Володимир П’ЯТЕНКО: «За пісні в нас немає штрафів»

Переглядів 213
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Керманич донецького «Металурга» підбив підсумки першої частини сезону та поділився планами на майбутнє

— Із урахуванням тих труднощів, із якими зіткнулася наша команда, виступи в першій частині сезону можна у цілому оцінити як прийнятні, — відзначив Володимир П’ятенко. — Хоча, звичайно, є над чим працювати.

Які матчі можете зарахувати в актив, а які — в пасив?

— Майже в усіх поєдинках ми гідно змагалися. Навіть коли не досягали результату. Єдиний виняток — поразка від «Динамо», коли поступилися за грою. Із усіма іншими не так складно було грати.

— А що стало запорукою успіху із «Шахтарем»?

— Звичайно, перемога над «гірниками» — оaкрема історія. Але, в принципі, на такі команди, як «Шахтар», «Динамо» чи «Дніпро», не треба зайвий раз налаштовувати підопічних. Хлопці — молодці, вийшли й показали все, на що здатні. Радий, що наші домовленості й тренування не минули марно.

— Хто із футболістів найкраще себе проявив?

— Не хочу нікого виокремлювати. Передусім, на полі грає команда. І саме завдяки згуртованим колективним діям нам удалося досягти певних успіхів, тим більше, виступали не на рідній арені, без своїх уболівальників.

— У Ірпені командою хтось цікавиться?

— Так, безумовно. Думаю, в нас додалося нових уболівальників. Навіть працівники готелю, де мешкали в Ірпені, жваво цікавилися нашими справами й приходили на кожен наш матч у Києві.

— Які зміни ймовірні у складі?

— Поки на 100 відсотків про це не можу сказати. Лише після Нового року, перед першим збором знатимемо, чи будуть зміни, чи ні.

— Уже промайнула інформація, що парагваєць Альдо Адорно переходить у кіпрський клуб «Ерміс». Це відповідає дійсності?

— Остаточно це питання ще не вирішене.

— Ви більше довіряли Олександру Бандурі, натомість, на лаві запасних просиджував інший доволі вправний голкіпер — Юрій Паньків. Його влаштовує така роль?

— У воротарів своя специфіка, не можу ж їх обох випустити одночасно. Бандура та Паньків — два рівноцінних голкіпера, які добре між собою конкурують. Перевага Бандури лише в тому, що він має ігрову практику. Але розумію й Паньківа: він, як і будь-який інший футболіст, хоче постійно грати. Така ситуація Юру не влаштовує, але він продовжує працювати, тож ми розраховуємо на нього в подальшому. Тільки від нього залежить, чи отримає він місце у складі.

— У вас на краях оборони грали орендований у «Металіста» Олександр Нойок і орендований у «Шахтаря» Едуард Соболь. Збираєтеся й далі з ними співпрацювати?

— Ми задоволені, що ці перспективні хлопці захищають кольори нашої команди. Але їхня подальша доля визначиться трохи пізніше. По цим і іншим орендованим виконавцям ми зараз у процесі переговорів, адже клуби, яким вони належать, можуть забрати їх назад. Тому не можна точно сказати, яка з ними ситуація. Хоча, за великим рахунком, оренда гравців — це не розвиток клубу.

Ви запросили влітку вірменина Румяна Овсепяна. Як оціните його внесок?

— Йому, як новачку, на першій порі було непросто, але Овсепян старався якомога швидше адаптуватися в колективі, сумлінно працював на тренуваннях, отож до нього, як і до інших підопічних, немає претензій по самовіддачі.

— Свого часу з алчевської «Сталі» ви запросили Олександра Акименка, який був визнаний найкращим гравцем першої ліги минулого сезону, але віддали його в «Зірку». Яка його доля зараз?

— Акименко — гравець «Зірки». Нашому клубу він уже не належить, хоча ми продов­жуємо слідкувати за його кар’єрою. Поки він не сильніший за наших виконавців.

