Шахтар розгромив Зорю, Дніпро-1 програв Ворсклі, Металіст за крок від вильоту. Підсумки 28-го туру УПЛ

Переглядів 34486
Андрій Каплун Андрій Каплун
5 голосів
Шахтар розгромив Зорю, Дніпро-1 програв Ворсклі, Металіст за крок від вильоту. Підсумки 28-го туру УПЛ
Шахтар мчить до чемпіонства. Фото: ФК Шахтар
Шахтар впевнено розібрався з Зорею та відчепив луганців від чемпіонської гонки, а Дніпру-1 у вирішальний момент не вистачило сил, аби обіграти знекровлену Ворсклу, внаслідок чого дніпряни відстали від «гірників» на п'ять очок за два тури до фінішу ‒ «УФ» підсумовує черговий тур УПЛ.

Чемпіонські перегони наближаються до розв'язки – після 28-го туру Шахтар відчепив від них Зорю та пішов у відрив від Дніпра-1 на п'ять очок. Мінімальна інтрига залишається у боротьбі за третє та п'яте місця, які дозволяють стартувати у Лізі Європи та Лізі конференцій відповідно. У нижній частині турнірної таблиці одразу шість команд борються за те, щоб не потрапити до зони перехідних матчів, а Металіст уже однією ногою опустився до Першої ліги після поразки від Кривбасу.

Сайт «Український футбол» розбирає головні події та факти 28-го туру української Прем’єр-ліги.

Сенсація туру: знекровлена Ворскла несподівано обіграла Дніпро-1

Полтавці зіткнулися з серйозними кадровими проблемами перед матчем з одним із лідерів чемпіонату. Через дискваліфікацію гру пропускали лідер Ворскли Таулян Сефері, а також хавбек Євген Павлюк. Досвідчений півзахисник Владлен Юрченко хоч і потрапив у заявку після тяжкої травми, але так і не вийшов на поле. Продовжує відновлюватись від пошкодження і Денис Олійник.

Саме тому в запасі команди Віктора Скрипника опинилося лише чотири польові гравці, а у старті вийшли молоді Іван Нестеренко та Ілля Крупський.

У Дніпра-1 ситуація з кадрами була набагато кращою. Відновився та вийшов на заміну Олексій Гуцуляк, який пропустив останні два матчі через травму. Бразильський вінгер Пеглоу отримав дискваліфікацію за поштовх головного тренера Олександрії Руслана Ротаня, але дніпряни подали апеляцію, тому хавбек зміг зіграти проти Ворскли.

Дніпро-1 легко вийшов уперед після того, як аргентинець Домінго Бланко продемонстрував свою техніку, але Ворскла не розсипалася, а швидко знайшла слабке місце в обороні суперника. Обидва голи у відповідь прийшли з флангу, на якому в захисті дніпрян діяв костариканець Рональд Матарріта. Кучер упродовж другого кола часто змінював гравців на цій позиції – тут грав і Олександр Назаренко, і Євген Пасіч, і Олександр Каплієнко.

Показовим є другий гол гостей, який став у підсумку переможним – за десять секунд до завершення компенсованого до першого тайму часу Руслан Степанюк міг притримати м'яч у центрі поля до свистка на перерву. Натомість форвард вирізав шикарну діагональ на протилежний фланг, де Ібрагім Кане дочекався підключення Ігоря Пердути через усе поле, обігрався з ним і гарним ударом обвів голкіпера Владислава Рибака. Ворскла була винагороджена за те, що не почала чіплятися за нічию, а хотіла вирвати перемогу.

Фото: УПЛ

У перерві Кучер зняв з гри Матарріту та випустив Пасіча, а також Гуцуляка. Але було помітно, що Олексій перебуває не в оптимальній формі. Вихід Хайнера, Когута та Танчика також не допоміг дніпрянам.

Не пішла гра і в лідерів Дніпра-1 Артема Довбика та Олександра Піхальонка. У попередніх турах ця зв'язка неодноразово виривала результат, але на цей раз команда Скрипника відповідально підійшла до опіки найнебезпечніших гравців суперника і майже на дала їм шансів.

