Динамо» голкіпер Максим Коваль у першій частині чемпіонату провів 11 матчів. У «Зорі» подають надії Максим Малишев та Іван Петряк. Олег Бараннік із «Ворскли» свого часу відзначився дублем у Лізі Європи, й нині знову нагадує про себе. У «Волині» Дмитро Задерецький пробиває собі шлях у великий футбол, Редван Мемешев показав себе з найкращого боку.

У «Іллічівці» систематично грає Іван Ордець, періодично виходять на поле В’ячеслав Чурко та Владислав Кулач. Посилює гру з лави запасних Андрій Тотовицький. У «Севастополі» впевнено діють Олександр Караваєв і Євген Неплях. У деяких матчах за севастопольців результативно виступав Пилип Будківський, який у це міжсезоння перебрався в «Зорю». У донецькому «Металурзі» вибороли місце в основному складі Сергій Болбат і Олександр Насонов. «Таврію» не хочу брати, сімферопольці використали багато молодих футболістів, але не тому, що вони перспективні, а тому, що не було кого ставити.

Із іншого боку, ми практично не бачимо молодих футболістів у «Металісті», «Дніпрі», «Динамо», «Шахтарі», «Чорноморці». Ці команди переслідують високі цілі, заради яких використовують досвідчених футболістів і легіонерів. Не розумію, коли іноземці гріють лаву запасних. Уважаю, ми повинні дійти до того, щоби сім легіонерів було взагалі в протоколі на гру. Хай вони всі виходять у основі, але що це таке, коли сім грає, а ще чотири сидять на лаві запасних? Треба боротись із засиллям легіонерів. Якщо не будемо ставити наших молодих футболістів, не зможемо вивести український футбол на серйозний рівень.

X