— У центрі оборони ви стали залучати Артема Путівцева, який у «Іллічівці» грав ліворуч у захисті. Його дії влаштовують?

— Артем із початку грав у центрі оборони, то вже в «Іллічівці» його перемістили на край захисту. І в Маріуполі він показував добротну гру, й у нас абсолютно не випадає із загальної картини. Можна сказати, гармонійно вписався.

— В’ячеслав Чечер зіграв у всіх 14 матчах чемпіонату, але не забив жодного м’яча. Утратив голеве чуття?

— Він забив «Карпатам», але чомусь цей гол не зарахували. А щодо того, що він постійно виходить на поле, то тут можна відзначити, що з роками він лише додав у розумінні футболу. А все інше в нього залишилось — і швидкість, і функціональний стан. Ясна річ, відзначає його й кремезна статура. Загалом, першу частину сезону він провів на хорошому рівні.

— Не рахували, скільки очок утратили через помилки арбітрів?

— Не бачу у цьому сенсу. Нам треба розбирати свої негативні моменти, думати, як покращити гру. А рахувати суддівські помилки — невдячна справа.

— Минулого міжсезоння багато чуток було навколо Миколи Морозюка. Він залишається?

— Як уже зазначав, ще зарано говорити про наші трансфери.

— Хтось ще з ваших підопічних, окрім Морозюка, заслуговує на виклик у національну збірну України?

— Думаю, в нас є гравці, які могли би зацікавити тренерів збірної. Наприклад, Бандура, на якого вже звертали увагу, Прийма, Соболь, нехай він і не наш футболіст. Їх викликали в юніорські та молодіжну збірні, вважаю, могли би допомогти й національній.

— Які плани на міжсезоння?

— Із 15 січня з невеликими перервами проведемо три збори в Туреччині. Разом із нами поїдуть і п’ятеро гравців із молодіжної команди. Сподіваюся, вони зможуть скласти конкуренцію досвідченим виконавцям. Потенціал для цього у хлопців є. Інша річ, як вони його використають.

— У другій частині сезону ваше головне завдання — боротьба за єврокубки?

— А як інакше? Найперше, хочемо зберегти тих футболістів, які є в розпорядженні. Розуміємо, що зараз непросто посилитися, але спробуємо і це зробити. Збираємося плідно провести збори. Якщо все це вдасться втілити в життя, зможемо на щось розраховувати. До єврокубків треба бути готовими.

— Які зараз фінансові тили «Металурга»?

— На даний момент у нас усе стабільно. Улітку в нас зменшилися зарплатні, в клубі був переглянутий бюджет. Із одного боку, в нас скоротилися зарплатні, з іншого — зросли витрати на утримання клубу в іншому місці, на тренувальний процес, інше. Але важливо те, що зараз немає ніяких форс-мажорних ситуацій, і люди вчасно отримують зароблене.

— Мабуть, головне питання, чи вистачить ресурсів зберегти Мораеса?

— У нього є три варіанти: піти, якщо за нього запропонують суму, яка влаштує клуб, залишитись або дочекатися літа й підписати з нами новий контракт.

— Ще в комусь із ваших підопічних зацікавлені інші клуби?

— Якщо брати Україну, то платити за футболіста спроможні такі клуби, як «Шахтар», «Динамо» та «Дніпро». Не думаю, що інші клуби стануть це робити. Зараз дуже багато вільних агентів і тих, кого щось не влаштовує, й вони шукають варіанти змінити команду. У такій ситуації й наш клуб: ми хочемо посилитися, але максимально обґрунтовано. На сьогодні купляти футболіста — розкіш.

Наостанок: за деякими даними, «Металург» оштрафував деяких футболістів, зокрема, Морозюка, Чечера, колишнього воротаря Яшкова за те, що вони співали славнозвісну пісню про російського президента. Як можете це прокоментувати?

— Навіщо коментувати чутки? У нас є штрафи за запізнення, за порушення спортивного режиму, за користування телефоном у їдальні. За пісні в нас немає штрафів.

Сергій ТАЛИМОНЧИК.