З одного боку, після зимового підсилення Кучер отримав довшу лаву запасних і міг активно застосовувати ротацію. Але вийшло так, що лідери Дніпра-1 були просто незамінні, а сили їх виявились небезмежними.

Ворскла зберегла теоретичні шанси на вихід у єврокубки, а Дніпру-1 тепер треба не тільки вигравати у двох останніх матчах, але й сподіватися на те, що полтавці відберуть очки у Шахтаря в останньому турі.

Центральний матч туру: Шахтар розгромив Зорю і наблизився до чемпіонства на відстань одного кроку

Зоря мала суттєву втрату перед матчем із Шахтарем – через м'язове пошкодження не міг зіграти основний форвард луганців Едуардо Герреро. У центр нападу змістився Назарій Русин, до центру поля піднявся Роман Вантух, а місце у захисті зайняв Ігор Снурніцин, який став одним із антигероїв поєдинку.

Ігор Йовічевич міг розраховувати практично на всіх основних гравців Шахтаря за винятком хавбека Мар'яна Шведа та форварда Лассіни Траоре, замість якого у старті вийшов Данило Сікан.

Данило Сікан. Фото: ФК Шахтар

Команда Патріка ван Леувена все друге коло провела практично в однаковому складі через втрату Ігоря Кірюханцева, В'ячеслава Чурка та Олега Данченка. У результаті це далося взнаки у вирішальний момент сезону – коли здавалося, що Зоря може поборотися навіть за чемпіонство, у луганців просто не вистачило сил. Перевага гравців Шахтаря у функціональній готовності була беззаперечною.

Після швидкого голу Судакова «гірники» контролювали хід зустрічі, а коли залишились у більшості через безглузде пряме вилучення Снурніцина, довели справу до розгрому.

Йовічевич у другій частині сезону активно застосовував ротацію, але до вирішальних матчів Шахтар підійшов практично в оптимальному складі. Навіть Дмитро Криськів, який страждав через травму, цього разу вийшов у старті та був максимально корисним. Джокер «гірників» Кевін Келсі поставив крапку у матчі та забив свій п'ятий гол у сезоні – і всі п'ять після виходів на заміну. У цьому полягає велика різниця між Шахтарем та його переслідувачами – у Зорі втрата Герреро є непоправною, Дніпро-1 залежить від голів Довбика, а Шахтар продовжує вигравати навіть без Траоре.

У наступному турі команда Йовічевича може оформити чемпіонство. Для цього Шахтарю достатньо не програти Дніпру-1. Зорі необхідно набрати ще одне очко, щоб гарантувати собі бронзу та вихід до Ліги Європи.

Розгром туру: Динамо на виїзді впевнено розібралося з Колосом

Головною новиною для вболівальників Динамо стало повернення після серйозних травм двох основних гравців київської команди – голкіпер Георгій Бущан провів повний поєдинок та зіграв на нуль, а хавбек Микола Шапаренко вийшов на заміну наприкінці зустрічі та встиг відзначитись гольовою передачею на Назара Волошина, який забив у другому матчі поспіль. Обидва лідери киян вийшли на поле вперше у другій частині сезону.

Дискваліфікованого Владислава Ваната на позиції центрфрварда замінив Ерік Рамірес. Ямайський вінгер Кахім Перріс вдруге поспіль вийшов у старті і знову показав гарну гру. Саме завдяки активності хавбека вже на старті поєдинку кияни повели у рахунку після автоголу голкіпера Колоса Євгена Волинця, після чого він ще й віддав асист на Олександра Андрієвського, який помітно додав у впевненості після голу у ворота Шахтаря та забив у другому турі поспіль. Молодий захисник Антон Боль знову отримав ігровий час від Олександра Шовковського у другому таймі.

Олександр Шовковський. Фото: ФК Динамо

У матчі першого кола динамівці не змогли забити у ворота Колоса, а зараз на класі легко розгромили суперника. Звісно, дався взнаки той факт, що ковалівці вже не мають турнірної мотивації на залишок сезону, але й киянам буде складно піднятися вище за четверте місце.

