Авторські матеріали

Інгулець двічі обіграв Карпати, позбавив їх золота Першої ліги, а львів'яни забрали в нього тренерів. Чому так сталося?

Переглядів 10017
Андрій Каплун
14 голосів
Олександр Поворознюк. Колаж «Український футбол»
Петровський Інгулець минулого сезону виграв золоті медалі Першої ліги, але відпустив у юнацьку команду львівських Карпат тренерський штаб на чолі з Владиславом Лупашком. «УФ» розповідає, чому так сталося.

Владислав Лупашко зі своїм тренерським штабом залишив Інгулець після того, як вивів петровську команду в УПЛ, здобувши з нею золоті медалі Першої ліги у боротьбі з Карпатами. При цьому молодий фахівець перейшов саме у львівський клуб, але очолив не першу команду, а юнацьку (U-19).

Сайт «Український футбол» розібрався у причинах такої метаморфози.

Карпати були фаворитом, але золото Першої ліги виборов Інгулець: Лупашко двічі переграв Маркевича

Карпати перед стартом минулого сезону вважалися більшістю експертів явними фаворитами на перемогу у Першій лізі. Це було закономірно – на посаду головного тренера львівської команди повернувся досвідчений Мирон Маркевич, який зібрав сильний за мірками дивізіону склад.

Приміром, «леви» посилилися захисником збірної Молдови Владиславом Бабогло з Олександрії, лідерами Металіста Євгеном Підлепенцем, Єгором Картушовим, Єгором Демченком, Юрієм Романюком, Олександром Мизюком і Богданом Порохом.

Бразильський форвард Ігор Невес, який перейшов у статусі вільного агента, забив 12 голів і став найкращим бомбардиром Карпат минулого сезону. Голкіпер Андрій Кожухар повернувся зі Словаччини та став основним, з Інгульця прийшов досвідчений хавбек Владислав Клименко, із Зорі – вихованець київського Динамо Павло Полегенько.

Склад Карпат був укомплектований відомими гравцями для вирішення максимальних завдань на рівні Першої ліги та за даними авторитетного порталу Transfermarkt оцінювався сумарно у 8,03 мільйонів євро.

У той же час Інгулець за підсумками сезону 2022/23 вилетів із УПЛ у Першу лігу. Президент петровського клубу Олександр Поворознюк довірив посаду головного тренера 36-річному на той момент Владиславу Лупашку, який раніше працював лише асистентом у Сергія Лавриненка та Сергія Ковальця.

Інгулець у трансферній кампанії був скромнішим за Карпати. Команда посилилася переважно вільними агентами, які не проходили до складу аутсайдерів УПЛ, або гравцями з нижчих ліг.

Найвідоміші футболісти, які поповнили склад Інгульця влітку 2023 року – Михайло Шершень із Металіста 1925 та Ярослав Богунов із ФК Львів. Взимку прийшов Сергій Панасенко із Минаю.

Загальна трансферна вартість гравців Інгульця майже у два рази поступалася аналогічній вартості футболістів Карпат та становила 4,48 мільйона євро.

Осінню частину сезону Карпати та Інгулець провели у різних групах. Обидві команди впевнено посіли в них перші місця. Львівська команда набрала 45 очок, а петровська – на три пункти менше.

При цьому Карпати продовжували посилюватись. Львівський клуб орендував у Шахтаря перспективних захисників Едуарда Козика та Андрія Булезу, запросив бразильського форварда Крузейро Аріельсона, який пограв в УПЛ за житомирське Полісся.

Втім, далеко не всі з відомих новачків, що прийшли як влітку, так і взимку, заграли у Маркевича. Деякі з них засіли у глибокий запас майже одразу після переходу.

Під час весняної частини кампанії перевага Карпат над Інгульцем складала до восьми очок, але команда Лупашка двічі обіграла суперника в очних зустрічах з однаковим рахунком 2:1. При цьому вирішальну перемогу було здобуто на останній хвилині домашнього матчу заключного туру.

Інгулець завершив сезон серією з семи перемог поспіль, а команда Маркевича втратила очки ще й у матчах із сумською Вікторією (0:0) та київським Лівим берегом (3:3).

Креативний директор сайту «Український футбол» Артур Валерко після «чемпіонського» матчу Інгулець – Карпати докладно розповів про причини тріумфу Лупашка та провалу Маркевича у спеціальному авторському матеріалі.

Футболісти Інгульця. Фото: Інгулець

Поворознюк і колишні тренери Інгульця: Лавриненко, Ковалець, Бартулович

На окрему увагу заслуговує історія взаємин президента Інгульця Олександра Поворознюка з колишніми головними тренерами команди.

