Дніпро-1 обіграв Шахтар та збільшив відрив, Зоря розгромила Олександрію. Підсумки 14-го туру УПЛ

Переглядів 1165
Євген Чепур Євген Чепур
2 голоси
 Дніпро-1 обіграв Шахтар та збільшив відрив, Зоря розгромила Олександрію. Підсумки 14-го туру УПЛ
Шахтар проти Дніпра-1. Фото: УПЛ
Одночасно зустрічались претенденти на першу сходинку – Дніпро-1 та Шахтар, а також команди, що сперечаються за третє місце – Зоря та Олександрія. В підвалі турнірної таблиці також відбулися важливі поєдинки ‒ «УФ» підсумовує черговий тур УПЛ.

14-й тур української Прем’єр-ліги був вирішальним у розподілі місць у верхній частині таблиці за підсумками першого кола. Дніпро-1 обіграв Шахтар та зробив вагому заявку на чемпіонство, Зоря розгромила Олександрію та закріпилася на третій сходинці турнірної таблиці, Кривбас нарешті повернувся до рідного Кривого Рогу, але поступився Металісту 1925, а Динамо здобуло чергову мінімальну перемогу.

Сайт «Український футбол» розбирає головні події та факти чергового туру української Прем’єр-ліги.

Центральний матч туру: Дніпро-1 здобув вольову, але закономірну перемогу над Шахтарем

Матч Дніпра-1 та Шахтаря був центральним у всьому першому колі. «Гірники» підходили до поєдинку в статусі фаворита, але головний тренер дніпровців Олександр Кучер добре підготувався та зміг тактично переграти головного конкурента за першу сходинку.

Шахтар намагався контролювати м’яч, але Дніпро-1 компактно діяв у захисті та не залишав вільних зон на власній половині поля. Окрім того, дніпровська команда дуже вдало виходила з оборони в атаку та використовувала вільний простір, який залишали «гірники». 

Кучер розумів, що треба не дати розбігтися лідеру суперників Михайлу Мудрику – й півсправи буде зроблено. Талановитий вінгер таки знайшов свій момент на початку матчу, і тоді здавалося, що план тренера дніпрян не спрацював. Але Дніпро-1 продемонстрував характер, не знітився, та продовжував діяти за настановами свого наставника.

Дуже показовим є гол у відповідь – команда дуже швидко вийшла зі своєї половини поля завдяки довгому пасу на Довбика, після чого розіграла ефектну комбінацію.

Артем взагалі добре чіплявся за м’яч на протязі всього поєдинку та не давав спокою захисникам Шахтаря. В другому таймі спрацював бомбардирський талант нападника. Довбик сам створив собі момент, який навіть не можна назвати стовідсотково гольовим, але в цьому й полягає талант форварда, щоб реалізовувати навіть такі нагоди. 

Те, що Шахтар не дуже добре грає в позиційній атаці, коли треба розгойдувати щільний захист суперника, було помітно ще по перших матчах цього сезону. Кучер це теж знав – у другому таймі Дніпро-1 діяв дуже компактно та зібрано.

І хоча за основними статистичними показниками команди були майже рівні (xG: 1,4 проти 1,44; удари – 6:6, кутові – 6:6, удари в площину – 4:3), перемогу Дніпра-1 можна вважати цілком справедливою.

Йовічевич не зміг продемонструвати нічого нового у грі зі своєю колишньою командою, та тепер відстає від неї на вісім очок при одному матчі в запасі. Дуже непогана заявка Кучера на чемпіонство, але попереду ще довга дистанція, під час якої можуть статися будь-які несподіванки.

Розгром туру: Зоря несподівано легко обіграла Олександрію

Суперники підходили до матчу з рівною кількістю очок та змагалися за третю сходинку в турнірній таблиці. Обидві команди в цьому сезону привчили до атакувального футболу – Зоря з Олександрією є найбільш видовищними серед всіх учасників УПЛ.

В першому таймі суперники діяли дещо обережно, але вже тоді було помітно, що захисники команди Юрія Гури помиляються частіше.

