Ярославський проти Коломойського, Зоря проти Вереса. Прогноз і анонс на матчі УПЛ. На кого поставити у неділю?

Переглядів 11923
Павло Клименко Павло Клименко
2 голоси
Ярославський проти Коломойського, Зоря проти Вереса. Прогноз і анонс на матчі УПЛ. На кого поставити у неділю?
Олександр Кучер, Євген Красніков та Олександр Ярославський. Колаж: Fanday
Ексклюзивний анонс матчів 9-го туру Динамо ‒ Ворскла, Верес – Зоря, Металіст – Дніпро-1 та Рух – Металіст 1925 спеціально для вас на «УФ».

23-го жовтня відбудеться чотири поєдинки 9-го туру УПЛ. Сайт «Український футбол» анонсує і прогнозує матчі Динамо ‒ Ворскла, Верес – Зоря, Металіст – Дніпро-1 та Рух – Металіст 1925. Де дивитися, що дають ці матчі, яка турнірна таблиця і чим це все закінчиться?

Динамо – Ворскла

23 жовтня. 13:00. м. Київ. Стадіон «Динамо» ім. В. Лобановського

Пряма трансляція – Setanta Sports

Дискваліфікації – Ілля Забарний (Динамо)

У неділю, 23-го жовтня, нас очікує цілих чотири матчі УПЛ. І як би це дивно не звучало – кожен поєдинок буде цікавим. Розпочнемо з матчу між київським Динамо і полтавською Ворсклою. Обидві команди не вражають своєю грою в цьому сезоні. Але якщо у Ворскли є гра, а здобувати перемоги їм заважають більше індивідуальні помилки, то в Динамо гри немає. 

У минулому турі кияни повинні були зіграти проти харківського Металіста. Проте їхній поєдинок перенесли з міркувань безпеки. Тому посеред тижня динамівці мали можливість відпочити, перевести дух і з новими силами вступити до вирішальних матчів у Лізі Європи та не менш важливих поєдинків в УПЛ. 

Перед початком 9-го туру Динамо знаходилося на восьмій сходинці в турнірній таблиці та в їхньому активі дев’ять очок. У команди Луческу ще є два матчі в запасі: проти Металіста та Інгульця. У цьому сезоні в УПЛ київський клуб зазнав три поразки і всі від прямих конкурентів. Вони програли Дніпру-1, Зорі та Шахтарю. І знаєте, що найцікавіше? Абсолютно заслужені поразки. Ще цікавий факт, що від усіх трьох вищеназваних клубів Динамо пропустило по три м’ячі. На даному відрізку чемпіонату біло-сині здобули перемоги над Минаєм, Львовом і Рухом. Молодці! 

У полтавської Ворскли ситуація дещо інша. У них немає матчів у запасі ‒ ситуація доволі критична. Станом на 21 жовтня – 12 місце, 7 очок, лише дві перемоги, п’ять поразок і одна нічия. Щось у Віктора Скрипника не дуже вдається у полтавському клубі. До зони єврокубків шість очок, але у більшості команд, які борються за топ-5 є, як мінімум, один поєдинок у запасі. 

Поки Динамо відпочивало цього тижня, полтавці зіграли матч в середу проти Руху. Ворскляни зазнали мінімальної поразки, пропустивши ще у першому таймі через «пожежу» в штрафному майданчику. Захисники не зуміли вибити м’яч з штрафного майданчика після стандарту, дали можливість пробити Олексію Довгому і пропустили. Полтавська команда здолала лише Інгулець та Чорноморець. З Олександрією зіграли внічию. Натомість програли Вересу, Зорі, Металісту 1925, Металісту та Руху. По суті з усіма рівними суперниками полтавці втратили очки. 

Хороші новини для Віктора Скрипника в тому, що у нього немає кадрових втрат. У Луческу після українського класичного з’явилась нова проблема. У матчі проти Шахтаря пряму червону картку отримав Ілля Забарний. Це сталося на 69-ій хвилині, коли донеччани вже перемагали 2:1. Катерина Монзуль вилучила Забарного за фол останньої надії. При чому перед цим фолом саме Ілля втратив м’яч і захисник змушений був фолити. Інакше Данило Сікан і Михайло Мудрик виходили би 2 в 1 з Русланом Нещеретом. Це на 99% гол, але, на жаль, для Динамо цей фол не допоміг і вони все-одно пропустили третій і програли. 

