Авторські матеріали

Найдивніша команда України грає в Першій лізі: виграла всі (!) матчі в один гол, хоча підписувала навіть аматорів

Переглядів 1123
Артур Валерко
3 голоси
Олександр Чижевський. Колаж: УФ
У західної Групи А в сезоні 2024/25 максимально незвичний лідер – Агробізнес (Волочиськ) підписував лише скромних гравців із нижчих ліг і ротації, забрав навіть деяких аматорів, а зараз займає перше місце з 9-очковим відривом. «УФ» розповідає про його історію успіху.

Хто фаворит Першої ліги в цьому сезоні? Запитай нас на початку серпня, впевнено б сказали: Буковина (Чернівці) в Групі А та Металіст 1925 (Харків) із потужною підтримкою нових інвесторів. За фінансовими можливостями, комплектацією та тренерськими штабами здавалося, що рівних їм нема та не передбачається. 

А подивіться на турнірну таблицю тепер: в Групі А Агробізнес лідирує із 9-очковим відривом, в Групі Б СК Полтава на першому місці з 3 очками фори, проте з перевагою в особистих зустрічах. Про історію успіху СК Полтава нашому сайту розповідали президент СК Полтава Сергій Іващенко та воротар команди Валерій Восконян

А в чому секрет Агробізнесу? 

Оглядач чемпіонату України з футболу та креативний директор сайту «Український футбол» Артур Валерко розповідає про незвичайного лідера Групи А:

  • Клуб відновив виступи після 1,5-річної перерви
  • Набрав повністю новий склад, не пробачивши тих, хто залишився за кордоном
  • Комплектувався дуже скромно, навіть аматорами
  • Головний тренер Чижевський зумів створити конкурентний колектив із гравців, які не були успішними в попередніх командах

Агробізнес дуже тяжко пережив лютий 2022 року. Хіба що Лівий Берег може його зрозуміти

Коли почалося повномасштабне вторгнення, більшість команд Першої ліги перебувала на зборах – і багато хто за кордоном. Що робити далі – було неясно. Чемпіонат, ясна річ, відтермінували, а пізніше взагалі вирішили не догравати. У багатьох населених пунктах, які представляли команди, йшли бойові дії.

Деякі клуби продовжили своє вимушене перебування на зборах, але більшість прийняли рішення повертатися. А от футболісти вирішували інакше – бували комедійні ситуації, коли зі зборів поверталися прес-аташе, лікар і двоє футболістів, які мали по троє і більше дітей…

Але з часом, коли стало зрозуміло, що все надовго, а за кордоном захисту від ліміту на легіонерів нема й не передбачається, футболісти почали повертатися додому. Хтось – уже через пару місяців, хтось – через рік. А так як контракти в Україні, здебільшого, підписуються на один рік, багато хто виявив, що їхніх робочих місць вдома вже нема. 

Інша сторона – як сприймали ситуацію клуби. Одні мовчки підписували нові угоди з тими, хто встиг пограти в Польщах-Словаччинах-Ісландіях. Інші поставилися до ситуації з усією принциповістю. Так, наприклад, вчинили Лівий Берег і Агробізнес. По-перше, вони взяли паузу на сезон 2022/23. По-друге, прийняли рішення повністю перезавантажити склади. 

За Агробізнес у сезоні 2021/22 грало багато талановитих футболістів. Наприклад, зараз в Оболоні захисник Данило Карась, півзахисник Руслан Черненко та нападник Віталій Груша. Вінгери брати Когути та атакувальний хавбек Олег Синиця – якраз у Лівому Березі. Воротар Олег Мозіль і захисник Ігор Курило – в Металісті 1925. Перед самим лютим 2022 року підписали молодого нападника Дмитра Галадея – того самого, який зараз є основним у тернопільській Ниві.

А тепер – найдивніше. У сезоні 2021/22 Агробізнес боровся за виживання в Першій лізі, посідав 13 місце із 16-ти (а це зона вильоту!). Нині, коли про гравців рівня Мозіля, Курила, братів Когутів Чижевський може тільки мріяти, волочиський клуб – лідер своєї групи з великим відривом.

Чижевський провів просто неймовірну кадрову роботу: за рік переглянув сотні матчів чемпіонатів областей і навіть районів

Зібрати повністю нову команду – це в принципі складне завдання, а тим більше для клубу, який завжди орієнтувався на помірковану за затратністю комплектацію. Олександр Чижевський вимушену паузу Агробізнесу витратив для перегляду десятків потенційних новачків у турнірах різного рівня. Олександра Арсентійовича можна було побачити як, власне, на матчах Першої ліги, так навіть і на якихось зовсім андеґраундних турнірах типу чемпіонатів областей і районів або зимових турнірів.