Сергій Лавриненко очолив Інгулець влітку 2016 року, сенсаційно вивів першолігову на той момент команду у фінал Кубку України у сезоні 2018/19, а вже за рік – і в УПЛ.

Поворознюк неодноразово заявляв про те, що Сергій Дмитрович має «вічний контракт» із клубом, проте наставника раптово звільнили посеред сезону 2022/23, який був для команди вже третім поспіль в УПЛ.

Лавриненко тоді розповів про те, як він дізнався про рішення президента Інгульця в ексклюзивному інтерв'ю сайту FanDay.net. 

«Після невдалих ігор кожен тренер може очікувати, що надійде такий дзвінок. Після матчу з Металістом 1925 мені подзвонив президент Олександр Поворознюк, подякував мені за виконану роботу, і в дуже спокійній формі сказав: «Треба щось поміняти, щоб дати команді новий імпульс і струс». Думаю, це обдумане рішення президента, а не емоційне», – сказав Лавриненко.

За кілька місяців після звільнення наставника Поворознюк натякнув на його нефутбольні причини.

«Поки що я не можу сказати дійсно причину того, чому ми з ним розлучилися. Я рахую, якщо він захоче, він сам усе скаже. Але скажу так: то зовсім не за результати він був звільнений. То зовсім не футбольна тема», – сказав Поворознюк у інтерв'ю, яке було опубліковане на його ютуб-каналі.

Сергій Лавриненко. Фото: Інгулець

У листопаді 2022 року виконувачем обов'язків головного тренера Інгульця було призначено хорвата Младена Бартуловича, який того ж року завершив у петровському клубі професійну ігрову кар'єру у віці 36 років і увійшов до тренерського штабу Лавриненка.

Бартулович пропрацював на чолі команди лише три матчі, здобув дві важливі домашні перемоги над прямими конкурентами, ФК Львів (1:0) та рівненським Вересом (1:0), але взимку Поворознюк вирішив довірити посаду головного тренера досвідченому фахівцю Сергію Ковальцю.

Младен Бартулович. Фото: Інгулець

Президент петровського клубу колоритно, як він вміє, представив нового наставника гравцям Інгульця перед стартом зимових навчально-тренувальних зборів у січні 2023 року.

«Хочу вам сьогодні представити людину, яка буде тренувати вас та виводити на якийсь пік, бо є завдання залишитися у Вищій лізі. Думаю, ми його виконаємо. Ковалець Сергій Іванович! Він ваш тато цілодобово, б###ь. Потім уже я», – сказав Поворознюк.

Не вдалось завантажити відео.

Ковалець на чолі Інгульця розпочав із сенсаційної виїзної перемоги над київським Динамо (2:0) та набрав дев'ять очок у перших чотирьох матчах.

Однак потім результати пішли на спад – лише одна перемога в останніх дев'яти турах та підсумкове місце у зоні перехідних матчів.

Поворознюк знову не витримав і зважився на зміну тренера перед стиками з черкаським ЛНЗ. Пізніше Олександр Григорович пояснив своє рішення есклюзивно для «УФ».

«Не хочу піднімати цю тему, але я знав, що так буде. Я знав, що нас вистачить тільки на три-чотири гри. Після того, як я побачив, якою була підготовка на зборах у Туреччині, я зрозумів, що на весь сезон команди не вистачить. Так воно і вийшло. Перші чотири гри результат був, ми навіть Динамо обіграли, а потім пішов провал. Гравці Інгульця фізично не витягували.

Я це зрозумів, коли команда приїхала зі зборів. Не звільняти ж мені його одразу, я дав шанс».

Бартулович, який працював у тренерському штабі Ковальця, хотів отримати свій шанс очолити команду на постійній основі, але Поворознюк довірився іншому помічнику Сергію Івановичу – Владиславу Лупашку.

Хорват відразу після цього ухвалив рішення залишити Інгулець і спровокував цим конфлікт із президентом клубу. Про це особисто розказав Поворознюк.

«До Бартуловича є дуже велике питання. Від кого, а від нього я навіть не очікував такого відношення. Він прийшов сам та попросив його звільнити. Я вважаю, що це як щур, який першим біжить з корабля, що тоне.

Це дуже непорядний вчинок. В майбутньому він його не скрасить. Він там собі хоче бачити велике тренерське майбутнє, але це не той боєць, не те бійцівське ставлення, яке я бачив. Я помилявся. Дуже шкода, але я помилявся у Бартуловичу.