Історія зустрічей – 60: +44, =11, -5; 131:38

Майбутній герой матчу – Віктор Скрипник 

Скрипник знає, як забирати очки в київського Динамо. На чолі луганської Зорі Віктор Анатолійович не одного разу псував настрій киянам і здобував залікові бали в очних зустрічах. Зараз Динамо «мертве», а в четвер, можливо, вирішальний матч для Луческу за його тренерства в київському клубу. Адже якщо програють АЕКу, то шансів на єврокубкову весну вже не буде. Ігор Суркіс цілком може серйозно задуматися про зміну тренера. Віктор Скрипник у неділю може наблизити Луческу до відставки, якщо Ворскла переможе динамівців. 

Прогноз на гру: Ф2 (+1.5) – 1.69

Дуже важко спрогнозувати переможця в цьому матчі, адже в УПЛ може статися різне. Єдине, в чому я впевнений, що Динамо не розгромить Ворсклу. Букмекерська контора Favbet дає коефіцієнт 1.69 на те, що полтавці не програють киянам більше, ніж в один м’яч. 

Верес – Зоря

23 жовтня. 13:00. м. Рівне. Стадіон «Авангард»

Пряма трансляція – Setanta Sports

Дискваліфікації – відсутні

Якщо подивитися на турнірну таблицю, то матч між рівненським Вересом і луганською Зорею є одним із центральних у цьому турі. Перед початком сезону ніхто би в таке не повірив, але реалії українського футболу дивують вболівальників. 

Перед дев’ятим туром Верес знаходився на третьому місці. У рівнян 14 очок, чотири перемоги, дві поразки та дві нічиїх. І поступились підопічні Юрія Вірта двом суперникам у боротьбі за топ-5: Дніпру-1 та харківському Металісту. 

У матчах, де не можна було втрачати очки, Верес виграв ‒ у Чорноморця, Ворскли, Кривбасу та Львова. Однак є ще два матчі у яких команда з Рівного втратила шість очок, а здобула лише два. Нічиї з Рухом і Минаєм вважалися вже ледве не сенсаціями ‒ тому що рухівці та минайці знаходяться у другій частині турнірної таблиці, у той час, як Верес іде в топ-5. В обидвох матчах Верес по ходу зустрічі перемагав, а з Рухом взагалі двічі виходив вперед. Чому втратили перемоги у виграшних матчах? Можливо, втрата концентрації.

Ще один цікавий факт напередодні домашнього матчу Вереса. На новому «Авангарді» рівняни ще не перемагали. Спершу зіграли внічию з Рухом, а після цього поступились Металісту. Невже в українському футболі з’являється нове прокляття? 

У цьому сезоні Верес проведе домашні матчі ще проти Зорі, Шахтаря та Динамо. Суперники серйозні, тому є велика ймовірність, що в цьому році Верес не переможе на «Авангарді». Доволі прикра ситуація, адже стільки часу, розмов, роботи зроблено для того, щоб Верес нарешті повернувся на рідний стадіон, а не грав по різних Кукуєвих, але наразі не щастить команді Юрія Вірта. На виїзді Вересу вдається грати краще. Підтвердження цьому – чотири перемоги, одна нічия та лише одна поразка.  

Луганська Зоря знаходиться на п’ятому місці перед початком 9-го туру та відстають від Вереса на один бал, але у луганців, на відміну від рівнян, є матч у запасі – проти ковалівського Колоса. Зоря програла лише два рази в цьому сезоні в УПЛ. І якщо поразка від Дніпра-1 не була сенсацією, то програш Руху з рахунком 1:3 став несподіванкою для луганської команди. 