Напевно, в той момент – по ходу осені 2022 та весни 2023 року – не було в Україні більшого тренера-знавця низового футболу, ніж головний тренер Агробізнесу. Зате поступово вимальовувалася команда, з якою не соромно було відновлювати виступи в Першій лізі ПФЛ.

  • У літнє трансферне вікно 2023/24 підписані: 

екс-воротар збірної Азербайджану Попович і півзахисник Толочко, син одноклубника Чижевського по Карпатах (обидва виявилися непотрібними ЛНЗ Черкаси), маловідомі воротарі Мінчев (ФК Олександрія U19) і Хмеловський (Стандарт Нові Санжари аматори), зірки чемпіонату Львівщини: захисники Білий і Бариляк (Фенікс Підмонастир), оборонець Гаврушко, півзахисник Гудзінський, вінгер Равлик (всі ‒ Юність Верхня/Нижня Білка), колишній талант Таврії оборонець Даценко (Гірник-Спорт), захисник Заєць (знятий з турніру Скорук), оборонець Лень (Карпати Д2), захисник Квасний і півзахисник Тишинінов (обидва ‒ Верес), оборонець Мячин (Реал Фарма), півзахисники Волков, Грицак і Теплий (Скала 1911), вінгер Галенков (Карпати), півзахисник Зоренко (Гірник-Спорт), запасний хавбек Прикарпаття Кузьмин, вінгери Свистун (СК Дніпро-1 U-19) і Тяпкін (Нива Тернопіль), нападник Шостак (ФК Олександрія Д1).

  • В зимове трансферне вікно 2023/24 року підписані:

захисники Лойко (Січ Добряни аматори), Слива (Нива Тернопіль), вінгер Касімов (Кремінь), захисник, який грає нападника, Войтіховський (Поділля).

Зверніть увагу на вражаючу результативність цих придбань: із 28 гравців, яких тоді знайшов і вмовив перейти Чижевський, 15 і зараз у складі Агробізнесу, а ще кілька були б, але або не змогли домовитися про продовження їхньої оренди, або їх перехопили клуби вищого рівня фінансування та амбіцій. 

  • У літнє трансферне вікно 2024/25 підписані: 

воротар Підківка (останній клуб: Інгулець Петрове), захисник Сидоренко та вінгер Глоба (обидва – Кремінь), півзахисник Павлюк (Зірка Кропивницький аматори), вінгер Станкович (ФК Хуст), атакувальні півзахисники Фомін і Пучковський (всі – Скала 1911).

Як бачимо, типовий новачок Агробізнесу – це вільний агент, іноді – без ігрової практики, часто – з команд, які понизилися в класі чи знялися з турніру, було відразу кілька аматорів. 

При такій надзвичайно «бюджетній» комплектації – перше місце з усіма (!) виграними матчами від початку чемпіонату та 9-очковим відривом уже в перших числах жовтня!

Та як їм це вдалося?!..

Олександр Чижевський. Фото: ФК Агробізнес

Агробізнес дуже бережливо поставився до наявних кадрів і багатьох перерозкрив у футболі

На жаль, до цих пір багато вітчизняних клубів живуть у реаліях до повномасштабного вторгнення – підписують десяток новачків, багатьох купують за гроші, а через півроку наново зносять бульдозером щойно зібраний склад.

Агробізнес – це точно не та історія. 

Чижевський не менш ретельно, ніж футболістів, підбирав свій тренерський штаб. Зараз з ним працюють старший тренер Андрій Купцов (Нива Тернопіль, добре знайомий йому по Карпатах), тренер Сергій Ваколюк (Епіцентр), тренер воротарів Андрій Новак (Скала 1911).

Основне, над чим працює тренерський штаб, – це ретельне вивчення можливостей як гравців суперників, так і власних футболістів. 

Наприклад, Агробізнес довго мучився щодо нападника. Це колись у команди були такі яскраві бомбардири, як Семенець, Темнюк чи Груша. В першому сезоні після повернення в професіонали в Агробізнесу шість м’ячів забив півзахисник Кузьмин – хлопець, який програвав останнім часом конкуренцію в Прикарпатті та грав у середній лінії, а не в атаці. 

Але цього було мало – потрібен був класичний центрфорвард-вежа. Такого знайшли в вигляді захисника Войтіховського. Максим – це фактура. Зріст, фізика на рівні Кар’ю чи Холанда. Проте в юності, подаючи надії в Шахтарі та Дніпрі, він більше грав у центрі півзахисту чи навіть захисту. Проте ще Тлумак у Волині, а пізніше Григорчук у Чорноморці та Костишин у Поділлі, використовували його антропометрію в атаці.

