Ренн вшанував пам’ять свого вихованця: історія журналіста, який загинув неподалік від Бахмута

Переглядів 2617
Артем Жилінський Артем Жилінський
1 голос
Ренн вшанував пам’ять свого вихованця: історія журналіста, який загинув неподалік від Бахмута
Арман Солдін. Фото: Google
14 травня на стадіоні Ренна вшанували пам'ять журналіста AFP News Армана Солдіна, який загинув минулого тижня в Україні, неподалік Бахмута.

Виявилося, що підлітком Арман захищав кольори футбольного клубу із заходу Франції та залишався його вболівальниками у дорослому віці.

Солдін народився в Сараєво, але коли хлопчику виповнився рік, його сім'я змушена була тікати з Боснії та Герцеговини, рятуючись від війни. Арман із рідними знайшов новий будинок у Франції. Майбутній журналіст виступав за команди Ренна U-13 та U-15 у 2006–2008 роках, залишившись у пам'яті наставників та колег блискучим студентом та великим любителем футболу.

Солдін загинув 9 травня внаслідок ракетного удару російських окупантів у район населеного пункту Часів Яр, що за 13 кілометрів від Бахмута. І співробітники Ренна вирішили згадати свого колишнього гравця під час матчу 35 туру чемпіонату Франції з Труа (4:0).

Перед початком зустрічі вболівальники червоно-чорних хвилиною мовчання та оплесками вшанували пам'ять вихованця клубу Солдіна. Ренн запросив на гру 30 друзів та родичів журналіста, у тому числі й сестру Армана, яка мешкає в Боснії.

Коли у лютому 2022-го почалося повномасштабне вторгнення РФ в Україну, Арман зголосився стати одним із перших журналістів агентства France-Presse у Києві. Пізніше його замінили всупереч своєму бажанню, але він повернувся до України у вересні 2022 року, працюючи відеокоординатором.

У Херсоні у грудні 2022-го Солдін створив для AFP відео небезпечного порятунку українців, які опинилися на островах у Дніпрі після того, як російські війська відступили на лівий берег. Його репортажі в січні 2023 року показали інтенсивний наступ РФ на Соледар та Вугледар.