Ще одна непотрібна втрата очок сталася в п’ятому турі. Зоря зіграла внічию з криворізьким Кривбасом, який ще не перемагав у цьому сезоні та зараз іде у зоні вильоту. Решту матчів, а саме проти Ворскли, Львова, Динамо та Чорноморця, колектив Патріка ван Леувена виграв. У минулому турі в поєдинку проти одеситів Зоря перервала свою невдалу серію з пропущених голів у кожному поєдинку, яка налічувала шість матчів. Тому перед матчем проти Вереса луганці перебувають у чудовому настрої. 

Крім того, що вони тепер знають, що не обов’язково пропускати в кожному турі, вони ще й їдуть на стадіон, де Верес після його реконструкції ще не перемагав. Такі фактори безумовно додають впевненості перед дев’ятим туром. Зоря дуже багато забиває м’ячів. На даний момент більше них в УПЛ забили лише Дніпро-1 – 19. У «мужиків» 16 голів, стільки ж і у Шахтаря. 

На щастя для обох тренерів дискваліфікованих гравців перед матчем немає. Юрій Вірт взагалі має бути задоволений, адже повертається лідер команди Віталій Дахновський, який пропускав минулий тур через перебір жовтих карток. 

Історія зустрічей – 14: +6, =1, -7; 14:15

Майбутній герой матчу – Стадіон «Авангард»

У футболі в багатьох командах існують різні прокляття. Це може бути як стадіон, так і футбольна форма, гравці, тренери, вболівальники і так далі. Наразі для Вереса, попри свою красу, нефартовим є стадіон «Авангард» у Рівному. За два матчі команда Вірта там здобула лише одне очко. Ситуацію потрібно виправляти вже в матчі проти Зорі, бо далі будуть Динамо і Шахтар. Але якщо в неділю рівняни не переможуть, то слід задуматися про повернення до Млинова.

Прогноз на гру: ТБ 2.5  – 1.85

Нас очікує видовищний поєдинок між рівненським Вересом і луганською Зорею. Проста статистика перед матчем. У кожній грі луганців у цьому сезоні в УПЛ було забито, як мінімум три м’ячі. Два домашніх матчі Вереса також пробивали тотал більше 2.5. Тому я обираю ставку ТБ 2.5. Букмекерська контора Favbet дає хороший коефіцієнт на таку подію – 1.85. 

Металіст – Дніпро-1

23 жовтня. 13:00. м. Ужгород. Стадіон «Авангард»

Пряма трансляція – Setanta Sports

Дискваліфікації – відсутні

Ось він, головний центральний матч дев’ятого туру УПЛ сезону 22/23. В Ужгороді між собою зустрінуться харківський Металіст і Дніпро-1. Колись протистояння Металіста і того старого-доброго Дніпра було другим після українського Ель-Класико – а його учасники навіть вважали, що першим. 

Перед початком нового сезону відбулися певні зміни між цими клубами. Олександр Кучер і Євген Красніков перейшли до Дніпра-1, забравши з собою кількох ключових гравців харківського клубу. На місці Кучера і Краснікова в Металісті зараз Олег Ратій та Василь Кобін. Президентом клубом продовжує лишатися Олександр Ярославський, хоч як і не запевняють чутки та інсайдери, що він охолонув до футболу, а Дніпро-1 пов’язують з Ігорем Коломойським. Тому можна сказати, що «східне класичне» повертається. 

Дніпро-1 залишається однією з двох команд УПЛ, які ще не програвали в цьому сезоні. Це досягнення з ними ділить донецький Шахтар. Однак у минулому турі дніпряни конкретно дали в штангу, зігравши внічию з Інгульцем (2:2). Проте Дніпро-1 продовжує очолювати турнірну таблицю, у них 19 очок. Стільки ж балів і у Шахтаря, і навіть різниця забитих-пропущених у цих двох клубів однакова +5. Але завдяки тому, що Дніпро-1 забив 19 м’ячів, саме вони на першому проміжному місці. У Шахтаря на три голи менше. І в обох команд є матчі в запасі. У Дніпра-1 проти Олександрії, а в Шахтаря проти Львова та Минаю. Оскільки донеччани пропускають цей тур, то в разі перемоги над Металістом, дніпряни можуть відірватися від найближчого переслідувача на три бали. 

