Сергій КОВАЛЕЦЬ: «У ФФУ нашу роботу оцінили добре»

Переглядів 171
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
У Будинку футболу за круглим столом тріумфатор Кубка Співдружності розповів численним представникам ЗМІ про проведений рік роботи на чолі молодіжки, перспективи його підопічних і мрії про Олімпіаду

У Будинку футболу відбувся круглий стіл за участю наставника молодіжної збірної України Сергія Ковальця та його помічника В’ячеслава Нивінського. Головною причиною заходу стало річне перебування Сергія Івановича на чолі збірної U-21 і перемога його команди на Кубку Співдружності, що проходив із 24 січня по 2 лютого у Санкт-Петербурзі.

Дійство розпочалося зі вступного слова Сергія Ковальця, який подякував усім присутнім і чесно зізнався, що вперше спілкується одночасно з великою кількістю журналістів: «Радий усіх бачити, дякую, що прийшли. Я вперше перебуваю в такій атмосфері й спілкуюся з такою великою кількістю журналістів. Для мене це дуже цінний досвід». Надалі розмова відбувалася в інтерактивному режимі, представники ЗМІ майже годину «катували» тренера та його помічника різноманітними питаннями, котрі стосувалися не тільки вікторії у Сакт-Петербурзі, а й національної збірної, питань комплектації, політичної ситуації в країні та перспектив у відбірному циклі до молодіжного Євро-2015.

Стимул для наших гравців — виклик до збірної

Перше запитання стосувалося заохочення Федерацією футболу України молодіжки за перемогу на Кубку Співдружності, адже востаннє цей трофей гостював у нашій державі дванадцять років тому: «Стимул для наших гравців — виклик до збірної. Це вже хороша премія. Сподіваємося, що Федерація якось у майбутньому віддячить футболістам. Ми ж, у свою чергу, написали прохання на ім’я президента. Важливо, що футболісти з клубів приїздять із гарним настроєм, напевне, це найголовніше». Щодо рівня змагань і оцінки роботи тренерського штабу ФФУ Сергій Іванович сказав наступне: «Після групового турніру ми спілкувалися майже з усіма тренерами, обговорювали ігрові моменти, проводили порівняльні характеристики чемпіонатів… Також КС дозволяв провести порівняння різних футбольних шкіл — азійських і європейських. Узагалі турнір дуже хорошого рівня щодо учасників і в організаційному плані. Наш тренерський штаб отримав можливість у серйозних умовах перевірити футболістів. Працювали разом два тижні, що дуже добре. На перший погляд могло здатися, що шість перемог нам далися легко, однак, запевняю, це не так. Футболісти грали з великим ентузіазмом, віддали багато сил для досягнення високого результату». «У ФФУ нашу роботу оцінили доб­ре, хоча турнір і товариський, але дуже престижний. Це перший трофей нашого тренерського складу». Пройшовся наставник і по складу команди, роз’яснивши ситуацію з Редваном Мемешевим, якого начебто Віталій Кварцяний не хотів відпускати до розташування збірної в зв’язку з його низькою кваліфікацією, відсутністю кількох основних виконавців, а ще — куди поділися ще троє гравців із збору: «Ми знаємо Віталія Володимировича як людину, яка виховує багато молодих гравців. У нас вся команда зіграла добре. Якщо говорити про Мемешева, він був надійним гравцем, який відіграв усі матчі на хорошому рівні». «Кожен склад, який викликається на якийсь турнір або матч, є основним. Молодь нестабільна в плані психології. Ті гравці, які грають у основних складах своїх клубів, як правило, перебувають у хорошій фізичній формі. Якщо згадати безпосередньо цей турнір, у ньому брала участь обой­ма з основних виконавців. Усі новачки, яких ми викликали, показали себе дуже добре». «На збір я викликав двадцять трьох гравців, однак до Петербурга зміг узяти лише двадцятьох. Відтак, коли настає момент сказати гравцеві про те, що він не їде, необхідно дуже обережно підійти до цього й пояснити, чому сталося саме так. Гравці, котрі не поїхали, добре показали себе в підготовчому процесі, однак на полі їхні позиції дублювалися з іншими виконавцям, тому ми вибрали тих, хто перебував у кращій формі». На запитання ж, кого вже зараз Сергій Ковалець міг би зарекомендувати Михайлу Фоменку, керманич молодіжки відповів: «У розмові з Михайлом Івановичем я порадив йому залучити до своїх лав Івана Ордеця й Владислава Калитвинцева».

Щоби перемагати, треба мріяти

Як з’ясувалося, наш тренерський штаб ретельно слідкує не тільки за своїми підопічними, а й звертає значну увагу на склади суперників із відбору на континентальну першість 2015 року: «Звичайно, в наших суперників також йде ротація. Кубок Співдружності — один із етапів підготовки до Євро-2015. Наш тренерський штаб і науково-технічна група стежить за всіма: хто грає, де грає. Сподіваємося, що Ніко Ковач забере п’ятьох гравців хорватської молодіжки на підготовку до ЧС, і вони з нами не зіграють».

Наприкінці ж круглого столу Сергій Ковалець розповів про мрії поїхати на Олімпіаду та плани підготовки команди до поєдинку із Хорватією: «Щоби перемагати, треба мріяти. І в цьому плані як у футболістів, так і в тренерів є мрія — потрапити на Олімпійські ігри. Можна мріяти, лежачи на дивані, а можна мріяти й працювати. Ми постараємося вийти з групи, а далі вирішуватимемо завдання по мірі їх надходження». «Перед матчем із «картатими» календарем ФІФА передбачено всього два збори. Відтак п’ятого березня ми проведемо товариський матч із збірною Франції, а дев’ятнадцятого та двадцятого травня зіграємо на Кубку Лобановського. Звісно, хотілося би частіше збиратися, але такі правила. Сподіватимемося, що футболісти будуть більше грати у своїх клубах, і приїдуть до збірної з хорошим настроєм».

Роман КИРІЄНКО.