Анатолій ПОПОВ: «Таврія» та «Севастополь» можуть виступати лише у чемпіонаті України»

Переглядів 248
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Перший віце-президент ФФУ категоричний у своїй оцінці футбольно-правової ситуації в Криму

Фраза про те, що сьогодні Україна та всі її мешканці живуть на пороховій бочці, стала наразі загальноприйнятою, а це по-справжньому страшно. Післязавтра нас, на превеликий жаль, очікує новий виток протистояння, котрий невідомо чим може завершитися… Принаймні ніхто нині не візьметься спрогнозувати події: у неділю, 16 березня, на території АРК призначено так званий місцевий референдум, де мешканці півострова проголосують за від’єднання од України та приєднання до Російської Федерації…

Зазначена ситуація з особливою силою б’є по національному футболу: два ФК, «Таврія» із Сімферополя та «Севастополь», опісля оголошення наперед визначених результатів запропонованого фарсу з квазіплебісциту, опиняються в надскладній ситуації, адже… Хотів написати щось розумне, та не виходить: колізія, повторюємо, вкрай тривожна — настільки, що навіть профільні юристи неохоче беруться за її коментар.

Отже, де виступатимуть «Таврія» та «Севастополь» уже буквально з наступного сезону? (Наголошуємо: наслідок недільного «народного волевиявлення» в Криму вже його ініціаторами чітко окреслений, як і подальші дії парламенту та уряду РФ). Із цим питанням «УФ» спробував звернутися до наших футбольних очільників. І ось що ми почули…

Генеральний директор УПЛ Пет­ро Іванов був надзвичайно небагатослівним: «Нині, вважаю, зарано давати коментарі із цього приводу, бо будь-які слова перетворяться на спекуляції. Наразі (розмова відбулась у вівторок, 11 березня. — В. Б.) і «Севастополь», і «Таврія» є членами Об’єднання професіональних футбольних клубів України «Прем’єр-ліга». Іншої інформації не існує».

Багатослівнішим був перший віце-президент ФФУ Анатолій Попов: «Виступ пари прем’єрлігових команд у якомусь іншому чемпіонаті, крім українського, нереальний абсолютно. Зрозумійте, у всесвітньої футбольної спільноти зовсім інше бачення ситуації, є чіткий закон: клуб, який розміщується на території однієї держави, не має права брати участь у офіційних турнірах іншої держави. Тому якщо «Севастополь» і «Таврія» чи інші кримські клуби забажають заявитися, припустімо, в першості РФ, міжнародні футбольні органи їм цього елементарно не дозволять. У них тут є один шлях — чемпіонати Придністров’я чи Абхазії, або, в крайньому випадку, — першість Криму. Ось і все. Повторюю, стан справ простий: світ ніколи не визнає ні кримського референдуму, ні приєднання півострова до Росії, ні його існування у вигляді псевдосамостійного політичного суб’єкта; аналогічна процедура очікує як потенційно можливий кримський чемпіонат, так і участь тамтешніх ФК у іноземній лізі. Це — не моя позиція, то бачення міжнародного співтовариства. Тому резюмую: участь ФК Криму в РПЛ нереальна, бо такого в принципі не може бути».

Володимир БАНЯС.

X