Своє рішення він не пояснив. Просто прийшов та соплі розпустив. Думав, що я буду йому сльози витирати. І сказав, що йде разом з Ковальцем. Питаю: «Чому?». Відповідає: «Тому що ви не мене призначили виконувачем обов’язки, а Лупашка», – сказав Поворознюк.

Бартулович після цього відповів на запитання щодо причин свого відходу з Інгульця в ексклюзивному інтерв'ю «УФ».

«Я вже перегорнув цю сторінку і коментувати слова президента клубу не буду. Коли я сказав йому про своє рішення, ми спокійно обмінялися думками і потиснули руки. Я вдячний йому за довіру, яку мені було надано.

Було багато причин та ситуацій, далеко не одна. Це внутрішня кухня, виносити в пресу не буду. Може, колись пізніше я буду готовий розповісти», – сказав Младен.

Лупашко програв стикові матчі ЛНЗ, після чого Поворознюк вирішив залишити молодого тренера, і той відплатив за довіру – повернув Інгулець до Прем'єр-ліги та ще й завоював золоті медалі!

Здавалося б, тепер Владислав Вікторович точно розпочне новий сезон на чолі петровської команди, але раптово на горизонті з'явився варіант із Карпатами…

Перехід Лупашка з Інгульця до Карпат (U-19)

Після успішного сезону з Інгульцем до Лупашка почали виявляти серйозний інтерес інші клуби, як українські, так і закордонні.

Поворознюк був дуже задоволений роботою молодого тренера та не хотів відпускати його. Олександр Григорович в ексклюзивному інтерв'ю «УФ» наприкінці травня дав характеристику наставнику.

«В українському футболі цього сезону є два відкриття. Перше – це ФК Рух зі своєю молоддю, і друге – Лупашко, який у свої молоді роки поставив класну гру команді.

По грі Інгулець став зовсім іншим, і ви це прекрасно бачите. Інгулець грає, не оглядаючись назад, тільки в атаку. Мені та вболівальникам це імпонує. Таких ризикових і фартових тренерів я ще не бачив. А щастить завжди сильнішим».

Поворознюк не хотів відпускати Лупашка з Інгульця навіть за фінансову компенсацію. «Щоб ви розуміли, у зимове міжсезоння Лупашка хотіли в мене купити два клуби УПЛ, не буду називати хто. Вони пропонували хороші гроші, але я відмовив. Гроші на першому плані для мене ніколи не стояли», – заявив Поворознюк.

Проте не минуло й двох тижнів, як з'явилася інформація про те, що Лупашко офйційно залишає Інгулець. Тоді журналісти «УФ» знову зв'язалися з Поворознюком.

«Я особисто бачу, що мозком Лупашко просто переріс Інгулець. В майбутньому ви зрозумієте, наскільки це унікальний тренер. 

Коли офіційно на Інгулець прийшли пропозиції від 4-х клубів УПЛ та двох закордонних клубів, зрозумів, що не буду тримати молодого тренера, як і молодого футболіста, якщо побачу у ньому подальший розвиток. Тому ми разом поговорили, що без будь-яких грошей я його відпускаю».

Владислав Лупашко. Фото: Інгулець

При цьому Поворознюк зізнався, що Лупашко перепідписав контракт з Інгульцем, проте президент клубу вирішив його розірвати та відпустити тренера.

«Буду дуже задоволений, якщо у нього вийде на вищому рівні та буду пишатися, що колись Влад очолював Інгулець. Хочу подякувати йому за цей незабутній сезон, за ті емоції, що Лупашко нам усім подарував. Не хочу ні грошей, нічого, хочу просто дати йому можливість зробити своє майбутнє. 

Скажу вам більше. Ми з Лупашком нещодавно перепідписали на контракт на 3 роки, але зараз його розриваємо та відпускаємо Владислава», – пояснив Поворознюк.

У середу, 19 червня офіційно стало відомо про те, що Лупашко офіційно очолив юнацьку команду Карпат (U-19), а асистентом у нього працюватиме Лавриненко! Окрім нього, у львівський клуб перейшов тренер воротарів Богдан Шуст та інші помічники Владислава Вікторовича.

Спортивні журналісти Ігор Бурбас та Володимир Крамар в ефірі ютуб-каналу «BurBuzz» трохи раніше припустили, що перехід Лупашка та його помічників в Карпати може статися на той випадок, якщо у Маркевича не підуть справи у першому сезоні в УПЛ. Нібито, готовий тренерський штаб може швидко перейти з юнацької команди до головної.

До того ж давно ходять чутки про конфлікт між Мироном Богдановичем та шеф-скаутом Карпат Глібом Корнієнком, що ще більше ставить під сумнів перспективи досвідченого тенера у львівському клубі.

