Мирон МАРКЕВИЧ: «Варіант із Чигринським не розглядався»

Переглядів 241
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Після повернення в Україну з Абу-Дабі дніпропетровський наставник коментує для «УФ» результати першого тренувального збору

Мироне Богдановичу, хочу почати з дилетантського запитання, котре цікавить мене з дитинства: у чому суть кількох зборів, які проводяться взимку? Навіщо кілька разів їздити сюди-туди, переплачувати гроші на цьому, заганяти людей у «переддорожній стрес», якщо можна на січень-лютий поїхати в одне місце й не рипатися?

— Бо це було би дуже складно для гравців. Складно суто психологічно. Уявіть собі, що це таке: два місяці (та навіть один) сидіти на спортивній базі, щодня бачити одну картину крізь вікно, щодня робити одне й те ж, відпрацьовуючи одні й ті ж фізичні вправи. І при цьому нічого не змінюється… А ще є один важливий фактор, про який не заведено згадувати: фізіологічний… Ви одружені?

Так.

— Тоді маєте розуміти, про що йдеться: уявіть, як це мужчині вит­римати кілька тижнів без жінки… Я ж це добре знаю на собі, бо сам грав у футбол, переживав отакі довгі збори на місяць, два, три, то був якийсь жах! Тому сьогодні ніхто так не робить… Безумовно, є певні незручності з перельотами, збиранням валізи в дорогу, оформленням документів, справді, це — дорожче, проте все ж краще, ніж безвилазно сидіти в одному місці.

У ОАЕ, якщо правильно зрозумів, ви награвали дві тактичні схеми: 4+3+3 і 4+4+2.

— Десь так і було. Майже так… Насправді, все це умовно: нині футбол такий, що кожен гравець мусить закривати ту позицію, куди його поставили. По всьому полю треба бігати.

Однак у «Металісті» ви такого не практикували…

— Справді, у Харкові я майже не відходив од моделі з трьома цент­ральними півзахисниками. У Дніпропетровську хочу маневрувати: схема залежить од виконавців, як відомо.

Про виконавців: поки «Дніпро» придбав усього двох.

— Поки про це не варто говорити, маємо ще місяць до березня.

Тоді про тих, хто є. Ось, припустімо, Чеберячко: в деяких спарингах він був центрбеком, у інших  опорником.

— Знову-таки, пробуємо різні схеми, можливо, продовжимо експериментувати й у чемпіонаті. Поки мені здається, що йому природніше грати саме у центрі поля.

Однак таким чином у вас залишається всього двоє футболістів у центрі оборони  Дуглас і Мазух.

— То відчутна проблема, одна з найсерйозніших для нас. Шукаємо різні варіанти.

Подейкують, один із варіантів  Чигринський: ніби всі «за», проте є якийсь гальмівний фактор.

— Це більше чутки. Дмитро — хороший спортсмен, я бажаю йому успіху в пошуках нового місця роботи, проте наш клуб навіть не розглядав його кандидатуру.

Іще по складу: Гама діяв на правому фланзі півзахисту й у центрі.

— Бо він корисний там і там. Поки маю час подивитися, де він кращий, утім, можливо, й у чемпіонаті він періодично змінюватиме амплуа.

Отой же фланг, але в захисті: впродовж збору там пробувалися Федецький, де Матос і Лучкевич.

— Тут зовсім інша ситуація: в нас однозначно основний — Артем. Але він не гратиме в першій зустрічі проти «Олімпіакоса» — дискваліфікація, тому я змушений був дивитися, хто це місце закриє. Остаточно ще не вирішив.

Кілька слів про новачків.

— Коли по-справжньому адаптуються, тоді й скажу.

Володимир БАНЯС.