Перемога у Ковалівці стала для Шовковського п'ятою у п'яти виїзних матчах на чолі Динамо – непоганий показник для молодого фахівця. Якби не домашня поразка від Чорноморця, старт тренерської кар'єри можна було б вважати ідеальним.

Бойова нічия туру: Верес продемонстрував характер і уникнув поразки в домашньому матчі з Олександрією

Олександрії потрібна була перемога, щоб гарантувати собі вихід у єврокубки. Команда Руслана Ротаня активно розпочала матч против Вереса і забила два м'ячі вже до 17-ї хвилини завдяки двом результативним діям капітана Кирила Ковальця, який набрав відмінну форму перед заключним відрізком сезону.

Після цього Олександрія заспокоїлась, а Верес продемонстрував характер і зміг перехопити ініціативу. Рівняни володіли перевагою протягом більшої частини ігрового часу та перевершили сильного суперника за багатьма статистичними показниками.

Команді Ротаня знову не вистачало травмованих Третьякова, Калітвінцева та Цурікова. Гравці, які заміняли лідерів, виявилися не готовими протистояти тиску одного із борців за виживання.

Ця нічия стала для Ротаня ювілейною, десятою, у 15 матчах на чолі Олександрії. Ще два нічийні результати все ж дозволять команді вийти до Ліги конференцій, але клубу необхідно замислитись про підсилення, якщо команда проб'ється до єврокубків.

Головний тренер Вереса Юрій Вірт після матчу був незадоволений нічиєю, а Ротань жорстко розкритикував своїх підопічних, заявивши, що їхня гра – це неповага до тренерського штабу, і що він сам зіграв би не гірше

Нулі туру: Минай зіграв внічию з Рухом, а Інгулець в більшості не зміг дотиснути Металіст 1925

У двох матчах 28-го туру зустрічалися прямі конкуренти у боротьбі за збереження місця в УПЛ.

Минай та Рух підходили до особистого протистояння практично в оптимальних складах. Головний тренер закарпатців Володимир Шаран випустив у старті лідерів команди Олега Вишневського та Єгора Твердохліба, який витіснив одного з героїв переможного поєдинку минулого туру Міхаіла Гечева. Наставник львів'ян Віталій Пономарьов міг розраховувати на Юрія Климчука та Віва Соломона-Отабора, які пропустили останній матч через незначні пошкодження. У центрі поля разом вийшли Олексій Довгий та Марко Сапуга.

Минай володів ініціативою у першому таймі і мав відкривати рахунок, але Руху пощастило не пропустити. Після перерви на полі у складі гостей вийшов бразилець Таллес, завдяки якому вдалося вирівняти гру. Господарі трохи підсіли фізично та не могли пресингувати суперника так само інтенсивно, як у першій половині зустрічі. У матчі було багато боротьби, але недостатньо гольових моментів, в результаті команди закономірно поділили очки.

Інгулець приймав у Петровому Металіст 1925. Перед матчем було багато чуток про нібито нечесний характер поєдинку. Харків'яни попросили закрити букмекерські лінії на гру, а відомий коментатор Віктор Вацко натякнув на легку перемогу господарів та навіть заявив, що встиг поставити на цю подію.

Фото: УПЛ

Сергій Ковалець вкотре застосував ротацію і зробив одразу шість змін у стартовому складі Інгульця порівняно з матчем минулого туру проти Зорі.

Паламарчук, Сидоренко, Козиренко, Коробенко, Головкін та Резепов вийшли замість Білика, Нагієва, Павлова, Кухарука, Запорожця та Сітала. Троє останніх з'явилися на заміну у перерві, тож вибір стартового складу Ковальцем можна визнати невдалим.

Металіст 1925 вже звик обходитися без травмованих Бичека, Шершня та Капінуса, але решта лідерів харків'ян були в строю.

Інгулець володів перевагою, але довго не міг створити нічого небезпечного біля воріт суперника. На початку другого тайму гості залишилися у меншості після вилучення Максима Жичикова, але закрилися в обороні, втримали нічию та відповіли результатом всім «прогнозистам».

Команда Ковальця не може забити вже протягом 705 ігрових хвилин і не виграє в семи останніх матчах.