Після перерви захист Олександрії почав просто розсипатися. Зоря мала забивати набагато більше, ніж підсумкові чотири голи.

Центрбеки Владислав Бабогло та Валерій Бондаренко постійно втрачали позицію, флангові захисники Денис Мирошниченко та Андрій Цуріков дозволили атакувальним гравцям Зорі регулярно подавати в карний майданчик Олександрії. Дуже невпевнено діяв і воротар Олег Білик.

В складі луганців відзначимо досвідченого лівого захисника Богдана Бутка, який вдало підключався до атак та забив два м’ячі, що стали для нього дебютними в поточному сезоні. Це ще раз підкреслює тезу про те, що загроза воротам суперника в команді Патріка ван Леувена може надходити від кожного гравця, незалежно від його позиції на полі.

Зоря підтвердила свої амбіції на третю сходинку, а Юрію Гурі треба зробити велику роботу над помилками, аби надалі не ганьбитися в матчах із сильними суперниками.

Прогрес туру: Ворскла обіграла Колос в рівному матчі та піднялася вже на шосте місце

Колос не заслуговував на домашню поразку від Ворскли. Ковалівці трохи більше володіли м’ячем, завдали більше ударів в площину воріт суперника та загалом, а також заробили більше кутових. 

В другому таймі перевага господарів відчувалась ще більш виразно. Проте все вирішила помилка голкіпера Колоса Євгена Волинця, який нещодавно став героєм матчу з Динамо, а наприкінці зустрічі з полтавцями відбив нескладний простріл на ногу нападнику Руслану Степанюку, який чатував на свій шанс.

Команду Ярослава Вишняка можна похвалити за цей поєдинок. Колос в другому таймі намагався йти вперед та вирвати перемогу, а Ворскла, здавалося, була не проти й нічиєї.

Колектив Віктора Скрипника після цієї дещо нелогічної перемоги піднявся вже на шосту сходинку турнірної таблиці.

Закономірність туру: Минай дотиснув Металіст в домашньому матчі

Минай під керівництвом Володимира Шарана привчив до того, що дає бій на домашньому стадіоні будь-якому супернику. Навіть київському Динамо довелося дуже складно в передмісті Ужгорода.

В матчі з Металістом закарпатці домінували – красномовно про це свідчить рахунок ударів в площину воріт (7:0). 

В другому таймі команда Шарана виграла всю боротьбу в центрі поля та майже не підпускала суперника до власного карного майданчика. Минай дуже активно використовував фланги та створив декілька непоганих нагод, щоб відкрити рахунок раніше, ніж це сталося. Шаран знову може пред’явити претензії своїм гравцям за низьку реалізацію моментів, але після заслуженої перемоги навряд чи буде це робити.

А от Металіст вкотре розчарував. Безвиграшна серія команди налічує вже шість матчів, створення гольових моментів дається харків’янам з кожним тижнем все важче. Форвард Максим Прядун, який вражав результативністю на початку сезону, знову майже нічого не продемонстрував біля воріт суперника.

Після цієї перемоги Минай перебуває всього на одну сходинку нижче Металіста, але якщо подивитись на гру, то команди скоро можуть помінятись місцями.

Повернення туру: Кривбас вперше за рік зіграв в рідному Кривому Розі, але це тільки завадило команді

Останній матч в рідному місті Кривбас зіграв ще рік тому. Повернення до Кривого Рогу було довгоочікуване, проте підсумковий результат гри з Металістом 1925 зіпсував емоції криворіжців від цієї події.

Плани Юрія Вернидуба зламав нелогічний автогол нападника Кривбасу Романа Дебелка. Суперник закрився на власній половині поля та захищався великою кількістю футболістів. 

Харків’яни майже не припускалися помилок біля власних воріт, та ще й користались вільним простором на половині поля суперника, коли вибігали в стрімкі контратаки. Саме таким чином гості забили другий м’яч, який додав їм ще більшої впевненості.

Кривбасу ж, здається, завадило власне домашнє поле. Матч проходив під рясним дощем, а газон стадіону «Гірник» не впорався з примхами погоди.