Якщо навесні, щойно прийшовши, Войтіховський забив тільки один м’яч, то після ретельної роботи в Агробізнесі вже восени в 8 матчах провів чотири голи та два асисти. За рішенням прес-служби ПФЛ і сайту «УФ» Максим здобув звання найкращого футболіста Першої ліги серпня 2024-го

Або ще один приклад. Андрій Глоба був добротним півзахисником Інгульця-2, дубля Олександрії, ПФК Суми та Кременя. В Агробізнесі в кількох матчах за великої потреби цього 25-річного вінгера використали в якості флангового захисника. Цілком вірогідно, що найкращий матч новачок відіграв саме в цій ролі.

Чи ще один показник. 29-річний Підківка відновив виступи після 1,5-річної перерви. Колись він вважався найталановитішим юним воротарем Карпат і викликався Петраковим у юнацьку збірну часів Яремчука, Соболя, Коваленка. Після не найкращого періоду в Інгульці колишній голкіпер Карпат, Арсеналу-Київ і Чорноморця відновив свої виступи і зараз Роман спокійно входить у трійку найкращих воротарів сезону разом із Восконяном (СК Полтава) та Біликом (Епіцентр). 

Чижевський поставив Агробізнесу дуже «не лідерський» футбол, але при цьому гравці винятково керовані, акуратні в виконанні установки

Лідер із 9-очковим відривом у Групи А Першої ліги парадоксальний. По кадровій роботі ми вже показали, чому. Проте є ще й площина ігрових характеристик. Так от, за середнім і абсолютним показником володіння м’ячем, Агробізнес – серед аутсайдерів (хіба що ФК Хуст менше тримав м’яча в відсотковому показнику). Команда немало втрачає м’яч і не знаходиться серед лідерів за відбираннями, підбираннями та перехопленнями. Вона не є лідером за кількістю завданих чи не допущених ударів. Вона не досягає найбільших чисел у організації пресингу. Ну, реально! 

Агробізнес не в відмінниках за більшістю показників, на які так звертають увагу сучасні аматори «диванної футбольної статистики».

А результат – на табло: вісім матчів підряд виграв Агробізнес у чемпіонаті, причому, всі – з різницею лише в один гол і дві з них вольові. Як таке стало можливим?

Весь секрет у тому, що Чижевський, не маючи змоги комплектуватися готовими гравцями під завдання, заморочився й у змаганнях різного рівня сам знайшов більшість своїх футболістів. Звертав увагу на задатки, антропометрію, а головне – бажання вчитися й прогресувати.

Саме тому, якщо в інших командах «зірки», які нічого не досягли в футболі, крім як вилетіти з юнацьких команд топ-клубів УПЛ, роблять послугу самим виходом на поле, то в Агробізнесі не реалізовані пацани землю риють, щоб відбутися в футболі. 

Свого часу Агробізнес задав тренд пошуку хлопців десь глибоко в аматорах і нижчих лігах і перезавантаження їх під УПЛ. Якщо так порахувати, знайдеться добрий десяток футболістів, які скористалися цим шансом і зробили рішучий крок вперед у кар’єрі. Нинішні вражаючі результати аналітики можуть назвати «оверперфоменсом» (таким виступом, у якому результати значно кращі за кількість очікуваних голів і набраних очок). А можна сказати, що гравці повністю виконують установку тренерського штабу, дуже стараються вчитися та розвиватися та тому дають такий результат, якого від них не чекали ті, хто в них не вірив.

Ви знайдете різні життєві історії в нинішньому Агробізнесі: хтось уже збирався завершувати кар’єру, когось забракували десять (не жарт!) інших клубів Першої ліги, хтось кожні півроку їздив на перегляди і скрізь чув тільки «ти нам не підходиш, пограй десь на область». А зараз всі вони зібралися і як заграли – що соромно стало записним зіркам, які приходили вигравати медалі на одній нозі, а зіткнулися з тим, що в кожному турі треба «ригати» за кожне очко.

Для самого Чижевського тут нема нічого нового – він у Вищій лізі свого часу першим зіграв 300 матчів, перемагав втому, біль, конкуренцію та навіть доріс свого часу до збірної України. Його шлях точно такий, як у його підопічних, він розуміє їхні труднощі та знає, як їм допомогти. Можливо, дійсно, ще чотири роки тому така команда боролася б за виживання, але зараз вона – лідер. І лідер не випадковий, заслужений. Як буває заслужене життєве щастя, напрацьоване, а не вигране в лотерею чи спадщину від багатих родичів. Цей Агробізнес – він такий же життєвий, як і доля кожного трудяги, тому його успіх – скромний і небагатослівний. Як це буває в справжньому житті.

Найкращі букмекери
1
9.9
150000 грн
Сайт