Карпати в майбутньому, напевно, ставитимуть перед собою високі завдання, аж до виходу в єврокубки. Інгулець, швидше за все, не зможе претендувати на щось більше, ніж збереження місця в УПЛ.

Тому для Лупашка вибір на користь львівського клубу у віддаленій перспективі також може виявитися більш ніж вигідним.

Новий головний тренер Інгульця: епопея з Любеновичем, призначення Кобіна

Навколо призначення нового тренера Інгульця розгорнулася справжня детективна історія.

Поворознюк в ексклюзивному інтерв'ю сайту Sport-Express.ua встиг оголосити про те, що клуб підписав контракт із сербським фахівцем Жельком Любеновичем, який минулого сезону мало не залишив Минай в УПЛ після того, як прийняв закарпатську команду взимку на останньому місці в практично безнадійному турнірному положенні.

«Желько Любенович – головний тренер Інгульця. Це вже офіційно. Контракт укладений на 3 роки», – сказав Поворознюк 6 червня.

Однак незабаром виявилося, що Любенович не ставив підпис під контрактом з Інгульцем і залишився головним тренером Миная. Це підтвердив «УФ» генеральний менеджер закарпатського клубу Мирослав Небесник.

«Желько Любенович веде перемовини з Інгульцем, але на сьогодні він тренер Минаю. Наша команда не заперечувала прогресу цього тренера, він постарався зробити результат для Минаю, у нас майже вийшло, ми йому вдячні за роботу. У жодної зі сторін немає до іншої претензій. Якщо він домовляється з Інгульцем, ми тиснемо руки і прощаємось. Якщо ні – то працюємо далі», – сказав Небесник 7 червня.

Желько Любенович. Фото: Минай

Через п'ять днів після офіційного оголошення Любеновича тренером Інгульця Поворознюк у своєму екстравагантному стилі пояснив причини скасування домовленостей.

«Ой блядь! Колись розкажу, то вся Україна охуєє. Пока розказувать не хочу. Ну це цирк. Я в футболі з таким зіштовхнувся вперше, до сіх пор не можу все це переварить», – заявив Олександр Григорович 11 червня журналістам Sport-Express.ua.

В підсумку головним тренером Інгульця було призначено Василя Кобіна. Про це стало відомо в суботу, 15 червня.

«З Любеновичем така історія вийшла… Я не хотів би взагалі про неї згадувати. Я вам скажу так, що у мене в моєму футбольному житті це вперше, щоб людина так не відповіла за свої слова. Я не хочу нічого говорити, я живу сьогодні, реаліями. Головним тренером призначений Василь Кобін», – сказав Поворознюк в своєму ютуб-каналі.

Василь Кобін. Фото: Минай

Інгулець і його майбутнє: чи є перспективи в клубу Поворознюка

Президент Інгульця неодноразово зізнавався, що мріє про те, щоб на його новий стадіон у Петрове колись приїхав мадридський Реал.

Проте мрії залишаються лише мріями. За такої трансферної політики, яку проводить петровський клуб, максимум, на що можна сподіватися – це боротьба за місце в зоні стикових матчів УПЛ.

Ось що Поворознюк розказав про принципи комплектації Інгульця в ексклюзивному інтерв'ю «УФ».

«Шлях Інгульця – вирощувати власну молодь? Тільки так. Подивіться, ким ми посилюємось. Ми беремо лише молодь, молодь та ще раз молодь. До нас, якщо приїдуть зараз африканці чи бразильці, то лише молодь».

На відміну від решти клубів УПЛ, у структурі Інгульця не передбачено посади спортивного директора. Поворознюк висловив неоднозначну думку щодо його необхідності в тому ж інтерв'ю.

«Спортивний директор – це посередник між богом та людьми. Це той, хто хоче заробити на якомусь футболісті і не дає йому розвиватися. У команді має бути один тато – президент. Все, крапка. А коли надто багато людей...

Я зараз зіткнувся, ми з Металурга брали пацана. Ох, скільки там командирів, директорів, нема кого нах*й послати :-) І всі хочуть бабла. А до президента я так і не дістався», – сказав Поворознюк.

Олександр Поворознюк. Фото: Інгулець

Ось і виходить, що перспективні фахівці, такі як Лупашко та Любенович, готові піти з Інгульця одразу як тільки отримують більш-менш серйозну пропозицію.

Рівень організації процесу у петровському клубі поки що не відповідає гучним заявам його президента, що, зокрема, чітко показав кейс того таки Любеновича. І все-таки не хотілося б, щоб Інгулець перетворився на «команду-ліфт» між УПЛ та Першою лігою.

Найкращі букмекери
1
9.9
150000 грн
Сайт