«Розцінюємо як грубе порушення статутів»: УАФ звернулася до ФІФА та УЄФА з вимогою виключити РФС

Переглядів 585
Ілля Деулін Ілля Деулін
2 голоси
«Розцінюємо як грубе порушення статутів»: УАФ звернулася до ФІФА та УЄФА з вимогою виключити РФС
Будинок футболу. Фото: УАФ
УАФ вчергове звернулася до ФІФА та УЄФА з приводу покарання для РФС через включення клубів з тимчасово окупованого Криму до російських змагань. Адекватної реакції від міжнародних реакцій поки немає.

16 липня два так звані клуби з тимчасово окупованого Криму, попри попередження УАФ та УЄФА, дебютували в змаганнях Другої ліги росії. На даний випадок вже відрегувала Українська асоціація футболу.

Організація на своєму сайті оприлюднила вже четверте звернення до ФІФА та УЄФА, в якому вимагається виключити РФС зі складу організацій через участь фейкових клубів з тимчасово окупованого Криму в російських змаганнях.

Зокрема, у зверненні УАФ ідеться про наступне:

«Ми розцінюємо такі дії як грубе порушення статутів ФІФА й УЄФА та рішення УЄФА про особливий статус кримського футболу. У світлі вищезазначеного УАФ знову звертається до ФІФА та УЄФА з проханням розглянути можливість виключення рфс зі складу організацій».

В українській асоціації також нагадали про попередні листи до ФІФА та УЄФА, перший з них який датований 1 листопада 2022 року. В них УАФ послідовно попереджувала про недопустимість участі клубів з тимчасово окупованого Криму у російських змаганнях. ФІФА та УЄФА ж нині публічно даний інцидент поки не коментували.

  • В серпні 2014 року УЄФА заборонив кримським клубам брати участь у чемпіонаті росії.
  • Про цю заборону в асоціації нагадали і в контексті атестації кримських клубів у змаганнях країни-окупанта.
  • З 1 січня 2015 року тимчасово окупований Крим розглядається як спеціальна зона для футбольних цілей до подальшого повідомлення.
  • З початку повномасштабного вторгнення рф під забороною на участь у турнірах під егідою УЄФА та ФІФА перебувають усі клуби та збірні країни-окупанта.
  • Раніше «Український футбол» повідомляв про можливі санкції для РФС у разі включення кримських команд до змагань рф.
  • З 2014 року лише одна кримська команда переїхала на материкову частину України та продовжила виступи в змаганнях під егідою УАФ – сімферопольська Таврія.