Дай Бог, щоби нам завжди так судили при нашій відверто невражаючій грі

Переглядів 230
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Мирослав СТУПАР, екс-арбітр ФІФА.

Білорусь — Україна. У нідерландського арбітра Пола ван Букела не було особливих проблем. Тим більше, матч не представляв для нього якихось складнощів, адже склалося таке враження, що це був товариський поєдинок. На двох команди заробили 19 фолів: десять білоруси і дев’ять наші земляки. Ну і попередження: всього одне у господарів і два у гостей. Для матчу такого рівня, який багато чого вирішує у відбірковому турнірі і коли очки на вагу золота, команди занадто обережно грали. Напевне, тренерський штаб збірної Білорусі добре вивчив нашу команду і попросив підопічних багато не порушувати правила і не створювати небезпеку біля своїх воріт. Адже наші хлопці добре грають при стандартах. Але на ділі наші земляки нічого не створили після штрафних ударів — високорослі захисники Білорусі не дозволили. Хоча гол провів якраз габаритний оборонець, який зрізав м’яч у свої ворота.

У плані суддівства важливо, що ван Букел був майже непомітний. Після матчу говорили про гру, а про арбітра ніхто не згадував. Всі його рішення були справедливими, давав грати. Продемонстрував дуже хороший клас арбітражу.

Україна — Македонія. На матчі працював молодий бельгійський арбітр Себастьян Дельфер’єр, якому лише 33 роки. Але, незважаючи на свій вік, рефері проводив гру достатньо впевнено, проявив себе як доволі принциповий суддя, накидав трохи карток, але, за великим рахунком, всі попередження були заслужені, і рішення в складних моментах арбітр старався виносити справедливо. Щодо пенальті на Романові Зозулі на початку другого тайму, то в цьому моменті Дельфер’єр узяв паузу, бо не був упевнений у своїй правоті. В даному випадку позначилася роль додаткового асистента, який прийшов на допомогу арбітру і правильно визначив, що захисник підставив ногу і сфолив проти нашого нападника. Тож одинадцятиметровий цілком справедливий, хоч македонці і завзято апелювали та протестували. Але така в них натура. Натомість, попередження Бесарта Абдурахімі в іншому супе­речливому моменті з непризначенням одинадцятиметрового у ворота Андрія П’ятова здається зайвим і випливає з контексту суддівства цього арбітра. Бельгієць чомусь вирішив, що гравець збірної Македонії симулював у боротьбі з Євгеном Хачериді, хоча було чітко видно, як захисник легенько підштовхнув суперника у спину. Принаймні, симуляції тут не було. Можливо, Абдурахімі відчув поштовх і завалився, але, скоріше, було порушення з боку Хачериді і арбітр мав підстави призначити одинадцятиметровий.

Так, ми заробили очки, але не продемонстрували упевнених дій. Мала місце якась розмазана гра. У виконанні збірної України не побачив єдиного цілого, як було раніше. Проте арбітр, у цілому, нормально провів матч. Дай Бог, щоби нам завжди так судили при нашій відверто невражаючій грі.

X