За фінансування Збройних сил України та «Азова»: у росії заарештували активи Ахметова

Переглядів 1363
Артем Жилінський Артем Жилінський
2 голоси
За фінансування Збройних сил України та «Азова»: у росії заарештували активи Ахметова
Рінат Ахметов. Фото: Google
Басманний суд Москви за клопотанням Слідчого комітету рф наклав арешт на російські активи українського мільярдера та власника донецького Шахтаря Ріната Ахметова.

З матеріалів справи випливає, що з квітня 2022 року невстановлені особи з-поміж керівників та бенефіціарів компанії SCM Holdings Limited, зареєстрованої на Британських Віргінських островах, спонсорували Збройні Сили України, зокрема підрозділ «Азов», заборонений у росії.

При цьому єдиним власником SCM Holdings Limited є Рінат Ахметов.

Російське слідство вважає, що для допомоги ЗСУ Ахметов використовував кошти, отримані від його бізнесу у рф. Йдеться про десятки мільйонів рублів, перераховані зареєстрованою в Москві. компанією «Метінвест Євразія». Остання, своєю чергою, також входить до складу SCM.

За даними російських слідчих, гроші з розрахункового рахунку московського ТОВ «Метінвест Євразія» переказувалися до «Першого міжнародного українського банку» Ахметова. Відтак суд арештував активи російської дочірньої компанії «Метінвесту».

  • Спроба представників ТОВ «Метінвест Євразія» оскаржити це рішення райсуду не мала успіху.
  • У пресслужбі українського металургійного холдингу «Метінвест» заявили, що припинили роботу в рф після лютого 2022 року.
  • 11 квітня стало відомо, Рінат Ахметов подав позов проти рф з вимогою компенсувати збитки, завдані у 2014-2017 роках внаслідок втручання у діяльність чи експропріації активів на окупованих нею територіях Донецької й Луганської областей.