Поле було дуже в’язким та заважало команді, котрій потрібно було відігруватись. Металіст 1925 спокійно довів матч до перемоги, яка стала для команди Едмара та Олега Голодюка вже другою поспіль.

Дебютна перемога туру: Бартулович на чолі Інгульця здобув першу перемогу в тренерській кар'єрі

Матч між Інгульцем та ФК Львів став типовою битвою аутсайдерів української Прем'єр-ліги. Багато боротьби на всіх ділянках поля, велика кількість помилок, нечисленні комбінації та гольові моменти. 

Стан газону на петровському стадіоні «Інгулець» був, можливо, ще гіршим, ніж у Кривому Розі. Разом із невисокою виконавською майстерністю гравців обох команд це сприяло відсутності видовищності у поєдинку. 

Рефері Анастасія Романюк продемонструвала футболістам двох команд сім жовтих карток, що навіть більше, ніж сумарна кількість кутових (два) та ударів у площину воріт (чотири). Інгулець виглядав в атаці все ж краще за суперника, що втілилося в чудовий удар Максима Марусича з дальньої відстані наприкінці першого тайму.

Петровська команда отримала можливість діяти на контратаках, але розвинути успіх не змогла, а ФК Львів взагалі не створив жодної гостроти біля воріт суперника за 90 хвилин. 

Младен Бартулович на чолі Інгульця здобув першу перемогу в самостійній тренерській кар'єрі та підняв петровську команду з останнього місця, на яке опустився ФК Львів.

Дежавю туру: Динамо знову не вразило, але здобуло мінімальну перемогу завдяки голу одного з лідерів

Динамо обіграло Верес в номінально гостьовому матчі, який проходив на домашній арені киян. Команда Мірчі Луческу знову не показала яскравої гри, діяла в атаці дещо повільно, але здобула позитивний результат завдяки фірмовому пострілу в кут воріт від Віктора Циганкова.

В матчі з Вересом динамівці подали 14 кутових, але витиснули з цього мінімум гостроти біля воріт Богдана Когута.

Це вже не перша мінімальна перемога динамівців завдяки голам Циганкова або Буяльського – раніше кияни в такий спосіб перемагали Минай, ФК Львів та Інгулець. Клас лідерів команди дозволяє їм здобувати результат навіть в тих матчах, де перевага не є беззаперечною.

Останні матчі продемонстрували, що футболістам Динамо не вистачає сил на кінцівку першої частини сезону. Для Луческу важливо не втратити очок в двох останніх поєдинках проти харківських команд, щоб зберегти хоча б теоретичні шанси на чемпіонство.

Перенос туру: Рух та Чорноморець зіграють свій матч пізніше через виклик декількох гравців львів’ян до молодіжки

Одразу п’ятеро гравців львівського Руху біло викликано Русланом Ротанем на грузинський тренувальний збір молодіжної збірної України, який відбувався з 15 по 22 листопада. Через це 14-й тур УПЛ вийшов неповноцінним – якби гра між Рухом та Чорноморцем відбулася вчасно, одесити мали б значну фору. Тому перенос поєдинку на пізнішу дату можна вважати цілком справедливим рішенням.

Це привід ще раз згадати про роботу Леоніда Кучука з молодими талантами та його вміння швидко адаптувати їх до дорослого футболу. Сподіваємось, що львівські таланти допоможуть нашій молодіжці на Євро-2023.

Герой туру: Артем Довбик

Нападник Дніпра-1 зіграв вирішальну роль в перемозі своєї команди над Шахтарем. Можливо, саме ці три очки стануть вирішальними в чемпіонських перегонах наприкінці сезону.

На рахунку Довбика – переможний гол та участь у ефектній комбінації, що призвела до першого взяття воріт Анатолія Трубіна. Після цього туру форвард Дніпра-1 одноосібно очолив бомбардирські перегони УПЛ.

Гол туру: Максим Марусич

Нападник Інгульця потужним дальнім пострілом з льоту ефектно поклав м’яч під перекладину воріт голкіпера ФК Львів Олександра Ільющенкова.

X