Щільність команд у боротьбі за непопадання в стикові матчі, як і раніше, максимальна – дев'яте місце від 14-го відділяють лише чотири очки за два тури до фінішу. Одразу шість клубів досі не можуть почуватися в безпеці.

Дебютанти туру: Чорноморець обіграв ФК Львів із кількома молодими гравцями у складі

Одесити здобули мінімальну, але впевнену перемогу над ослабленим ФК Львів, який минулого туру оформив свій виліт з УПЛ і вже не мав турнірних завдань.

Гравці львівського клубу продовжують розбігатися – цього разу до заявки не потрапили досвідчений український голкіпер Олександр Рибка та хорватський хавбек Івіян Свржняк. З 14-ти зимових новачків у команді залишаються лише Бєляєв, Богунов та Алібеков.

У стартовому складі львів'ян вийшов 19-річний голкіпер Ілля Ольховий, який провів свій перший матч у професійній кар'єрі на дорослому рівні, а на заміну з'явився ще один дебютант – 17-річний півзахисник Владислав Герич. Вперше у старті ФК Львів вийшли Роман Михайлів, Віталій Михайлів та Тарас Михавко.

Чорноморець також мав втрати – Олександр Демченко відбував дискваліфікацію, а Зігі Бадібанга та Лука Гучєк не потрапили до заявки через травми.

Проте сили суперників були нерівними. Гості вийшли вперед завдяки підключенню центрбека Володимира Салюка на стандартне становище та впевнено контролювали перебіг поєдинку.

Чорноморець після цієї перемоги наблизився до виконання завдання зі збереження прописки в УПЛ – команда Григорчука випереджає зону стикових матчів на чотири очки і має відносно легкий календар у турах, що залишилися (Рух та Металіст).

Злива туру: Кривбас переграв Металіст в матчі, який було перенесено на дві години через рясний дощ у Кривому Розі

Вболівальники вже звикли, що матчі української Прем'єр-ліги можуть починатися зі значним запізненням через регулярні повітряні тривоги. Однак затримка поєдинку між Кривбасом та Металістом мала іншу причину – газон стадіону «Гірник» у Кривому Розі виявився залитим водою після потужної зливи, яка накрила місто незадовго до матчу. Командам довелося чекати на стартовий свисток арбітра більше двох годин.

Юрій Вернидуб не міг розраховувати на хавбека Максима Задераку, який відбував дискваліфікацію. Натомість повернувся до стартового складу основний центрбек Данило Безкоровайний, а на заміну вийшов півзахисник Микита Татарков, який пропустив два останні матчі.

Основний форвард Металіста Максим Прядун та капітан команди Єгор Демченко повернулися до складу після дискваліфікації, а хавбек Дмитро Коркішко відновився після травми та вийшов на заміну, зігравши вперше за два місяці.

Гості, яким не було куди відступати, у першому таймі були досить активні. Однак після дебютного гола Даніеля Соси за Кривбас здалося, що гравці Металіста вже просто не вірять у власні сили. Після перерви команда Вернидуба впевнено контролювала гру та не дозволяла гостям створювати гольові моменти біля своїх воріт.

Гол боснійця Ріфета Капіча після ефектного сольного проходу поставив крапку у грі, за підсумками якої Металіст практично втратив шанси на збереження прописки в УПЛ. Для участі у стикових матчах харків'янам треба не лише обіграти Минай та Чорноморець, а й сподіватися на поразки Вереса від Динамо та Інгульця.

Враховуючи той факт, що Металіст має великі фінансові проблеми і постійно віддає найкращих гравців у Дніпро-1, виліт харківського клубу до Першої ліги буде закономірним підсумком сезону.

Герой туру: Ібрагім Кане (Ворскла)

Малійський хавбек був активним на своєму фланзі у виїзному матчі з Дніпром-1, забив переможний гол та допоміг своїй команді здобути сенсаційний результат, який залишає полтавцям шанси на зону єврокубків.

Гол туру: Олександр Андрієвський (Динамо) у ворота Колоса

Черговий ефектний дальній удар вийшов у динамівського хавбека, який радує вболівальників киян результативністю в останніх матчах.

X