Збірна України та відбір Євро-2024: у Мінспорті розповіли, чи загрожує синьо-жовтим зняття з кваліфікації турніру

Переглядів 6596
Павло Клименко Павло Клименко
3 голоси
Збірна України та відбір Євро-2024: у Мінспорті розповіли, чи загрожує синьо-жовтим зняття з кваліфікації турніру
Збірна України. Фото: УАФ
Заступник Міністра молоді та спорту України Матвій Бідний не зміг відповісти на пряме запитання, чи поїде наша збірна на відбір Євро-2024 після скандального документа Мінспорту.

13 квітня народний депутат України та олімпійський чемпіон Жан Беленюк оприлюднив текст указу Міністерства молоді та спорту України, згідно з яким українські спортсмени не можуть брати участь у змаганнях, де також є росіяни чи білоруси.

Цей указ фактично забороняє збірній України з футболу брати участь у відборі на Євро-2024, оскільки у цьому турнірі бере участь команда білорусів. Якщо ж наші футболісти поїдуть туди – УАФ можуть позбавити статусу національної федерації.

Скандальний указ спробував роз'яснити його підписувач Матвій Бідний.

«Я хотів би наголосити, що рішення прийняте таким чином, що подальше рішення про позбавлення федерації статусу національної ухвалюється комісією. В даному випадку воно не спрямоване на те, щоб за формальною ознакою позбавити чи покарати когось.

Йдеться про те, що в кожному випадку розглядатиметься позиція федерації, яким чином вона відстоюватиме інтереси нашої держави у воєнний час. Ми з кожної нагоди розглядатимемо і реагуватимемо окремо».

На пряме запитання журналіста – чи поїде наша збірна на відбіркові матчі Євро-2024, заступник міністра прямої відповіді не зміг.

«Основне рішення ухвалюватиме федерація – УАФ. Думаю, що в нас ще достатньо часу, щоби вивірити позиції. Я знаю, що вони змагатимуться у різних групах і не перетинатимуться безпосередньо в рамках одного заходу. Будемо дивитись.

Я впевнений, що для наших футболістів так само неприпустимо виходити на один майданчик, дивитися в очі та тиснути руки агресору», – сказав Бідний в інтерв'ю «Суспільному».

Нагадаємо, що збірна України стартувала у кваліфікації на Євро-2024 виїзним матчем проти англійців, який завершився поразкою нашої команди (0:2).

Наступні поєдинки збірної України у відборі на Євро-2024 мають відбутися у червні:

  • 16 червня – Північна Македонія – Україна;
  • 19 червня – Україна – Мальта.