Минулого року, коли Металіст розривав Першу лігу, всі казали, що ця команда в новому сезоні вже в УПЛ боротиметься за єврокубки. І виглядали такі розмови цілком логічно: легіонери, шалені гроші, стабільність. Проте спочатку Олександр Ярославський потрапив у ДТП і виїхав з України, а згодом розпочалася повномасштабна війна, під час якої більшість легіонерів очікувано покинули команду. А перед сезоном ще й з клубу пішли головний тренер, спортивний директор, які забрали з собою ключових гравців команди. 

Здавалося б, ситуація жахлива. Все повернулося проти Металіста, але так точно не вважав головний тренер Металіста Олег Ратій. І починаючи з першого туру він це доводив результатами. Перед дев’ятим туром харків’яни знаходяться на четвертому місці та мають матч в запасі проти київського Динамо, який мав відбутися в четвер, але його перенесли. У металістів 13 очок, 4 перемоги, одна нічия та лише дві поразки. Якщо ковалівському Колосу програли мінімально з шансами бодай на нічию в цьому матчі, то в поєдинку з донецьким Шахтарем був справжній розгром. «Гірники» забили у ворота Олександра Рибки шість м’ячів і пропустили лише один. 

Ще у Металіста є погана традиція. У кожному з турів харківська команда пропускала мінімум один м’яч. Натомість Дніпро-1 вперше пропустив лише у позаминулому матчі від Руху. Проте за останні два поєдинки, дніпряни пропустили вже чотири м’ячі. Суперники нарешті зрозуміли, якої кваліфікації бразильський воротар Дніпра-1 Макс Валеф і що йому не забити – це гріх. Металіст – єдина команда з топ-6, у яких різниця голів з показником мінус – 12:13. Принаймні така ситуація перед дев’ятим туром. Від Дніпра-1 харківський клуб відділяє шість очок, тому в разі перемоги в очному протистоянні у них є чудові шанси наблизитися до свого принципового суперника. 

Звичайно, що Дніпро-1 буде тримати в голові майбутній матч у Лізі конференцій проти кіпрського Аполлона, який відбудеться в четвер. Адже саме в цьому протистоянні буде вирішуватися, чи буде в дніпрян єврокубкова весна. Проте більш принципового матчу, ніж проти Металіста для Дніпра-1 просто не існує. Тому Кучер, Красніков і ексгравці Металіста будуть дуже серйозно налаштовані на цей поєдинок. 

Крім вище наведених фактів, матч між Металістом і Дніпром-1 ‒ це ще й протистояння найкращих бомбардирів УПЛ. Очолює голеадорську гонку нападник дніпрян Артем Довбик із шістьма голам в активі (один з пенальті). І загалом на шість влучних пострілів Довбику знадобилося 591 хвилина. Натомість форвард Металіста Максим Прядун забив п’ять м’ячів ‒ і всі з гри. Йому на це потрібно було 443 хвилини. Якщо Прядун продовжить забивати, то весною ми зобов’язані побачити його в збірній України. Хто би не був тренером, Максим зможе розраховувати на його увагу. 

Історія зустрічей – не зустрічались

Майбутній герой матчу – Олександр Кучер

Він вивів Металіст з Другої ліги до УПЛ і перед початком сезону перейшов до Дніпра-1. Для Кучера це буде принциповий матч, адже він захоче довести, що недаремно перейшов до свого нового клубу, в якого, на відміну від Металіста, є перспективи у боротьбі за єврокубки. Але якщо Металіст виграє, тоді Кучер має визнати, що харківська команда сильніша – що теж підтвердить, що він недарма приділяв свій тренерський хист колишнім підопічним. 

