Тарас СТЕПАНЕНКО: «На Землі Обітованій в іграх із сильними суперниками перевірити свою готовність буде вкрай корисно»

Переглядів 192
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Опорний півзахисник «Шахтаря» і збірної України в ексклюзивному інтерв’ю «УФ» поділився враженнями від тренувального збору «гірників» в Об’єднаних Арабських Еміратах і розповів, чого очікує від Об’єднаного турніру в Ізраїлі

— У Арабських Еміратах «Шахтар» провів шість товариських матчів, п’ять з яких завершив на свою користь, і лише в останньому спарингу поступився «Краснодару». Які відчуття залишилися після цього збору?

— Це був, по суті, перший наш збір у новому році, бо в Донецьку на базі «Кірша» до цього йшла переважно бігова та аеробна робота, ми набирали кондиції після відпустки, а в Арабських Еміратах вже почався ігровий процес. У цілому, збір провели непогано. Єдина неприємність — в останній його день ми програли представнику російської прем’єр-ліги. Хоча, думаю, ця поразка має піти нам на користь. Гра показала, в яких компонентах ми ще не повністю готові й над чим нам потрібно буде особливо попрацювати. А «Краснодар» зіграв дуже добре, розкривши наші слабкі місця.

— Які, якщо не секрет?

— Ми допустили дуже багато індивідуальних помилок, обумовлених тим, що не сповна відновили притаманну собі командну гру. В багатьох епізодах нам було потрібно більше, ніж зазвичай, часу, роздумів, щоб зіграти правильно. Залишає бажати кращого й взаємодія між лініями, окремими гравцями. Але нічого страшного, це ж не офіційний матч. Може навіть добре, що програли, бо коли виграєш, то зазвичай закриваєш очі на ті чи інші аспекти. А от коли поступаєшся, то починаєш задавати собі питання, чому в тому чи іншому епізоді помилився. Може, на тренуваннях треба зробити акцент у роботі над іншими компонентами. Таким чином і ростеш, стаєш, як футболіст, сильнішим. Думаю, на наступних до офіційних ігор двох зборах ми виправимо свої помилки.

— Нинішній збір в Еміратах чимось відрізнявся від тих, які «Шахтар» тут проводив у минулі роки?

— Ні, програма підготовки у нашої команди давно напрацьована. Ми завжди, повторюся, починаємо в Донець­ку з втягувальної роботи, а потім вирушаємо в Емірати, де вже проводимо спаринги.

— Ви грали на тлі навантажень?

— Звичайно, тренування в нас були щодня, незалежно від того, чи є матч в цей день, чи ні. Щоправда, грали, переважно, по тайму. Містер дозував навантаження.

— Суперники в Еміратах у вас були різні — і європейські клуби, і азіатські… Хто з них справив на вас найбільше враження?

— Виокремити когось важко. Хоча клуб з Пекіна з важковимовною назвою «Бейцзін Гоань» я б все-таки відзначив. Незважаючи на те, що ми обіграли їх 2:0, китайці показали себе добротною, гарно організованою командою. Змістовну гостроатакуючу гру продемонстрував і ташкентський «Локомотив». Ці матчі наочно показали, що у різних куточках земної кулі всі вже навчилися добре грати в футбол.

— Яким чином між футболістами команди розподілявся ігровий час?

— Усього в товариських матчах було задіяно 26 футболістів, кожен отримав свій ігровий час, який залежав від тих чи інших особливостей, пов’язаних з підготовкою кожного гравця, а також ушкоджень, які рідко, але все ж траплялися. Але зараз практично всі гравці здорові й рвуться в бій. Скажу, що конкуренція в нас неабияка. Але найкращих і найдостойніших потім визначає головний тренер.

— А як, на ваш погляд, виглядав на полі Дентиньо, котрий повернувся з оренди в «Бешикташі»?

— Було помітно його бажання і намагання довести, що він був відправлений в оренду даремно, і може бути корисний «Шахтарю». В одному матчі — з «Бейцзін Гоань» — він навіть відзначився голом. Молодець, хоче пробитися в основний склад.

— Більшість м’ячів — три з забитих семи — «Шахтар» реалізував наприкінці першого тайму (з 31-ї по 45 хвилини). Чим ви це пояснюєте?

— Ми, повторюся, грали по тайму, і треба було до перерви зробити результат, щоб інші хлопці, виходячи на поле, вже почувалися впевнено. Тому й виходило так: спочатку ми набирали оберти, шукали слабкі місця в обороні суперника, і наприкінці першої половини зустрічі реалізовували свою перевагу. А взагалі «Шахтар» грає з першої до останньої хвилини і в будь-який час матчу може відзначитися.

— У офіційних матчах ви проявили себе як досить жорсткий та агресивний опорний півзахисник. Але в Арабських Еміратах в шести матчах не отримали жодної жовтої картки. Це через те, що зустрічі мали тренувальний характер?

— Зазначу, що судді в цих зустрічах ставилися до фолів більш лояльно. І, звичайно, гравці, щоб уникнути травм, менше йшли в підкати і жорсткі стики. Зрозуміло, що в офіційних матчах без цього не обійтися, доведеться діяти більш агресивно.

— Якими словами Мірча Луческу резюмував підсумки збору в Еміратах?

— Саме перед заключною грою з «Краснодаром» Містер зібрав всю команду і висловив свою думку щодо збору. Підкреслив, що гравці добре попрацювали, як на тренуваннях, так і в матчах, яких для такого невеликого відрізку часу провели чимало. Наш коуч залишився задоволений ставленням гравців до роботи та іграми, які ми провели. Усіма, за винятком останньої. Загальний висновок — ми попрацювали продуктивно.

— Наскільки команда ще далека від своєї ідеальної форми?

— Не приховую, було приємно, що в перших п’яти матчах ми пропустили лише один м’яч. Це говорить про те, що в обороні ми грали досить злагоджено. Правда, в грі з «Краснодаром» припустилися кількох помилок.

— Може, просто втомилися?

— Можливо. Але більше на результаті позначився наш валізний настрій. Очікування того, що через кілька годин побачиш свою сім’ю, трішки відволікало від самого матчу. Тому і зробили більше, ніж зазвичай, помилок, причому дитячих. Але, думаю, ми їх виправимо.

— Трохи більше доби на відпочинок перед виїздом на турнір в Ізраїль замало?

— Напевно. Проте з цим нічого не можна вдіяти. Ми — професіонали і повинні дотримуватися заданого графіка. За роки, проведені в «Шахтарі», ми до нього вже звикли.

— Незважаючи на те, що головне — добре підготуватися до другої частини чемпіонату України, результат в об’єднаному турнірі в Ізраїлі не буде для вас на останньому місці?

— «Шахтар» у будь-якому турнірі завжди ставить завдання бути першим. І майбутнє змагання в Ізраїлі — не виняток. Як в плані гри, так і в плані результату турнір для нас дуже важливий. Адже і тренуватися на тлі позитивного результату ефективніше, й зовсім скоро — 20 і 27 лютого — нам належить зіграти офіційні поєдинки з «Вік­торією» у Лізі Європи. Тому на Землі Обітованій в іграх із сильними суперниками перевірити свою готовність буде вкрай корисно.

Дмитро ДОЙНІКОВ.

X