Колліна показав себе як поганий стратег

Переглядів 181
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Мирослав СТУПАР, екс-арбітр ФІФА:

«Металург» Д — «Дніпро». Євген Арановський, у принципі, справлявся з грою до моменту, коли не побачив, як Прийма зіграв рукою у штрафному. Слід шукати причину не в тому, що він утратив концентрацію, а в тому, що він перебував у такій позиції, що не міг чітко бачити епізод. Хоча мало б насторожити, що м’яч не продовжив політ, а опустився в Прийми за спиною. Ще й гравці зреагували. Це легко говорити, коли кілька разів подивився повтор. Інше питання: чому не допоміг асистент Володимир Володін? Він цей момент, очевидно, добре бачив, однак чомусь не наважився підказати арбітру. Можливо, не переключив увагу, адже прямий обов’язок асистента — слідкувати за знаходженням гравців. Це риторика, в будь-якому разі мала місце результативна помилка. Проте в іншому епізоді, за хвилину, Арановський правильно визначив порушення Чечера проти Зозулі. Ну й очевидний пенальті призначив на останніх хвилинах у ворота «Дніпра». Єдине — коли відбувається пробиття 11-метрового, а гравці до удару входять в штрафний, це елементарне порушення правил, і арбітру треба бути принциповішим. У таких моментах судді просто не ускладнюють собі життя. А якби дав перебити, показав би хороший приклад для наслідування.

«Іллічівець» — «Волинь». Мене дивує кваліфікація коментатора, який впродовж гри стверд­жував, що арбітр правильно призначив 11-метровий у дебюті. Треба хоч трохи знати правила, коли є гра рукою, а коли немає. У цьому моменті Симінін і Кулач спробували боротися за м’яч, який відскочив од землі, влучив у одного, іншого, зачепив руку захисника лучан. Сергій Скрипак це побачив і вирішив указати на «поз­начку». Таку реакцію можна чекати від когось стороннього, хто не знає правил, але не від арбітра рівня прем’єр-ліги. Ще й дав попередження Симініну. За що? Чи він умисно зіграв рукою, чи перешкодив польоту м’яча у ворота? На цьому огріхи не завершилися. На 53-й хвилині, після кутового, Жуніч рукою перевів м’яч далі. Ось тут якраз і треба було призначати 11-метровий у ворота «Волині» та показувати «гірчичник». Уже не кажу про такі речі, як принцип переваги. Скрипак погано читає гру, не розуміє, коли треба, а коли ні виймати з кишені картку. Ну й другий гол «Волині», коли після подачі зі штрафного Жуніч штовхнув захисника маріупольців і не дозволив тому вибити м’яч, але Скрипак не звернув на це уваги. Він наче не бездарний. Мабуть, справа в тому, що його любить Колліна. У минулому чемпіонаті Скрипак брав участь у 28 турах: дев’ять матчів провів як арбітр і 19 як додатковий асистент. Це просто фантастика! І Колліна знову йому довіряє. Але, як правило, на стартовий тур призначаються арбітри, які мають високу кваліфікацію, для того, щоби добре розпочати сезон. У даному випадку італієць показав себе як поганий стратег.

«Чорноморець» — «Олімпік». Іван Бондар відпрацював без особ­ливих нарікань.

«Говерла» — «Карпати». Досвідчений Юрій Мосейчук правильно вилучив Даушвілі за свідомий фол проти Фещука.

«Шахтар» — «Металург» Зп. Нескладна гра, яку Сергій Лисенчук відпрацював на достойному рівні.

«Динамо» — «Ворскла». Ярослав Козик упевнено провів гру. Єдине — не побачив, як Віда відмахнувся від Даллку, але це було за полем зору арбітра.

«Зоря» — «Металіст». Дмитру Кутакову дісталася непроста гра. Уважаю, арбітр правильно визначив вільний удар. А ось під час його пробиття не вистачало спрею, тоді ніхто не вибігав би зі «стінки». Це знову докір Колліні, який міг би проявити ініціативу у цьому напрямку, якщо справді прагне покращити рівень нашого арбітражу. Коли луганці забивали м’яч, здалося, що Худзік перебував у положенні поза грою. Щодо падіння у штрафному Чайковського, то Кутаков був поруч і бачив, що гравець «Зорі» впав неприродно. Хоча момент неоднозначний.

X