Прогноз на гру: Металіст не програє  – 2.57

Букмекери не вірять в перемогу Металіста, роблячи їх конкретним андердогом цього матчу. Favbet дає коефіцієнт 6.10 на те, що переможе харківський клуб, на нічию – 4.60, а на перемогу Дніпра-1 – 1.50. Як на мене, занадто недооцінюють команду Олега Ратія. Тому я прогнозую, що Металіст не програє Дніпру-1. Чудовий коефіцієнт на такий прогноз від Favbet – 2.57. 

Рух – Металіст 1925

23 жовтня. 15:00. м. Львів. Стадіон «Арена Львів»

Пряма трансляція – Setanta Sports

Дискваліфікації – відсутні

Заключний недільний матч УПЛ 9-го туру відбудеться у Львові, де Рух прийматиме харківський Металіст 1925. Цікаво, що матч пройде на «Арені Львів», а не на стадіоні «Україна», де рухівці проводять домашні зустрічі в цьому сезоні. Причиною такого переносу гри на інший стадіон, за словами представників Руху, став «матч Карпат проти Ниви в рамках Першої ліги, який вони проведуть в суботу ‒ отже, поле може не встигнути відновитися до неділі». Тому Рух повертається на «Арену Львів», де проводив свої домашні матчі раніше – навіть ще в нижчих лігах. 

Посеред цього тижня обидві команди провели поєдинки 8-го туру УПЛ. Рух переміг полтавську Ворсклу з рахунком 1:0, а Металіст 1925 поступився закарпатському Минаю 0:1. На мою думку, обидва результати є доволі сенсаційними. Наприклад, харківський клуб, який до матчу з Минаєм програв лише Дніпру-1, умудрився поступитися команді Володимира Шарана. А ось Рух, у якого була триматчева серія без перемог, виграв у Ворскли, забивши єдиний гол у матчі ще в першому таймі на 28-й хвилині. 

Таким чином перед дев’ятим туром Рух і Металіст 1925 є сусідами по турнірній таблиці. Рухівці розташувалися на 11-му місці, а харків’яни на 10-му. Проте Металіст 1925 випереджає жовто-чорних на два бали, тому що програв лише два рази, тричі зіграв внічию і ще двічі переміг. Натомість Рух поступився у п’ятьох матчах, одного разу зіграли внічию і так само, як Металіст 1925 двічі святкував перемогу. Слід відзначити, що у харківської команди є матч у запасі проти Олександрії. У Руха такої опції немає, тому навіть, якщо команда Леоніда Кучука переможе та обійде Металіст 1925 у турнірній таблиці, то за втраченими очками, харків’яни все-одно можуть обігнати Рух. 

Відставка Валерія Кривенцова стала несподіванкою для всіх, отже, у нашого поєдинку додається дуже суттєва інтрига – хто виставить Металіст 1925, наскільки він буде успішним і чи не змусить цей перший же матч шкодувати керівництво клубу про своє рішення.

Історія зустрічей – 8: +3, =3, -2; 11:9

Майбутній герой матчу – Андрій Борячук

Нападник Металіста 1925 Андрій Борячук пропускав матч минулого туру через ушкодження. Можливо, ми побачимо його в неділю у грі проти Руха, який для Борячука не чужий. Адже з початку 2021-го року до літа 2022-го Борячук виступав саме за жовто-чорних на правах оренди з Шахтаря (у 23 матчах відзначився 6 голами та 2 асистами). Тепер Андрія орендував харківський Металіст 1925 до кінця сезону. Цікаво, якщо Борячук все-таки з’явиться на полі в матчі проти Руху і заб’є, то буде святкувати гол чи ні?

Прогноз на гру: Металіст 1925 не програє – 1.51

Поразка Металіста 1925 проти Минаю була дійсно випадковою. Дивний гол на 70-ій хвилині через те, що захисники харківської команди не змогли розібратися у власному штрафному майданчику. Перемога Руху над Ворсклою – це теж певний збіг обставин та індивідуальні помилки полтавців. Все-таки вважаю, що Металіст 1925 на даному етапі чемпіонату є сильнішим за Рух. Тому цілком вірогідний варіант, що харків’яни не програють у неділю. Букмекерська контора Favbet дає коефіцієнт 1.51 на те, що Металіст 1925 не поступиться рухівцям.